26.05.2023, 07:00 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
De la IPO-ul Flamingo, poveste cu un debut rasunator si o prabusire pe masura, la SIF-uri si Rompetrol, alte actiuni "in voga" acum doua decenii, Cristian Stefanescu a avut, asa cum spune chiar el, "o experienta extraordinara pentru un prim contact cu Bursa".
Daca unele dintre aceste investitii pe altii i-au lecuit, pe el l-au impins mai tare in bratele pietei de capital, care, iata, l-au tinut strans pana astazi.
"2005 este anul in care am investit pentru prima oara in actiuni cotate la Bursa de Valori Bucuresti. Atunci am participat la IPO-ul Flamingo, actiuni pe care le-am vandut la scurt timp de la listare cu un profit de circa 20%", povesteste Cristian Stefanescu, economist in varsta de 52 de ani din Bucuresti.
Piata de capital reprezenta in 2005 inca un domeniu exotic pentru multa lume, dar ceea ce studiase Cristian despre bursa in anii de facultate a reprezentat un resort puternic care l-a impins catre "aceasta piata complexa, fascinanta si plina de suspans". Incurajat de reusita investitiei in Flamingo, investitorul a inceput sa cumpere actiuni "in mare voga" atunci - SIF-uri si Rompetrol.
"Aveam economisiti niste bani si imi doream sa investesc si pe piata de capital, de care ma simteam mult mai atras decat de domeniul imobiliar, de exemplu, care era - si in acele vremuri - preferatul multor romani, pe considerentul ca orice activ imobiliar cumparat azi sigur va avea maine o valoare mai mare. si cum sunt adeptul principiului
Cristian Stefanescu a studiat la Facultatea de Finante-Banci din cadrul Academiei de Studii Economice. In 1992 parintii lui au fondat MIA Marketing, companie de solutii de cercetare a pietei pe care ulterior a preluat-o el si in care astazi este partener alaturi de Ciprian Zamfirescu. MIA Marketing este membru al The European Society for Opinion and Marketing Research (ESOMAR) din 1994 si membru fondator al The Romanian Market Society (SORMA) din 2001.
Mai mult, la inceputul acestui an, MIA Marketing a lansat, impreuna cu Cornerstone Communications, a doua editie a unui studiu de perceptie dedicat pietei de capital si comportamentului investitorilor de retail din Romania - Market Pulse 2023. L-am intrebat intr-o emisune ZF Deschiderea de astazi despre colaborarea la acest proiect si mi-a spus ca a venit din aceeasi pasiune cu care investeste.
"Inca de cand am inceput sa tranzactionez actiuni pe bursa a fost o intrepatrundere a activitatilor profesionale cu cele de pe piata de capital. Este adevarat ca nu am avut niciodata un sef care sa-mi stea in spate si sa ma traga de guler atunci cand aveam ecranul de bursa deschis. Am avut acest privilegiu de libertate totala asupra modului in care imi organizez timpul inca de la inceput", spune el.
Din cate isi aminteste, cand a intrat prima oara in ringul bursier, Cristian a investit in jur de 30.000 de euro, echivalentul in lei la cursul de atunci. I-a impartit in mai multe transe intre actiunile care isi propusese sa fie baza portofoliului sau. Flamingo, SIF Banat-Crisana, SIF Moldova, SIF Oltenia si Rompetrol. Acestea au fost primele achizitii.
Retailerul de produse IT&C, electronice si electrocasnice Flamingo International (FLA) s-a listat la BVB in iulie 2005 si a iesit de la tranzactionare in noiembrie 2011 dupa ce anterior a intrat in insolventa pentru restructurarea unor datorii si a disparut de pe ecranul bursei. Din fericire, Cristian lichidase detinerea imediat dupa listare.
SIF-urile si Rompetrol au iesit si ele din atentia investitorului dupa criza financiara din 2008. In perioada imediat urmatoare, a achizitionat in principal actiuni ale BRD, Antibiotice, Azomures, dar si ale unor firme mai mici. Dar, sa revenim la zilele noastre. Cristian Stefanescu investeste astazi in companii listate atat pe piata principala (90%), cat si pe piata AeRO (10%) de la Bursa de la Bucuresti.
"Evit in general piata AeRO din cauza lichiditatii foarte reduse. La momentul de fata, un procent de 65% din valoarea portofoliului il reprezinta actiunile la companii din energie, 25% banci si 10% firme din domeniul IT si Inginerie", adauga acesta.
Romgaz (45%), Erste Bank (25%), Nuclearelectrica (20%), Simtel Team (7%), SafeTech Innovations (3%) sunt detinerile investitorului la momentul actual. La Simtel a participat la plasamentul privat de actiuni care a precedat listarea si spune ca "a fost o investitie foarte profitabila".
"Caut in general sa investesc in actiuni ale unor companii mari, business-uri solide in care am incredere, cu o prezenta indelungata pe piata si un istoric care arata ca sunt platitoare de dividende semnificative. Dar nu evit nici firme noi care mi se par a avea un potential mare de dezvoltare, cu o conducere formata din oameni de valoare si despre care aud lucruri bune", continua el.
Anul 2022 i-a adus lui Cristian Stefanescu dinamici mixte din partea companiilor din portofoliu. A avut cresteri substantiale pe Romgaz, Nuclearelectrica si OMV Petrom, cresteri rezonabile pe SafeTech si Simtel si doua pierderi destul de mari marcate pe BRD si MedLife. Banca i-a oferit totusi un dividend foarte bun pe anul 2021, diminuand mult pierderea generata de scaderea valorii actiunii. La ce se asteapta de la acest an?
"2023 nu ofera nimic spectaculos. Imi pare un an apatic pana in prezent, cu volume foarte mici si marcat de o stare de expectativa, de retinere din partea investitorilor. Pe plan extern am asistat la cateva evenimente nefericite in sistemul bancar din SUA - prabusirea SV Bank, Signature Bank si FR Bank - si din Elvetia - prabusirea Credit Suisse. Au transmis o unda de soc pe piete, dar cred ca in curand lucrurile se vor calma in ceea ce priveste sectorul bancar", este de parere el.
In primele luni ale anului 2023, Cristian nu a intreprins nimic notabil. A preferat sa adune informatii, sa analizeze evolutia unor actiuni pe care le are in vedere pentru o posibila investitie si sa aprofundeze contextul de piata al unor domenii de activitate, cum ar fi agricultura, care par sa propulseze spre bursa anumite companii.
"Nu as cumpara la preturile actuale actiuni ale companiilor din domeniul energiei. Cred ca rezultatele pe 2023 vor fi sensibil mai slabe decat cele din 2022 si ma astept la o scadere a pretului actiunilor acestora. As cumpara insa in a doua parte a acestui an, in functie de rezultatele pe primele doua-trei trimestre, actiuni ale bancilor, intrucat cred ca, dupa un an 2022 de exceptie, vor avea si in 2023 rezultate foarte bune. In 2024 ma astept sa distribuie dividende din profiturile aferente anilor 2022 si 2023", adauga Cristian Stefanescu.
Investitorul spune ca in general actioneaza cu prudenta. Daca da de o companie care pare promitatoare, aduna informatii despre aceasta si despre domeniul in care activeaza. Uneori actioneaza si "din instinct", la inspiratie, fara insa a pune pe masa, intr-o astfel de situatie, sume foarte mari de bani. In orice caz, nu considera ca se incadreaza intr-o anumita tipologie de investitori. In definitiv, de ce investeste el?
"Probabil ca raspunsul la care oricine s-ar astepta este obtinerea de profit. In parte, el este adevarat, dar, in cazul meu, este completat de componenta placere. Pur si simplu imi place sa urmaresc piata bursiera din Romania, cat si alte piete internationale precum SUA, Franta, Germania si Marea Britanie si sa investesc in actiuni despre care cred ca au potential si care estimez ca imi pot oferi un randament mai mare decat dobanda bonificata de banci",
Atat criza COVID-19, cat si razboiul din Ucraina l-au prins pe Cristian cu banii investiti in actiuni. Nu a putut sa anticipeze amploarea impactului crizei de sanatate la nivel mondial si nici faptul ca in secolul 21 mai putem asista la razboaie barbare in Europa. "Am fost complet surprins de ambele evenimente", sustine el. Cu toate acestea, in portofoliu lucrurile nu au fost atat de negre precum se prevesteau.
"Cand am realizat grozaviile care se intampla in ambele cazuri, pietele scazusera deja foarte mult si as fi vandut in pierdere mare, asa ca am pastrat actiunile, iar atunci cand pietele s-au mai temperat, cotatiile actiunilor fiind inca jos, am inceput sa
In trecut au mai fost perioade in care investitorul a vandut tot si a stat deoparte un timp, daca i s-a parut ca societatile listate sunt la evaluari prea ridicate sau atunci cand o actiune din portofoliu a scazut foarte mult pentru o lunga perioada de timp si a revenit la pretul la care a cumparat-o. Fericit ca nu a pierdut bani, nu s-a mai gandit ca pretul acesteia poate creste in perioada imediat urmatoare si ca ar fi putut obtine chiar profit. A preferat sa "consemneze" ca nu a inregistrat o pierdere.
"Cred ca existenta unui investitor la bursa care sa nu fi pierdut bani este improbabila. In ceea ce ma priveste, ma bucura faptul ca pana in prezent castigurile au fost semnificativ mai mari decat pierderile. Da, am vandut in pierdere un anumit titlu, despre care am anticipat ca-si va reveni greu sau chiar va continua sa scada si am cumparat un altul a carui evolutie mi se parea mult mai incurajatoare si aveam speranta ca voi reusi sa recuperez pierderea mai repede. Uneori am anticipat corect, alte ori nu", recunoaste Cristian.
El mai spune ca de-a lungul timpului a fost nesigur de evolutia anumitor actiuni in perioade mai turbulente ale burselor, situatii in care si-a ascultat instinctul. A fost neplacut surprins de "terorismul fiscal" practicat de guvernul Romaniei cu anumite ocazii, iar in acest sens aduce in discutie "Taxa pe lacomie" (OUG 114) din 2018 si, mai recent, "Taxa de solidaritate" (OUG 186) din 2022. Dupa experienta mai multor evenimente de natura sa impacteze negativ piata, sfatul lui Cristian se refera la cumpatare.
"Pastreaza-ti cumpatul cand piata scade. Nu vinde cuprins de panica. Ai rabdare, piata isi va reveni mai devreme sau mai tarziu. Investitia in actiuni trebuie sa fie contrabalansata si de constituirea de depozite bancare sau de achizitia de titluri de stat, care sunt supuse unor riscuri mult mai reduse. si iata ca asa ajungem si la notiunea de diversificare a investitiei", spune acesta.
Inca de la inceputuri, Bursa de Valori din Romania a avut o lichiditate mica si foarte mica prin comparatie cu alte piete de capital din Europa Centrala si de Est, ca sa nu o comparam cu bursele mari din Occident si de peste ocean. Dupa parerea lui Cristian, lichiditatea scazuta este principalul neajuns al Bursei de Valori Bucuresti. Tototdata, Cristian mai aspira la ceva si nu este singurul.
"Toata lumea asteapta Hidroelectrica de mai bine de 10 ani. Hai s-o vedem listata si vorbim dupa aceea despre altele, cum ar fi, de exemplu, Portul Constanta", spune investitorul.
Investitia la bursa trebuie facuta intr-un mod responsabil si informat, iar institutia bursei trebuie sa transmita publicului incredere si transparenta in ceea ce priveste tranzactiile cu actiuni. Din pacate, sunt inca multi cei care folosesc sintagma , iar Cristian atrage si el atentia asupra sensului defavorabil al expresiei.
"Sa ne fie clar: bursa nu este cazinou, nu este un joc de noroc, desi prezinta riscuri inerente oricarei activitati. Mi-as dori ca Bursa de Valori Bucuresti sa devina o arena importanta si relevanta pentru publicul care doreste sa-si investeasca economiile in actiuni ale firmelor cotate, fie ele mici, medii sau mari, de tip antreprenorial sau mari societati nationale", sustine acesta.
Daca il intrebi pe Cristian cand este cel mai potrivit moment sa incepi sa investesti, iti va spune ca acest moment a fost ieri. Cum ieri insa a trecut, niciodata nu este prea tarziu. Odata ce reusesti sa economisesti bani, iar acest lucru trebuie sa reprezinte o prioritate pentru oricine, indiferent de marimea veniturilor realizate, poti incepe sa cumperi, putin cate putin, actiuni pe bursa.
"Din pacate, noi ca popor avem si un mare deficit de educatie financiara. Nu avem apetenta pentru economisire si pentru investire, cheltuim mult si fara rost pe tot felul de lucruri care ne aduc mici bucurii efemere. Cred ca sunt prea putini romani care pun de-o parte macar 10% din veniturile lor lunare, bani din care pot constitui depozite bancare, cumpara obligatiuni sau actiuni cotate la bursa", admite Cristian.
Investitorul le recomanda tuturor sa fie prudenti si aiba un orizont de timp lung. Abordarea speculativa nu este pentru toti, cu atat mai mult pentru incepatori. ETF-urile, pe care el le descrie ca o colectie diversificata de actiuni, pot fi pentru incepatori o modalitate de a distribui riscul.
"Nu alerga dupa actiuni cu crestere peste media pietei, piata te va invinge. S-a dovedit ca cea mai mare parte a investitorilor nu reusesc sa invinga piata. Cei mai multi investitori nu pot avea randamente mai bune decat media pietei. Asadar, daca tot stii ca nu poti invinge piata, fi inteligent si alatura-te ei!", este sfatul lui.
Din momentul in care o persoana incepe sa obtina venituri in mod constant, cum ar fi salariul, este bine sa investeasca cu o anumita frecventa sume relativ mici in actiuni ale firmelor din domenii diferite, adica sa nu puna toate ouale in acelasi cos. Sumele investite ar trebui sa reprezinte doar o parte a disponibilului ramas dupa plata facturilor, ratelor si a altor cheltuieli curente ale unei persoane sau ale familiei.
"Este indicat ca atunci cand ne decidem sa investim o anumita suma de bani in actiuni sa cumparam doar de banii care nu reprezinta o rezerva financiara critica pentru noi in acel moment si pe care, intr-o situatie extrema, suntem impacati cu gandul ca ii putem pierde. Evident, pierderea totala a sumei investite are o probabilitate foarte mica de a se intampla, dar exista", afirma investitorul.
Nimeni nu trebuie sa plece de la premisa ca nu castiga suficient pentru a investi la bursa sau, altfel spus, ca bursa este pentru oamenii cu bani multi. Ea este "deschisa" pentru toata lumea, trebuie doar sa indraznesti sa abordezi aceasta modalitate de investire.
"Investitia pe bursa iti tine mintea treaza, agera, te face sa fii la curent cu evolutia vietii economice, sa afli constant lucruri noi si, nu in ultimul rand, sa ai multe subiecte de discutie si... glume cu prieteni care sunt si ei investitori sau preocupati de domeniu", concluzioneaza Cristian Stefanescu.
DICTIONARUL INVESTITORULUI:
Titlurile de stat sunt instrumente financiare prin care un stat atesta datoria publica a entitatii emitente (Ministerul Finantelor in cazul Romaniei). Cu alte cuvinte, ele sunt instrumente prin care statul imprumuta bani de la populatie pe o anumita perioada de timp pentru a acoperi deficitul bugetar. Cei ce achizitioneaza astfel de produse primesc anual dobanda aferenta sumei investite, iar la maturitate, care poate fi de unul, trei sau cinci ani, vor primi pe langa ultima dobanda si plata valorii nominale. Dobanda pentru astfel de instrumente este neimpozabila. Sunt unele dintre cele mai sigure plasamente pe care le poate realiza un investitor si sunt preferate de investitorii mai conservatori datorita gradului de risc mai scazut, aproape egal cu zero. Randamentele sunt insa pe masura riscului. Titlurile de stat constituie o alternativa sigura la depozitele bancare, acoperind mai multe maturitati. Principalul avantaj al unei astfel de investitii este faptul ca sumele investite, dar si dobanzile sunt garantate integral de catre stat. Din 2020, Ministerul Finantelor a demarat un program masiv de emisiuni de titluri de stat, care in ultima perioada a capatat un ritm trimestrial. Titlurile de stat pot fi listate (Fidelis) sau nelistate (Tezaur).
Obligatiunile sunt instrumente financiare prin intermediul carora emitentul imprumuta o suma de bani de la investitorii interesati. Din prisma investitorilor, ele sunt instrumente cu venit fix, adica dobanda, denumita si cupon, este platita la intervale regulate. Obligatiunile sunt mai riscante decat depozitele bancare, nefiind garantate in cazul in care emitentul ajunge in imposibilitatea de a-si mai acoperi obligatiile de plata, insa au si dobanzi mai mari care compenseaza acest risc. In functie de emitent, acestea pot fi obligatiuni guvernamentale, adica titluri de stat, obligatiuni municipale, emise de autoritati locale si obligatiuni corporative, adica emise de societati. Avantajul fata de creditul bancar este ca in majoritatea cazurilor nu este nevoie de garantii imobiliare, asa cum cer majoritatea bancilor si nici de respectarea unor conditii la fel de stricte precum cele prevazute in contractele de credit. Aceasta flexibilitate poate necesita plata unor dobanzi mai mari. Obligatiunile listate pe o bursa au un avantaj fata de cele nelistate, putand fi cumparate si dupa data emisiunii sau valorificate inainte de data scadentei. Astfel, de pe urma obligatiunilor se poate castiga fie din dobanda primita, fie din aprecierea pretului de piata.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
06.06.2023, 09:30