Burse

TeraPlast: Vrem sa contribuim la refacerea Ucrainei. Mizam pe o pozitionare geografica buna, care...

TeraPlast: Vrem sa contribuim la refacerea Ucrainei. Mizam pe o pozitionare geografica buna, care ne poate aduce un avantaj suplimentar

09.12.2022, 12:25 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Producatorul de materiale de constructii TeraPlast Bistrita, listat la Bursa de Valori Bucuresti sub simbolul TRP, planuieste sa contribuie la reconstructia Ucrainei odata cu incetarea conflictului declansat de armata rusa.

Compania noteaza in acest faptul ca fabrica pe care o detine se afla la circa 150 km. de granita cu Ucraina, reiese dintr-un document publicat la BVB, in care TeraPlast a raspuns mai multor intrebari primite din partea investitorilor.

"Strategia noastra de dezvoltare are o componenta regionala solida si cautam oportunitati dincolo de granitele Romaniei. Inainte de razboi nu am avut expunere pe Ucraina, prin urmare nu am resimtit un impact direct dupa declansarea conflictului. Reconstructia unei tari dupa distrugerile razboiului este o provocare majora si vrem sa contribuim la refacerea acestei tari, sa fim parte a solutiei. Dincolo de calitatea produselor noastre, de competitivitatea lor, mizam si pe o pozitionare geografica buna, care ne poate aduce un avantaj suplimentar (...) Ucraina este in atentia noastra din perspectiva dezvoltarii pe termen mediu a grupului si analizam modul in care ne putem implica", scriu reprezentantii TeraPlast.

Compania a avut afaceri de 563 de milioane de lei in primele noua luni ale anului, in crestere cu 25%, si un profit de 16,4 milioane de lei, in scadere cu 62%. De la inceputul anului, actiunile TRP au pierdut 38,3%, pe tranzactii de 210 milioane de lei.

Cu o capitalizare de 1,3 miliarde de lei, societatea este detinuta in proportie de 46,8% de Dorel Goia si 12% de Fondul de Pensii Administrat Privat NN/NN Pensii, conform datelor BVB.

Ce mai reiese din documentul prezent la Bursa:

" Dorim sa stim daca s-a semnat noul contract cu furnizorul de energie.

Contractul de furnizare de energie electrica expira la data de 31.12.2022. In prezent, desfasuram negocieri cu mai multi furnizori de energie electrica pentru incheierea unui nou contract de furnizare care sa ne ofere predictibilitate a costurilor. Din pacate, mediul nu este predictibil.

Aceasta incertitudine adauga un nivel suplimentar de complexitate in negocierile pe care le avem. In paralel, extindem semnificativ centrala fotovoltaica proprie, care va reduce necesarul extern de energie electrica.

Care sunt intentiile companiei dupa renuntarea la proiectul imobiliar? Se va vinde terenul detinut?

Decizia de stopare a acestui proiect a fost luata intr-un punct destul de avansat, dupa obtinerea mai multor autorizatii. Prin urmare, nu doar terenul reprezinta un activ de interes, ci intreg planul de dezvoltare, PUZ-ul aferent. Locatia, terenul fostei fabrici TeraPlast, are un potential mare, este atractiv datorita pozitionarii in orasul Bistrita. Sunt mai multi dezvoltatori imobiliari interesati de acest proiect si avem discutii active cu ei pentru o eventuala preluare.

Ministrul Mediului a declarat ca peste 88.000 de gospodarii vor fi conectate la sistemele de apa si canalizare prin programul Prima Conectare cu o investitie de 168 mil euro, care este de fapt program din PNRR. TeraPlast beneficiaza in urma acestor investitii si daca da, in ce masura credeti ca va impacta cifrele companiei in urmatorii ani?

PNRR reprezinta o oportunitate majora de dezvoltare si suntem bine pozitionati pentru a raspunde cererii. TeraPlast are un portofoliu complet de produse care permit dezvoltarea infrastructurii de apa si canal pentru conectarea gospodariilor: caminele de apometru echipate sau neechipate, camine de vizitare sau inspectie si, evident, tubulatura aferenta.

Pentru a avea o imagine orientativa, ponderea materialelor intr-o lucrare de bransament se poate ridica pana la 15%-20%. Prin urmare, din bugetul de 168 de milioane de euro, 34 de milioane ar reprezenta materialele produse de TeraPlast si alti jucatori, iar distributia este variabila, in functie de cotele de piata si dinamismul fiecarei companii."

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare