Banci si asigurari

Cine trebuie sa plateasca si CASS de 10% pentru venituri din dobanzi, pe langa impozitul pe venit...

Cine trebuie sa plateasca si CASS de 10% pentru venituri din dobanzi, pe langa impozitul pe venit de 10%? Cum se calculeaza noile impozite

07.12.2022, 00:07 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Schimbarile legislative care se vor aplica din 2023 in ceea ce priveste plata contributiilor de asigurari sociale de sanatate (CASS) in cazul celor care obtin venituri din dobanzi au creat unele neclaritati: cand trebuie sa plateasca CASS romanii care au venituri din dobanzi? Care sunt plafoanele/pragurile in functie de care se vor datora aceste contributii CASS pentru venituri din dobanzi? Care este procentul CASS in acest caz? Bancile au sau nu vreun rol in cazul calcularii, retinerii, respectiv a platii CASS pe dobanzi bancare? Ce declaratie fiscala trebuie sa depuna romanii pentru veniturile din dobanzi si din alte surse si cand trebuie depusa aceasta declaratie? Contributiile la asigurari de sanatate pentru veniturile din dobanzi se datoreaza si in prezent, conditia fiind ca veniturile cumulate din alte surse sa depaseasca salariul minim brut pe 12 luni. Ce se schimba din 2023 este ca vor exista mai multe praguri in functie de care se vor datora aceste contributii: 6, 12 si maximum 24 de salarii minime brute pe tara, spune Adina Calin, director produse in cadrul CEC Bank. "Conform prevederilor legale, baza de calcul pentru aceste contributii este reprezentata de veniturile din dobanzi, care pot proveni de la mai multe banci, alaturi de venituri din investitii, activitati independente, etc. In aceste conditii, o banca nu poate aprecia atingerea plafonului si contributia datorata. Iar Ordonanta 16/2022 prevede ca obligatia declararii veniturilor revine contribuabilului", explica Adina Calin de la CEC Bank. Pentru castigul din dobanzi romanii platesc impozitul pe venit, de 10% (care se retine la sursa de catre banci), precum si contributia CASS, tot de 10%, in cazul in care castigul depaseste anumite plafoane.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare