×

Companii

Posibile tinte pentru urmatoarele tranzactii majore din energia verde: proiectele eoliene cu...

Posibile tinte pentru urmatoarele tranzactii majore din energia verde: proiectele eoliene cu contractele de racordare la retea au cele mai mari sanse de a fi preluate. Cine are "actele in regula"?. Lista proiectelor eoliene care au obtinut contractele de racordare la retea in 2021 si 2022

25.03.2023, 00:07 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

¬ Proiecte care au inghetat dupa moficarile legislative care au blocat complet piata de energie verde in urma cu un deceniu au fost readuse la viata de dezvoltatori locali, unele ajungand pana in faza obtinerii contractului de racordare la retea ¬ Cu actele in regula, acestea sunt printre proiectele cu cele mai bune sanse de a fi preluate de investitori strategici sau de fonduri de investitii si finalizate, piata regenerabilelor fiind in acest moment extrem de incinsa ¬ Pe zona de energie eoliana, proiecte cu o capacitate de circa 2,4 GW au obtinut contractul tehnic de racordare la retea doar in ultimii doi ani ¬ Unele sunt deja detinute de investitori puternici, celelalte devin tinte de achizitii. "Toate proiectele pe care le avem, cu o capacitate totala de 950 MW, sunt cu contracte de racordare la retea si altele nu mai facem. Sunt proiecte reluate, ele fiind dezvoltate in primul val de energie verde, dar oprite din cauza schimbarilor legislative. Pe cele de talia noastra le facem noi, la zeci de milioane de euro putem sa ne angajam, dar mai mult nu, pentru ca nu are cine sa ne finanteze", a spus Gheorghe Manole, fondator al Eximprod, in cadrul ZF Power Summit 2023. Gheorghe Manole alaturi de partenerii sai de afaceri sunt printre cei mai puternici dezvoltatori de proiecte de energie verde, toate cu contracte de racordare, toate asteptand investitori cu forta financiara de a impinge astfel de investitii mai departe. In general, pentru a monta 1 MW intr-un proiect de energie eoliana sunt necesare fonduri de peste 1,1 milioane de euro. Tinand cont de faptul ca deocamdata contractele pe termen lung sau schemele de contracte pentru diferenta inca nu functioneaza perfect, banii de acasa pentru finalizarea unei astfel de investitii sunt esentiali. Proiectele gandite de Eximprod sunt doar o parte din cele care au obtinut in ultimii doi ani contractele de racordare la retea, lucru care le asigura un loc cert in sistem, investitiile ajunse in aceasta etapa avand sanse bune de materializare.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare