Banci si asigurari

Adrian Vasilescu, BNR: De ce rezerva de valute a scazut cu 700 mil. Euro

Adrian Vasilescu, BNR: De ce rezerva de valute a scazut cu 700 mil. Euro

07.12.2022, 00:06 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Dupa ce, la sfarsitul lui octombrie, BNR semnalase public cresterea substantiala a stocului de valute, de peste doua miliarde si jumatate de euro, in noiembrie a raportat o scadere de sapte sute de milioane de euro, de la 46,3 miliarde la 45,6 miliarde de euro. Interesul, in spatiul public, a fost de suspiciuni...desi explicatiile date de banca centrala, in comunicatul oficial, privind provenienta diferentei de sapte sute de milioane de euro, sunt clare si exacte.

Voi detalia. In noiembrie, in conturile din rezerva valutara internationala, au intrat 2,2 miliarde de dolari. Din doua surse: 1) modificari ale stocului rezervelor minime obligatorii detinut de bancile comerciale la Banca Centrala; 2) alimentarea contului Ministerului de Finante de catre Comisia Europeana. In acelasi timp, au iesit 2,9 miliarde de euro (mai mult fata de intrari cu exact sapte sute de milioane) cu doua destinatii:

1) modificari ale rezervelor minime obligatorii; 2) plati reprezentand rate si dobanzi in valuta in contul datoriei publice. NB. Atrage atentia punctul 2, unde la totalul iesirilor suma de 1,7 miliarde de euro este reprezentata de rambursarea emisiunii de obligatiuni a Ministerului de Finante, denominate in euro. De unde atunci suspiciunile de vreme ce apare indubitabil in comunicat ca BNR nu a intervenit in piata valutara pentru sustinerea monedei. Pentru ca - pur si simplu - nu a fost nevoie !

Ce ar fi putut, totusi, sa induca suspiciuni!?

In primul rand, contextul global! Lumea, de la un capat la altul, e agitata. Inflatia inradacinata, care se incapataneaza sa treaca in al treilea, fara vreun gand de a iesi din arena, plus razboiul din Ucraina, ce se prelungeste, plus zguduirile puternice din pietele financiare globale... alcatuiesc o combinatie ce pare sa nu lase loc pentru exceptii cum este stabilitatea pietei valutare romanesti. Mai ales ca mari economisti ai lumii, intre care Karmen Reinhard de la Harvard, au invocat istoria nu pentru simple aduceri aminte ci pentru a citi in trecut ce ne asteapta in viitor. Notand ca rareori, in istorie, confruntarea cu inflatii mari s-a soldat cu cresteri economice. De cele mai multe ori au urmat recesiuni, somaj, caderi monetare. Cum rezista leul fara sustinere? Guvernatorul BNR, glumind, a raspuns: "Si eu ma mir cum rezista?"...

In fiecare zi, la "13 fix", BNR comunica lista cursurilor de schimb. Sunt cotate, in aceasta lista, 30 de valute, incepand cu dolarul australian si incheind cu bahtul thailandez. Fara sa lipseasca dolarul american, lira sterlina, yenul japonez ... inclusiv moneda unica a celor

19 tari din zona euro. Desigur, cursurile sunt preturi de piata, practicate efectiv in tranzactiile zilnice, pe care BNR le calculeaza, le garanteaza autenticitatea si le comunica. Dar in niciun caz, si in nicio imprejurare, nu le stabileste... cum, dupa 31 de ani de functionare a pietei noastre valutare, mai comunica unii formatori de opinie.

In lista, cursurile - pereche langa pereche, leu-euro, leu-dolar american, leu-lira sterlina...pana la pozitia 30, inscriu realitatea fiecarei zile. 4,9126 - cursul de ieri leu-euro al pietei valutare este reprezentativ pentru ce inseamna in decembrie un curs si o piata stabile. O consecventa notabila: din noiembrie pana la inceputul lui decembrie, performantele leului sunt in crestere si nu in scadere.

In ciuda acestei evidente, si-a facut loc in dezbaterea publica o doza de neincredere cu privire la performantele leului in competitia cu moneda unica europeana. Pentru ca, in istoria pietei noastre valutare, spre sfarsitul anului, prin noiembrie si pana la sfarsitul lui decembrie, in cei mai multi ani, leul se deprecia semnificativ. Si iata ca, acum, tocmai intr-o conjunctura dramatica, nu doar ca e stabil dar nici nu da semne ca s-ar putea destabiliza. Pe piata valutara, prezenta BNR e permanenta. Incepand cu calibrarea liniei adecvate a dobanzii de politica monetara si continuand cu dozajul optim al cantitatilor de lei cu care opereaza bancile, cu cotele rezervelor minime obligatorii si, nu in ultimul rand, cu asigurarea unor raporturi corecte banci-banci si banci-clienti. Astfel de interventii, care de altfel sunt la vedere, s-au produs si se produc in raport direct cu cerintele de pe pietele financiare si au facut ca raportul leu - euro sa fie sustenabil.

Desigur, atat pietele, cat si publicul manifesta un interes sporit pentru interventiile ce nu sunt la vedere si despre care nicio banca centrala din lume nu da, de regula, detalii. Am in vedere momentele in care banca noastra centrala isi activeaza rezerva internationala; in speta, vinde sau cumpara valuta pentru a echilibra cursul de schimb. In noiembrie n-a facut-o! Textul raportului este clar in acest sens. In decembrie nu are motiv s-o faca.

Cum s-a ajuns la un astfel de rezultat? Raspunsul vine pe un itinerariu lung, inceput cu 31 de ani in urma - cand a fost deschisa piata valutara - si continua in prezent. In tot acest timp, cursul valutar leu-euro a fost calibrat sa transmita zilnic un dublu mesaj. Unul obiectiv, care exprima puterea de cumparare a monedei noastre in arena valutelor. Altul subiectiv, determinat de conjuncturi si de un intreg complex de factori economici, financiari, sociologici si psihologici. Si, totodata, sa dea "ora exacta" in intregul proces economic, sa exprime corect starea balantei comerciale si a balantei de plati, si in acelasi timp sa infatiseze exact raporturile pietei valutare cu miscarea reala a preturilor de productie si, mai departe, a preturilor de consum.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare