24.03.2023, 18:47 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
Agroserv Mariuta (simbol bursier MILK), companie romaneasca de agricultura si detinatoarea brandului Laptaria cu Caimac, a raportat vanzari de 72,9 milioane de lei in anul 2022, o crestere de 7% comparativ cu 2021 si o pierdere neta de 1,9 milioane de lei, fata de un profit net de 1,8 milioane de lei in anul anterior, in contextul provocarilor aduse de majorarea preturilor la energie si combustibil, precum si inflatie.
"Anul 2022 a reprezentat o perioada deosebit de dificila pentru compania noastra, in care am fost nevoiti sa abordam mai multe crize cauzate de majorarea preturilor la energie, combustibil, precum si inflatie. In plus, tuturor acestor factori negativi li s-a adaugat si seceta din primavara anului 2022, care a afectat puternic afacerea noastra si a dus la o scadere a productiei agricole in general. Astfel, in ciuda unei majorari a veniturilor, cheltuielile au crescut intr-un ritm mai rapid decat acestea, ceea ce a cauzat o pierdere financiara in 2022", spune Madalina Cocan, Director General, Laptaria cu Caimac.
Cifra de afaceri generata de vanzarea produselor lactate, semifabricate, precum si de marfuri a atins valoarea de 42,8 milioane de lei, in crestere cu 14% fata de anul anterior, aceasta avand cea mai mare contributie la cifra de afaceri totala in 2022.
Veniturile din activitatea vegetala s-au ridicat la 15,4 milioane de lei in 2022, in urma cultivarii unei suprafete de putin peste 2.500 ha. Aceste venituri au fost cu 14% mai mici in comparatie cu cele din 2021, in contextul unei productii mai mici pe hectar, cauzate de seceta.
Pana la finalul anului 2022, compania a inregistrat o productie totala de 27.958 de tone, din care cultura de porumb insilozat a reprezentat 50% din aceasta productie, grau - 16%, porumb - 14%, iar cea de secara insilozata - 9%.
Veniturile din activitatea de zootehnie au inregistrat o valoare de 14,6 milioane de lei, in crestere cu 13% fata de 2021, in principal datorita vanzarii de lapte crud, 9,3 milioane de lei, urmata de vanzarea de animale, 2 milioane de lei.
In 2022, productia totala de lapte a fost de 13 milioane de litri, similar cu 2021. Prin urmare, productia medie in 2022 a fost de peste 37 de tone/zi, la fel ca in anul anterior. Fabrica a utilizat 56% din productia de lapte a fermei, similar cu 2021, scaderea vanzarilor pe anumite tipuri de produse fiind compensata de lansarea untului.
Conform datelor companiei cu privire la segmentele in care activeaza, in 2022, la nivel national, vanzarile de lapte proaspat au scazut cu 3%, de unt cu 9,5%, iaurt cu 6,5%, iar vanzarile de smantana cu 7%, comparativ cu anul 2021.
"Privind in viitor, preocuparea noastra pentru 2023 este sa readucem compania la profitabilitate. Pentru indeplinirea acestui obiectiv, vom continua sa diversificam oferta de produse, in principal prin cresterea numarului acestora in categoria branzeturi si prin lansarea unei game complet noi. De asemenea, ne dorim ca in acest an sa continuam investitiile pe care le-am intarziat in 2022, care includ un sistem de recuperare, spalare si refolosire a sticlelor si borcanelor, precum si o statie de biogaz. Ne dorim sa accesam fonduri europene si astfel aceste proiecte vor imbunatati profitabilitatea generala a afacerii pe termen mediu si vor reprezenta un aspect inovator al afacerii noastre, dar si al intregului sector", continua Madalina Cocan.
Sistemul de recuperare, spalare si refolosire a sticlelor si borcanelor planificat pentru acest an, in functie de calendarul privind acordarea diverselor fonduri europene, va reduce costurile cu ambalajele si dependenta de furnizorii de ambalaje, va aduce economii la taxele fondului de mediu si va contribui la o crestere a veniturilor prin oferirea serviciilor de spalare ambalaje catre alti agenti economici.
Statia de biogaz va folosi deseurile fermei de vaci pentru a produce energie si va acoperi necesarul de energie al fermei si fabricii, fara a mai fi nevoie utilizarea de surse poluante. Acest proiect este aliniat cu directivele UE, in mod particular cu Pactul Verde European, si va ajuta compania sa devina neutra din punct de vedere al impactului asupra climei pana in anul 2030.
In contextul planurilor de dezvoltare si investitii pentru anul acesta, bugetul de venituri si cheltuieli propus de companie pentru 2023 vizeaza o cifra de afaceri totala de 79,6 milioane de lei, cu o marja bruta de 23,4 milioane de lei, EBITDA de 17,9 milioane lei, precum si un rezultat net de 2,1 milioane de lei.
"Strategia noastra din 2023 se va concentra, in primul rand, pe cresterea brandului Laptaria cu Caimac la nivel national, prin consolidarea pozitiei noastre si cresterea numarului de produse prezente la raft in fiecare magazin precum si diversificarea portofoliului. De asemenea ne propunem un control strict al costurilor raportat la inflatie", adauga Madalina Cocan.
Agroserv Mariuta este listata pe piata AeRO incepand cu 21 mai 2021, iar in prezent are o capitalizare de piata de aproximativ 65 milioane de lei. Actiunile MILK inregistreaza o crestere de 5,5% de la inceputul anului, pe fondul unor tranzactii de 1,2 mil. lei. In ultimul an, acestea au minus 27,8%, pe un rulaj de 4,2 mil. lei, arata datele BVB.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.