×

Cryptobusiness

Cum va evolua piata crypto in 2023? Investitorii raman precauti dupa cea mai buna saptamana din...

Cum va evolua piata crypto in 2023? Investitorii raman precauti dupa cea mai buna saptamana din ultimele 10 luni si spera ca BTC nu va scadea mai jos de 12.000 de dolari in acest an

16.01.2023, 09:00 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Piata crypto incepe saptamana cu perspective mai bune decat in ultima perioada, cu BTC (Bitcoin) la circa 21.000 de dolari, in crestere cu peste 22% in ultimele sapte zile, conform datelor agregate de ZF de pe platforma CoinMarketCap, care realizeaza o medie a cotatiilor de pe mai multe exchange-uri.

In acelasi timp, ETH (Ethereum) a ajuns la peste 1.500 de dolari, in crestere cu peste 19,5% in ultimele sapte zile, in timp ce EGLD (MultiversX, fosta Elrond) a ajuns la peste 41 de dolari, in crestere cu peste 15,5% in aceeasi perioada de timp.

Una dintre cele mai bune performante a fost inregistrate de MANA, moneda care guverneaza ecosistemul Decentraland, activ in segmentul de piata reprezentat de metavers pe blockchain. MANA a inregistrat o crestere de 76% in ultimele sapte zile, situandu-se la pretul de 0,698 dolari.

Totusi, piata criptomonedelor a pierdut in 2022 circa 1.400 de miliarde de dolari din capitalizarea totala, in timp ce multe companii din industrie se confrunta cu probleme de lichiditati sau chiar cu falimentul in anumite situatii, dupa prabusirea zgomotoasa a FTX, al treilea cel mai mare exchange crypto din lume pana anul trecut.

O analiza CoinDesk publicata sambata, 14 ianuarie, evidentia la acel moment ca BTC inregistrase cea mai buna saptamana din martie 2022 si pana acum. Evolutia a fost aplaudata de fanii crypto, in contextul in care piata nu a oferit multe momente de crestere dupa ce a inceput saga FTX.

Duminica, CNBC a participat la o conferinta crypto din Elvetia, unde a discutat cu investitori si jucatori din industrie despre perspectivele lor asupra pietei. In mare, acestia au declarat ca abordeaza anul 2023 cu o anumita precautie si ca nu se asteapta ca BTC sa depaseasca in acest an nivelul record de 69.000 de dolari pe care l-a atins anterior.

Este putin probabil ca anul 2023 sa aduca noi maxime record in piata crypto, mai ales intr-un mediu in care contextul macroeconomic global aduce in continuare inflatie, respectiv dobanzi mai mari care ar trebui sa o tempereze. Toate acestea alimenteaza volatilitatea.

"Cred ca mai are de scazut putin, dar nu cred ca vom mai vedea scaderi foarte mari. Exista o sansa ca aici sa fie pragul de jos (n.r: pentru BTC)", a explicat Bill Tai, investitor cu experienta in venture capital, prezent in piata de crypto.

Totusi, Bill Tai a mentionat pentru CNBC ca exista si posibilitatea ca BTC sa scada pana la 12.000 de dolari inainte de a se relansa pe o panta de crestere.

Meltem Demirors, chief strategy officer la CoinShares, a declarat ca BTC ar putea fluctua fie in intervalul 15-20.000 de dolari, fie intr-un intreval superior de 25.000-30.000 de dolari.

Ea este de parere ca partea masiva a valului de iesiri din piata s-a incheiat, insa pe de alta parte nu exista prea multe fonduri noi care sa intre astazi in Bitcoin.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare