Business international

Kazahstanul rezista presiunilor Rusiei si cauta sa vanda petrol Uniunii Europene

Kazahstanul rezista presiunilor Rusiei si cauta sa vanda petrol Uniunii Europene

16.08.2022, 00:05 Sursa: zf.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Asa cum Rusia s-a chinuit sa gaseasca si sa-si construiasca rute de transport pentru gaze naturale care sa ocoleasca Ucraina si Polonia, asa si alti exportatori de energie cauta sa evite sa mai aiba de-a face cu Rusia. Kazahstanul este una dintre aceste tari, iar semnificatiile sunt multiple. De castigat are Turcia.

Kazahstanul este de asteptat sa-si exporte incepand cu septembrie o parte din petrol prin cel mai mare oleoduct al Azerbaidjanului, Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC) - de la Marea Caspica la Mediterana prin Georgia si Turcia, scrie Reuters, care citeaza surse apropiate situatiei.

Kazahii vor folosi, probabil, si un alt oleoduct azer, unul care ajunge la portul Supsa de la Marea Neagra al Georgiei.

Kazahstanul cauta noi rute pentru transportul principalei materii prime exportate deoarece Rusia a amenintat cu inchiderea rutei obisnuite. Situatia reflecta relatiile pe care Moscova le are cu statele care fac parte din Uniunea Economica Eurasiatica, raspunsul Rusiei la Uniunea Europeana.

Proiectul este o initiativa a Rusiei, pilonul central, si mai are ca membri Kazahstanul, Kirgizstanul, Bielorusia si Armenia, toate foste republici sovietice.

Pasul pe care Kazahstanul l-a facut acum, cu oleoductele azere, are o semnificatie aparte. Dupa ce Rusia a invadat Ucraina in februarie, multi analisti si-au pus problema daca nu cumva presedintele rus Vladimir Putin incearca refacerea URSS, sau cel putin a nucleului acesteia.

Bielorusia este sub controlul Moscovei, o demonstreaza faptul ca a devenit, fara rezerve, baza pentru atacurile armatei ruse asupra Ucrainei. Dupa ce armata rusa a intrat asta-iarna in Kazahstan sub pretextul ca ajuta regimul de acolo sa supravietuiasca unor revolte populare, s-a spus ca si aceasta tara a ajuns parte din noul "imperiu" rus.

Insa lucrurile nu merg bine intre Moscova si regimul kazah. Timp de 20 de ani, petrolul kazah, care reprezinta 1% din oferta globala, a fost exportat prin conducta CPC (Caspian Pipeline Consortium), care se termina in portul rus de la Marea Neagra Novorossiisk. Ori in iulie o instanta rusa a amenintat ca inchide terminalul (din motive ce tin de protectia mediului) de la Novorossiisk dupa ce Kazahstan s-a angajat sa vanda mai mult petrol statelor din Uniunea Europeana. Regimul kazah a rezistat si in trecut presiunilor Moscovei, mai ales in ceea ce priveste politicile Uniunii Economice Eurasiatice. Daca petrolul Kazahstanului va ajunge sa fie exportat prin BTC, Turcia va avea de castigat tarife de tranzit. Turcia s-a pozitionat deja ca intermediar important pentru piata energiei din UE, fiind tara de tranzit pentru gazele ruse si azere. Astfel, poate ajunge chiar exportator.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare