Burse

Tranzactiile de la bursa de valori din Turcia, suspendate pentru prima data in ultimii 24 de ani:...

Tranzactiile de la bursa de valori din Turcia, suspendate pentru prima data in ultimii 24 de ani: 35 de miliarde de dolari au fost evaporati din capitalizarea companiilor listate

08.02.2023, 14:57 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Bursa de valori din Istanbul a oprit tranzactiile pentru prima oara in ultimii 24 de ani, in urma unui val de vanzari care a sters 35 de miliarde de dolari din valoarea de piata a companiilor incluse in indicele de referinta, potrivit Bloomberg.

Reactiile investitorilor au venit in urma celor doua cutremure care au omorat pana la ora redactarii stirii aproximativ 10.000 de oameni .

"Bursa a decis sa suspende tranzactionarea pe pietele de actiuni, contracte futures si optiuni", a declarat miercuri Borsa Istanbul, nementionand insa data la care vor fi reluate tranzactiile.

Benchmark-ul Istanbul 100 (XUI100) s-a depreciat cu 16% saptamana aceasta, ducand astfel la pierderea de aproape 35 de miliarde de dolari mentionata mai sus. Actiunile turcesti au cea mai slaba performanta la nivel global in 2023 si au intrat marti in piata "bear", dupa ce au scazut cu peste 20% de la maximul atins in ianuarie.

"In momente marcate de asemenea catastrofe, suspendarea tranzactiilor este o decizie buna, luata pentru a-i proteja pe investitori", spune Haydar Acun, managing partner in cadrul administratorului de active Marmara Capital.

Investitiile in piata de capital sunt populare in randul cetatenilor turci, vazute drept un scut impotriva inflatiei care a ajuns la 86% in 2022.

Amintirile anului 1999, cand centrul industrial turc de langa Istanbul a fost lovit de un cutremur de 7,6 pe scara Richter, au contribuit la panica din randul investitorilor de retail de saptamana aceasta. La acea vreme, tranzactiile de la bursa au fost oprite timp de o saptamana.

Dinamica inregistrata recent de actiunile turcesti reprezinta cea mai mare scadere de trei zile din decembrie 2021 si este pe cale sa devina cea mai slaba performanta saptamanala de la criza financiara din 2008.

Unele ETF-uri (fonduri tranzactionate la bursa) europene care monitorizeaza actiuni turcesti raman in continuare tranzactionabile. De exemplu, miercuri, la 14:50, ora Romaniei, ETF-ul iShares MSCI Turkey UCITS scadea cu 8% in Londra, iar iShares MSCI Turkey cobora cu 8,2% in sedinta premarket din Statele Unite.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare