×

Business international

Masurile de plafonare a preturilor esueaza in cele doua tari din UE care le-au aplicat: Croatia si...

Masurile de plafonare a preturilor esueaza in cele doua tari din UE care le-au aplicat: Croatia si Ungaria

24.03.2023, 00:06 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Aceeasi boala, tratamente diferite. Inflatia afecteaza puternic intreaga Uniune Europeana, iar guvernele blocului opteaza pentru masuri diferite in incercarea de a reduce in special preturile alimentelor de baza. In acest context, dezbaterile privind masurile de plafonare a preturilor au luat amploare pe continentul european, potrivit publicatiei spaniole El Mundo.

Doar doua tari membre ale UE au introdus plafonari de preturi pentru alimente: Croatia si Ungaria.

Iar, din datele publicate de Eurostat, totul indica faptul ca aceasta masura a esuat in principalul sau obiectiv, de a ieftini cosul de cumparaturi de baza: inflatia alimentara din Croatia a avansat cu 19,7% in perioada ianuarie 2022 - ianuarie 2023, situandu-se cu doar un punct sub cresterea medie inregistrata in aceeasi perioada de grupul tarilor europene. In cazul Ungariei, aceasta a urcat cu nu mai putin de 62,4%. Acest lucru este reflectat intr-un studiu pregatit de PwC pentru Asociatia Producatorilor si Distribuitorilor Aeoc, care arata cum inflatia alimentara continua sa fie deosebit de ridicata in ambele tari in pofida plafonarii unor alimente de baza.

Uleiul de floarea-soarelui poate fi comercializat in Croatia la un pret de maximum 2,12 euro pe litru, laptele la 0,98 euro si faina la 0,80 euro. Intre timp, in Ungaria supermarketurile sunt obligate sa limiteze preturile zaharului, uleiului de floarea-soarelui, laptelui, pieptului de pui si pulpei de porc. Totusi, Hungary Today comenteaza ca cifrele autoarei articolului din ziarul spaniol, Cristina Alonso, par sa fie semnificativ mai mari. Datele Biroului National de Statistica al Ungariei, KSH, indica o inflatie de 44,8% pentru decembrie 2022, si nu de 62,4% cum indica jurnalista spaniola, scrie publicatia maghiara.

Totusi, adauga aceasta, inflatia alimentara de aproape 50% este mult mai ridicata decat media UE pentru aceeasi perioada.

De asemenea, factorul decisiv cand vine vorba de produsele alimentare nu este pretul listat, ci accesibilitatea acestora in lumea reala, subliniaza Hungary Today.

Cifrele privind inflatia in sine spun foarte putine despre economia unei tari fara a lua in considerare si alte date, in special ar fi cele legate de venituri. Cifrele oficiale maghiare indica o crestere de 2,6% a salariilor reale, unica in regiune, unde salariile reale au scazut in 2022, scrie Hungary Today.

Guvernul maghiar va mentine toate masurile care servesc la combaterea inflatiei, a anuntat recent Gergely Gulyas, seful de cabinet al premierului Viktor Orban, potrivit Portfolio. Reducerile la utilitati si limitele de pret vor fi mentinute pana cand inflatia va scadea considerabil. Inflatia de o singura cifra este asteptata pana la sfarsitul anului.

Niciun alt guvern nu a mai impus plafonari de preturi, noteaza El Mundo. Spaniolii au redus TVA la unele alimente de baza si au lansat un pachet de masuri pentru combaterea inflatiei, insa fara rezultat.

Din randul guvernelor europene, cel francez a investit cel mai mult in combaterea inflatiei, pana la 20 de miliarde de euro. Pe locul doi se afla guvernul german cu 12 miliarde, iar pe trei cel spaniol cu 10 miliarde.

Portugalia, Grecia si Italia au cheltuit cel mai putin: 725, 650 si respectiv 500 milioane de euro.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare