×

Burse

Actionarii Vivre Deco vor sa cesioneze creditorilor 16% din actiunile companiei daca planul de...

Actionarii Vivre Deco vor sa cesioneze creditorilor 16% din actiunile companiei daca planul de restructurare propus este aprobat. Nagy Vajda Andras Peter ar iesi din actionariat

31.01.2023, 20:35 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Actionari retailerului online de mobila si decoratiuni Vivre Deco au votat in adunarea generala extraordinara din 30 ianuarie cesionarea un pachet de 15,99% din numarul de actiuni (120.288) de la actionarii majoritari catre Technologies by Vivre SRL, detinuta de companie 100%, care vor fi subscrise/transferate catre creditorii afectati care au suferit o reducere de creanta in planul de restructurare.

Hotararile nu sunt publicate la Bursa de Valori Bucuresti. Acestea arata ca investitorii vor putea cumpara actiuni trimitand un email la concordat@vivre.eu pana pe 30 aprilie inclusiv, la un pret de 0,1 lei pe unitate. Repartizarea actiunilor transferate in acest fel catre creditorii interesati se va face proportional cu valoarea creantei reduse prin planul de restructurare.

Advisory Delta, companie controlata de Oliver Cadogan si care detine 43,37% din Vivre, Neogen, fond controlat de CEO-ul Calin Fusu care detine majoritatea de 51,81% si Nagy Vajda Andras Peter, cu un pachet de 4,82%, vor ajunge astfel la participatii de 34%, 50,01%, respectiv 0%. Capitalul social al companiei va ramane 7,5 milioane de lei.

Totusi, cesiunea actiunilor este conditionata de omologarea planului de restructurare depus in dosarul nr. 24130/3/2022 la Tribunalul Bucuresti. In cazul respingerii planului propus in concordatul preventiv, care prevede plata a 15% din investitiile detinatorilor de obligatiuni, comparativ cu 4,2% in primul plan, hotararile legate de cesiune vor ramane fara obiect.

Concordatul preventiv este o masura menita sa previna insolventa si care ii protejeaza cu precadere pe emitenti. Obligatarii nu au acces la toate informatiile, asa cum se intampla in cazul unei insolvente. Potrivit noului plan de restructurare, urmatoarea optiune pentru companie, daca planul nu va fi aprobat, ar fi falimentul.

"Consideram ca urmatoarea alternativa optima pentru societate, in cazul in care nu s-ar ajunge la omologarea Planului de restructurare, ar fi falimentul. Desi de departe a fi optima in cazul esuarii procedurii de concordat, societatea cel mai probabil ar intra in faliment, lucru ce ar conduce la cel mai redus grad de recuperare pentru creditori. Chiar daca societatea ar incerca reorganizarea in cadrul unei procedurii de insolventa, sansele de reusita ale unui plan de reorganizare in insolventa sunt aproape nule", se arata in document.

Un plan de restructurare in procedura de concordat preventiv trebuie votat cu 30% din numarul de obligatari sau cu 51% din datoria totala. Pe langa conditiile minimale privind votul pe clase de creditori, este necesar un procent de 30% voturi pozitive din intreaga valoare a creantelor prevazute a se achita conform programului de plata a creantelor din plan.

Daca Vivre Deco nu obtine votul pana la termenul de 7 februarie, adica daca nici alti creditori mai mari precum Alpha Bank, care este cel mai mare obligatar persoana juridica, cu circa 3 milioane de euro in emisiunea VIV26E sau creditorii Banca Transilvania, care beneficiaza de ipoteca asupra bunurilor companiei si Alpha Bank nu vor vota pentru acest plan, compania ar putea veni cu alta propunere de plan, insa este posibil sa nu mai fie timp pentru propunerea unui alt plan de restructurare.

Termenul a fost prelungit cu inca o luna la solicitarea lui Calin Fusu. Dupa 7 februarie, se presupune ca Vivre va intra in functionare normala, adica cel mai probabil obligatiunile vor reintra la tranzactionare, iar compania isi va continua activitatea. Totusi, avand in vedere ca nu a platit cupoanele aferente emisiunilor de obligatiuni si faptul ca are datorii restante si la banci si nu va incepe platile, oricine poate sa ii ceara insolventa, implicit obligatarii.

Pana la omologarea planului de restructurare, bondurile sunt suspendate de la tranzactionare de operatorul bursier la solicitarea Vivre, in vederea definitivarii listei detinatorilor de obligatiuni care vor fi afectati de procedura. De altfel, dupa ce Tribunalul Bucuresti a admis cererea de concordat preventiv, retailerul a anuntat ca amana plata cuponului 10 pentru finantarea in euro cu scadenta in 2025 si a cuponul 3 pentru finantarea cu scadenta in 2026.

Printre detinatorii de obligatiuni se numara o investitoare in varsta de 100 de ani din Ploiesti, cu 100.000 de euro, la tineri nascuti in anii 2000 sau nume cunoscute din peisajul investitional, precum Horia Manda, presedinte al Patria Bank, cu un plasament de 250.000 de euro, Bogdan Stanciu de la BitSoft cu 61.000 de euro, directorul financiar al Purcari, seful adjunct al BRK, presedintele Holde Agri Invest.

Prin cele doua emisiuni de obligatiuni, Vivre Deco a finantat atat cheltuielile de marketing, cat si dezvoltarea si achizitia de software pentru platforma. Datele din raportul financiar aferent anului 2021 arata ca societatea a avut cheltuieli cu publicitatea si protocolul de aproape 72 de milioane de lei, comparativ cu 20,5 milioane de lei in 2020, ceea ce ar insemna cheltuieli de 1,2 milioane de euro pe luna, conform calculelor realizate de ZF. Pana la finalul anului 2021, aceste costuri au fost trecute in bilant ca si cheltuieli in avans, dar ulterior au fost trecute la cheltuielile anului curent, de unde au aparut si problemele financiare.

Dupa ce in 2020 Vivre a inregistrat o crestere conjuncturala record de 52% a cifrei de afaceri, care a stat la baza unor planuri pentru expansiunea businessului, in 2021, odata cu ridicarea restrictiilor impuse de pandemia de COVID-19, compania a raportat o scadere a afacerilor cu 18%.

In conditiile deteriorarii performantei financiare a Vivre in primele noua luni ale anului 2022, deficitul de lichiditate a fost sustinut de Neogen, principalul actionar, prin aport la capital si un imprumut, respectiv 1,5 mil. euro acordat in februarie 2022 ca aport la capitalul social si un imprumut de 1 mil. euro acordat in aprilie 2022, scadent in aprilie 2023 si cu optiunea de a fi convertit in actiuni. Imprumutul nu este purtator de garantii si comporta o dobanda anuala de 9%, fiind folosit in integralitate pana la sfarsitul lunii august 2022.

Vivre a incheiat primele sase luni din 2022 cu pierderi de 18,64 de milioane de lei, mai mari fata pierderile de 17 mil. lei raportate in aceeasi perioada din 2021, in contextul unor afaceri de 70,7 milioane de lei, cu 44,8% mai mici comparativ cu S1/2021, potrivit datelor din raportul financiar semestrial publicat la BVB.

In planul de restructurare, compania mentioneaza ca cifra de afaceri de 92,7 mil. lei din primele noua luni din 2022 este cu 49% mai mica comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, "fiind influentata de i) contractia segmentului de comert online cu decoratiuni interioare din perioada post-pandemica si ii) de volatilitatea existent in piata pe fondul situatiei macroeconomice, in special cresterea inflatiei (15,1% in Septembrie 2022 fata de 8,2% in Decembrie 2021 - conform rapoartelor de stabilitate economica publicate trimestrial de BNR)".

Contractia segmentului online cu decoratiuni interioare este exemplificata si prin reducerea cu mai mult de 20% a cifrei de afaceri a unor jucatori importanti la nivel mondial, precum West Wing, Wayfair si Made.com.

Potrivit informatiilor agregate de ZF de pe Portalul Instantelor de Judecata, alaturi de Vivre, care este debitor, in dosarul inregistrat in septembrie 2022 sunt firmele Zooku Solutions SRL si Shopeo Tech SRL (fosta Boxi Bio SRL), care au calitatea de creditori sI care au formulat o cerere comuna de deschidere a procedurii concordatului preventiv.

Platforma Confidas.ro arata ca Zooku Solutions este detinuta in proportii egale de 25% de Neogen SA, Nagy Vajda Andras Peter, Laszlo Robert si Bodo Zoltan Ferenc, in timp ce Shopeo Tech este detinuta integral de Udrea George Emanuel.

De altfel, toti cei cinci au legaturi directe cu Vivre Deco. Nagy Vajda Andras Peter, Laszlo Robert si Bodo Zoltan Ferenc sunt actionari, alaturi de Calin Fusu, la Neogen, care este cel mai mare actionar al Vivre, in timp ce Udrea George Emanuel este Technology Product Manager in cadrul retailerului.

De asemenea, Andras Nagy este CTO, cofondator si presedinte al Consiliului de Administratie al Vivre Deco, conform informtiilor de pe profilul de LinkedIn.

Vivre Deco a intrat in procedura de concordat preventiv in urma unor pierderi semnificative si a capitalurilor proprii negative. Monica Cadogan, cea care a condus noua ani businessul, si-a dat demisia din functia de CEO cu putin timp inainte ca societatea sa cunoasca un declin. Vivre Deco este detinuta in proportie de 51,81% de Neogen, in timp ce Advisory Delta, companie controlata de Oliver Patrick Cadogan printr-un offshore, detine 43,37% din actiuni, iar Nagy Vajda Andras Peter are 4,82%, conform datelor Confidas.ro.

Vivre Deco a avut incepand cu 12 decembrie 2020 spatii inchiriate de circa 45.000 de metri patrati de la Ecom Centrul Logistic SRL, societate care este controlata in proportie de 80% de Advisory Delta SRL, arata datele Confidas.ro.

Principalii concurenti identificati de Vivre in cele noua piete in care activeaza sunt Ikea, Jysk, XXXLutz, Bonami, Videnov, VidaXL, Westwing si Mobexpert. Majoritatea acestor branduri, cu exceptia Mobexpert, sunt prezente in aproape toate tarile in care se afla si Vivre.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare