Companii

ZF Live. Corina Popescu, fondatoare a Swift Energy: Acum este o efervescenta pe partea de proiecte...

ZF Live. Corina Popescu, fondatoare a Swift Energy: Acum este o efervescenta pe partea de proiecte dezvoltate in domeniul energiei regenerabile. Romania ar putea sa dezvolte 20.000 MW in regenerabile

27.01.2023, 16:30 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

¬ Peste 80% din productia de energie din Romania are loc in partea de sud a tarii, in timp ce in nord sau in centru nu exista capacitati de productie ¬ Romania, o tara care consuma in jur de 60 TWh intr-un an, are nevoie de un mix atunci cand vine vorba de productia de energie, astfel ca echilibrarea productiei la nivel national este un proiect major.

In piata de energie, in acest moment, este o efervescenta tot mai mare pe partea de proiecte dezvoltate in domeniul energiei regenerabile, afirma Corina Popescu, fondatoare a companiei de consultanta in domeniul energetic Swift Energy si fost director general al Electrica.

Ea este de parere ca Romania poate sa dezvolte 20.000 de MW in regenerabile, aceasta capacitate - aflata la jumatate fata de totalul proiectelor care sunt acum in derulare - avand toate sansele sa primeasca finantare.

"Acum este o efervescenta pe partea de proiecte dezvoltate in domeniul energiei regenerabile. Cred ca proiectele construite sanatos, cu avize sanatoate, se vor intampla si in Romania. Cu siguranta, nu vor fi finantati 40.000 MW, cat avem in derulare, insa cel putin jumatate dintre proiecte vor primi finantare pe partea de regenerabile. Romania ar putea sa dezvolte 20.000 MW in regenerabile daca se gasesc si solutii pentru flexibilizare", a spus Corina Popescu, fondatoarea companiei Swift Energy, la emisiunea online de business ZF Live.

Aceasta mai spune ca au fost proiecte pentru care a inceput dezvoltarea in primul val al energiei regenerabile, dar care nu au mai fost finalizate si au intrat in stand-by.

Acum, multe dintre ele au fost repuse pe masa si au fost achizitionate de catre mari jucatori in domeniul regenerabilelor, iar unele dintre ele, chiar de catre fonduri de investitii.

In cest moment, mentioneaza ea, sunt proiecte pe masa cu avize tehnice de racordare emise, pentru care ceasul a inceput sa ticaie. Insa, intrebarea este cum devin aceste proiecte bancabile.

Printre instrumentele care contribuie la transformarea acestora in proiecte bancabile, explica fondatoarea Swift Energy, se numara contractele de tip PPA (contractele bilaterale directe) si contractele pentru diferenta (CFD).

Acestea din urma reprezinta o schema de ajutor de stat, prin intermediul careia, in functie de pretul la care se negociaza, se vine cu o subventionare a pretului energiei pe termen lung, a detaliat Corina Popescu.

"Sunt proiecte cu risc foarte mare, mai ales ca este modificat cadrul legislativ si odata ce obtii permisul de racordare, ai un an de zile in care trebuie primesti autorizatia de constructie si sa incepi sa construiesti proiectul. Multe dintre aceste proiecte, daca nu va exista puterea financiara, vor muri."

Pe de alta parte, ceea ce se intampla acum in piata de energie electrica este o criza, spune fondatoarea Swift Energy, iar in criza nu se pot lua decizii majore.

Totusi, piata de energie din Romania a facut si face fata destul de bine acestei perioade de criza, chiar daca nu s-au concretizat, in ultima vreme, proiecte noi. Ele, afirma aceasta, cel mai probabil se vor vedea incepand de anul acesta.

Totodata, crede Corina Popescu, consumul o sa apara in momentul in care o sa scada si pretul la energie.

"Sunt convinsa ca pretul la energie va scadea. Sunt proiecte sanatoase, construite pe niste predictii de pret fezabile - am vazut proiecte care obtin niste IRR-uri mai mari de 10%, calculate cu un pret al energiei undeva la 70 de euro per MWh", a adaugat aceasta.

In prezent, pretul energiei este in jur de 90-100 de euro per MWh, insa a ajuns in aceasta criza si la 200 de euro per MWh, precizeaza fondatoare companiei de consultanta Swift Energy.

Pretul la energie a inceput sa creasca la jumatatea anului 2021, an despre care ea spune ca a fost unul de acalmie eoliana, intrucat nu a batut vantul in Marea Nordului.

Aceasta sustine ca marea provocare a sistemelor energetice in perioada urmatoare este aceea de a identifica solutii tehnice moderne, care ar putea sa flexibilizeze sistemul. Mai mult, ea este de parere ca proiectele mici, construite distribuit, ar fi mai eficiente si ar putea evita congestiile in sistem.

"Peste 80% din productia de energie din Romania se intampla in partea de sud a tarii. Nu avem capacitati de productie in nord sau in centru si nu avem inchis inelul Transelectricii pentru a putea misca usor energia pe tot teritoriul tarii. Acestea sunt niste proiecte majore - sa echilibram productia si sa o ducem spre nord", a mai adaugat aceasta.

Asadar, concluzioneaza ea, Romania, o tara care consuma in jur de 60 TWh intr-un an de zile, are nevoie de un mix atunci cand vine vorba de productia de energie. In plus, aceasta considera ca este important ca proiectele care se dezvolta in Romania sa nu fie gandite doar la nivel national, ci la nivel regional.

Corina Popescu afirma ca sunt multe proiecte de regenerabile care se dezvolta acum in nordul tarii - atat in Suceava, Iasi sau Vaslui, cat si la Satu Mare sau Sebes.

Totusi, ceea ce nu este dezvoltat acum si este o vulnerabilitate, precizeaza fondatoarea Swift Energy, sunt solutiile inovatoare de stocare, care sa poata sa aduca securitate in sistemul energetic.

"Toate aceste lucruri necesita bani. Toate proiectele noi costa. Incercam sa venim in sprijinul celor cu care discutam cu fondurile europene, adica cu niste bani gratuiti, care scad din povara existenta in factura."

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare