Business international

Inflatia incetineste in mai multe tari europene, dar va deveni aceasta o tendinta generala cand...

Inflatia incetineste in mai multe tari europene, dar va deveni aceasta o tendinta generala cand preturile de productie sunt inca in crestere?

07.12.2022, 00:06 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Cresterea preturilor a incetinit in 14 din cele 19 tari membre ale zonei euro in noiembrie, rata inflatiei la nivelul zonei euro scazand pentru prima data in 17 luni.

Scaderea vine pe fondul semnelor ca presiunile inflationiste la nivel mondial au atins un varf, cu scaderi semnificative ale costurilor wholesale ale energiei si alimentelor resimtindu-se la nivelul preturilor de consum, noteaza Financial Times.

Cea mai puternica scadere a fost inregistrata in Olanda, unde inflatia a coborat de la 16,8% la 11,2%. Franta a avut cea mai scazuta rata a inflatiei, de 7,1%, iar Letonia cea mai ridicata, de 21,7%.

Rata inflatiei a incetinit in cinci state din Germania in noiembrie, sugerand ca presiunile asupra costurilor s-au diminuat in cea mai mare economie europeana. Inflatia s-a aflat in scadere si in Spania si in Belgia.

In Polonia, inflatia a incetinit de asemenea, in mod neasteptat, la 17,4%, aceasta fiind prima scadere din februarie.

Inflatia din Grecia a incetinit la 9% in noiembrie de la 9,4% in octombrie, iar un studiu al bancii centrale a tarii anticipeaza noi scaderi in lunile urmatoare.

Va deveni insa incetinirea cresterii preturilor o tendinta in conditiile in care preturile de productie continua sa creasca in mai multe tari europene?

Bulgaria a consemnat singurul declin lunar al preturilor de productie industriala in octombrie din randul tarilor din Europa de sud-est membre ale UE, relateaza Seenews.

Totusi, in termeni anuali, Bulgaria a inregistrat cea mai dramatica crestere a PPI din randul statelor din Europa de sud-est membre ale UE in octombrie, de 55,%, semnificativ peste media UE de 31,2%.

In termeni lunari, declinul din Bulgaria a fost al doilea cel mai pronuntat la nivel de bloc, cel mai puternic fiind inregistrat de Irlanda, cu minus 32,5%, fata de o scadere medie la nivel de bloc de 2,5%.

La polul opus, cele mai mari cresteri lunare ale PPI la nivel de bloc au fost consemnate in Grecia, Ungaria si Belgia, cu 9,6%, 6,2% si respectiv 2,8%.

In termeni anuali, Bulgaria s-a situat pe locul patru din punct de vedere al cresterii PPI la nivel de bloc, precedata doar de Ungaria cu 68%, Slovacia cu 59,3% si Letonia cu 57,9%.

Croatia a inregistrat cea mai redusa crestere anuala a preturilor de productie.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare