Companii

INS reconfirma cresterea economica de 5% din primele noua luni, avans sustinut mai ales de onsumul...

INS reconfirma cresterea economica de 5% din primele noua luni, avans sustinut mai ales de onsumul populatiei, care s-a majorat cu 5,8%, de investitii, in crestere cu 7,3%, si de cheltuielile administratiei publice, care s-au majorat cu 9,9%

07.12.2022, 09:23 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Economia Romaniei a crescut in primele noua luni ale anului cu 5% fata de perioada similara din 2021, pe serie bruta, avans sustinut in primul rand de consumul populatiei, care s-a majorat cu 5,8%, de investitii, in crestere cu 7,3%, si de cheltuielile administratiei publice, care s-au majorat cu 9,9%, potrivit datelor INS.

Consumul populatiei a avut o contributie de 3,7% la cresterea PIB, formarea brut de capital fix de 1,8%, iar cheltuielile administratiei publice o participare de 0,7%.

Un impact negativ l-a avut exportul net (-0,8%), consecinta a cresterii volumului exporturilor de bunuri si servicii cu +11% corelata cu o crestere mai mare a volumului importurilor de bunuri si servicii (+11,2%).

Pe serie ajustata sezonier, PIB-ul a crescut cu 4,3% la noua luni.

Institutul National de Statistica a reconfirmat miercuri avansul de 4%, pe serie bruta, al PIB in T3 2022 fata de T3 2021, si cu 4,7% pe seria ajustata sezonier.

Fata de T2 2022, in T3 economia a avut un plus de 1,3%, ritm similar cu cel din trimestrul precedent.

Pe categorii de resurse, la cresterea PIB, in perioada 01.I-30.IX 2022, au contribuit in primul rand:

Comertul cu ridicata si cu amanuntul; repararea autovehiculelor si motocicletelor; transport si depozitare; hoteluri si restaurante (+1,4%), cu o pondere de +18,7% la formarea PIB si al caror volum de activitate s-a majorat cu 7,6%; Informatii si comunicatii (+1,5%), cu o pondere de +6,9% la formarea PIB si al carei volum de activitate s-a majorat cu o crestere semnificativa de +22,5%; Tranzactiile imobiliare (+0,7%), cu o pondere la formarea PIB de +6,9%, care au inregistrat o crestere a volumului de activitate de+ 8,7%; Activitati profesionale, stiintifice si tehnice; activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (+0,9%), cu o pondere la formarea PIB de +7,1%, inregistrand o crestere a volumului de activitate de +14,4%.

O contributie pozitiva au avut-o impozitele nete pe produs (+0,7%), acestea inregistrand o crestere a volumului lor cu +6,4%.

Pe serie bruta, Produsul Intern Brut estimat pentru perioada ianuarie-septembrie 2022 a fost de 999 miliarde lei preturi curente, in crestere cu 4%.

Pe serie ajustata sezonier, PIB a fost de 1.056 miliarde lei preturi curente, in crestere cu 4,3% fata de perioada 1.I-30.IX 2021.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare