Business international

Neutralitatea are multe forme, iar Austria a ales-o doar pe cea militara. Interesele ei sunt acolo...

Neutralitatea are multe forme, iar Austria a ales-o doar pe cea militara. Interesele ei sunt acolo de unde-i vin banii si resursele. Rusia ii este al doilea cel mai mare investitor strain, cu nu mai putin de 24 mld. dolari

06.12.2022, 22:36 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

¬ Economia austriaca este orientata puternic catre export, exporturile de bunuri si servicii depasind de obicei 50% din PIB ¬ Raiffeisen Bank International, una dintre bancile austriece care domina sectorul regional, a ramas in Rusia si chiar prospera acolo ¬ OMV a fost unul din sustinatorii financiari ai gazoductului ruso-german Nord Stream 2, proiect care a divizat UE ¬ OMV s-a implicat mai intai in proiectul paneuropean Nabucco, care ar fi adus gaze in UE din zona Marii Caspice si a Orientului Mijlociu, dar apoi a ales gazoductul rusesc South Stream

Austria, o tara a carei expansiune economica si comerciala in Europa de Est a fost oprita brusc de criza financiara globala, care a facut din agresivitatea companiilor austriece o vulnerabilitate, a ales sa ramana neutra militar, asa cum prevede constitutia sa, dupa ce Rusia a invadat Ucraina. Dar deciziile economice si politice de pana acum si de dupa invazie nu sunt deloc neutre.

Refuzand accesul unei tari membre a Uniunii Europene la spatiul fara frontiere Schengen, Viena n-a facut decat sa subrezeasca coeziunea interna a UE, ceva ce Moscova si alti adversari sau concurenti ai Uniunii incearca si ei sa faca.

O analiza a businessului si economiei poate explica de ce Austria a ales aceasta pozitie. Economia austriaca este orientata puternic catre business, exporturile de bunuri si servicii depasind de obicei 50% din PIB. Este o pondere mai mare chiar si decat cea a Germaniei, unde procentul orbiteaza in jurul valorii de 40%. Prin urmare, interesele Austriei sunt acolo unde ii sunt clientii. Sau acolo de unde-i vin banii si resursele.

In 2020, Rusia era al doilea cel mai mare investitor strain al Austriei, dupa Germania. In 2018, chiar presedintele rus Vladimir Putin a explicat la o reuniune cu liderii de business ai Austriei ca in timp ce investitiile austriece in Rusia abia se apropiau de 5 miliarde de dolari, cele rusesti in Austria atingeau 24 de miliarde de dolari.

Colosul austriac din constructii Strabag a rupt legaturile cu unul din principalii sai actionari, oligarhul rus Oleg Deripaska, abia dupa ce UE si SUA au pornit ofensiva sanctiunilor contra Moscovei in urma celei de-a doua invazii a Ucrainei. Deripaska era in actionariatul Strabag printr-un fel de SRL cipriot, Rasperia Trading Limited.

Desi multe companii mari si mici europene se retrag de pe piata rusa, fie de teama sanctiunilor, fie ca asa este moral, Raiffeisen Bank International, una dintre bancile austriece care domina sectorul regional, a ramas in Rusia si chiar prospera acolo. Pentru prima jumatate a anului, subsidiara rusa a raportat cea mai mare crestere a profiturilor din cadrul intregului grup. Profitul din Rusia a urcat cu 200%. Operatiunile rusesti reprezinta de obicei o treime din profiturile bancii, dupa cum arata Financial Times.

Dar nu doar din Rusia se finanteaza austriecii. OMV, cu operatiuni in domeniul petrolului si gazelor naturale, este printre cele mai mari companii din Austria si chiar din Europa Centrala si de Est. Cel mai mare actionar dupa statul austriac este o companie din Emiratele Arabe Unite (EAU), Mubadala Petroleum and Petrochemicals Holding Company (MPPH), cu un pachet de aproape 25% din actiuni. MPPH este o subsidiara a unui holding urias care actioneaza ca fond suveran de investitii pentru EAU. Parteneriatul pare logic avand in vedere ca tara araba este unul dintre principalii furnizori de petrol si gaze naturale de pe piata mondiala, avand astfel puterea de a influenta fluxurile globale si preturile.

De asemenea, investitori din Emirate sunt actionari importanti, mai intai prin Mubadala, apoi printr-o alta companie de stat emirata, Abu Dhabi National Oil Company, la producatorul austriac de chimicale si ingrasaminte chimice Borealis, unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata de profil europeana. Industria chimica este dependenta puternic de gaze naturale. OMV este actionarul majoritar acolo.

In prezent, EAU este solidara cu Rusia si cu alti producatori de petrol si gaze in fata presiunilor UE si ale SUA de a detensiona piata combustibililor pentru scaderea preturilor.

OMV a fost si unul din sustinatorii financiari ai gazoductului ruso-german Nord Stream 2, proiect care a divizat UE, iar acum zace inghetat. OMV detine si un sfert din proiectul dezvoltarii campului de gaze naturale rusesc Yuzhno-Russkoye. Compania austriaca a sustinut si fostul gazoduct rusesc South Stream, concurentul proiectului pan-european Nabucco, care ar fi adus gaze in UE din zona Marii Caspice si a Orientului Mijlociu, adica din alta parte decat Rusia.

OMV s-a implicat mai intai in Nabucco, dar apoi a ales South Stream, ceea ce la Moscova a fost considerata o lovitura mortala data proiectului european. South Stream, construit cu produse austriece, ar fi facut din Austria un pol al pietei europene a gazelor, asa cum se vedea si Germania gratie Nord Stream 2 inainte de invazie. South Stream a fost in cele din urma abandonat de Moscova si inlocuit de TurkStream. Tot o lovitura, dar binevenita, a fost si sponsorizarea de 20 de milioane de dolari acordata de OMV echipei de fotbal Zenit St. Petersburg, considerata preferata lui Putin.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare