01.02.2023, 08:53 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
Grupul TeraPlast a a inregistrat in 2022 o cifra de afaceri de 711 milioane de lei, in crestere cu 16%, in timp ce profitul net s-a diminuat la 15,4 milioane lei, in scadere cu 64%, potrivit raportului financiar publicat miercuri la BVB.
Evolutia profitului a fost determinata pe de o parte de costurile cu amortizarea, pe fondul cresterii bazei de active a Grupului in urma investitiilor realizate si, pe de alta parte, de cresterea ratelor dobanzilor la lei, ceea ce a insemnat o cheltuiala suplimentara de 8,3 milioane lei in 2022 fata de 2021.
EBITDA la nivel de Grup s-a situat la 52,7 milioane de lei, in scadere cu 29% fata de nivelul record din 2021.
"Tragem linie dupa un an dificil, plin de provocari care ne-au pus la incercare abilitatile de gestionare a situatiilor complexe. Desi unele segmente au performat la nivel record, rezultatul consolidat poarta amprenta perioadei pe care am parcurs-o. Am mers in continuare pe calea dezvoltarii, in pofida contextului dificil, pentru a continua sa livram crestere actionarilor nostri. Chiar daca profitabilitatea a fost sub asteptari, avem baza pentru a livra rezultate odata cu inceperea normalizarii situatiei generale." a declarat Ioana Birta, directorul financiar al Grupului TeraPlast. "In acest moment consideram ca ce a fost mai greu a trecut, iar anul curent va aduce o revigorare, o reasezare, un context mai bun din perspectiva volatilitatii preturilor, lucruri care pregatesc urmatoarea perioada de crestere. Ne propunem cresteri pe toate segmentele si stim ca efortul va fi sustinut din partea echipei Grupului TeraPlast, asadar in conditiile actuale de predictibilitate suntem increzatori in atingerea bugetului." a continuat Ioana Birta, director financiar Teraplast.
Bugetul pentru 2023 tinteste o cifra de afaceri de 848 milioane de lei si EBITDA de 75 milioane lei, in crestere cu 19%, respectiv 42%.
Compania a finalizat in perioada 2021-2022 investitii de 219 milioane de lei.
"Este firesc ca in primii ani de operationalizare a investitiilor, a unor noi capacitati de productie de ultima generatie, rezultatele financiare sa nu straluceasca pe fondul provocarilor enorme determinate de contextul economic mondial si regional fara precedent. Cu toate acestea, Grupul priveste permanent un orizont lung de timp, de peste 5 ani, in scopul maximizarii valorii adaugate pentru actionari. Asadar, reprezentantii Grupului raman increzatori in potentialul pe termen lung al proiectelor investitionale demarate in ultimii ani", se arata intr-un comunicat al Teraplast.
Potrivit reprezentantilor companiei, scaderea fata de buget, dar si fata de revizuirea de la 9 luni, a fost cauzata de schimbarea radicala a dinamicii pietelor materiilor prime ca efect colateral al razboiului din Ucraina. Un alt impact l-au avut pornirea mai lenta a segmentului de Ambalaje flexibile si o performanta sub asteptari a segmentului Ferestre & Usi generata de intarzieri in transferarea costurilor de productie in piata.
"Am invatat din lectiile anului 2022 cu privire la prognozarea in conditii de impredictibilitate economica, avand permanent obiectivul de a excela in rezultate prin comparatie cu anul 2021 care a reprezentat recordul absolut la nivel de Grup. Prin urmare, bugetul anului 2023 ramane provocator si tintim usoara depasire a recordului EBITDA inregistrat de Grup in 2021, bazandu-ne si pe normalizarea segmentelor de business menite sa diversifice afacerile noastre. Ne asteptam la o imbunatatire a domeniului nostru de activitate in a doua parte a anului 2023." a concluzionat Ioana Birta.
Pentru anul in curs, Grupul TeraPlast tinteste cresteri semnificative ale performantei financiare, estimand o accelerare a lucrarilor de infrastructura asteptata cel tarziu la inceputul T3/2023.
Marja EBITDA s-a erodat pe parcursul anului si a ajuns la 7,4% la finalul anului 2022. Rezultatul a fost marcat in principal de provocarile intampinate de segmentele Ferestre & Usi si Ambalaje flexibile, unde s-au resimtit intarzierile la indexarea preturilor de vanzare, respectiv costurile mari de pornire si de patrundere pe piata.
Grupul este compus din companiile: TeraPlast, TeraGlass, TeraPlast Recycling, TeraBio Pack si Somplast.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
29.03.2023, 12:10