26.05.2023, 08:00 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
¬ Pentru prima data, companii private precum Chicomplex, Bosch si Terapia au luat pozitie si cer majorarea salariilor profesorilor ¬ "Oamenii asteapta mariri salariale. Aceste vouchere nu contribuie cu nimic la pensii" ¬ "Ne-am saturat sa avem un sistem subfinantat. Vrem o resursa umana suficienta si motivata astfel incat sa aiba satisfactii nu numai din punct de vedere profesional, cat si material".
Sindicatele din educatie au decis sa respinga propunerile venite din partea guvernului, astfel ca greva generala a profesorilor continua. Mai mult, joi a avut loc un protest de amploare al profesorilor in Bucuresti, la care sindicalistii sustin ca au participat circa 15.000 de persoane.
In discutiile de miercuri, ministrii prezenti nu au pus pe masa cresterile salariale pe care le asteapta dascalii, ci le-au propus vouchere pe care ei le-au numit carduri de sprijin pentru cariera si pe care le-au impartit in doua transe: una de 1.000 de lei in iunie si una de 1.500 de lei in octombrie pentru personalul didactic si cate 500 de lei in aceleasi luni pentru personalul nedidactic.
Reprezentantii profesorilor au vazut oferta ca pe una umilitoare.
"Am hotarat sa dam un raspuns guvernului la oferta inaintata aseara. Miile de colegi veniti din Bucuresti si din tara spun un nu hotarat acestei oferte. In acest moment, prin atitudinea guvernului, prin atitudinea Parlamentului Romaniei, Romania educata devine un continut lipsit de sens. Il las aici impreuna cu un pix, pentru a se intelege ca Romania se indreapta catre statutul de Romania esuata. (...) Romania educata este un concept frumos, dar golit de continut. Ne-am saturat sa avem un sistem subfinantat. Vrem un invatamant modern, vrem o resursa umana suficienta si motivata astfel incat sa aiba satisfactii nu numai din punct de vedere profesional, cat si material", a spus Marius Nistor, presedintele Federatiei Sindicatelor din Educatie Spiru Haret, la actiunea de protest organizata joi in Bucuresti.
In plus, cadrele didactice anunta un nou mars de protest, unul programat pentru saptamana viitoare, marti. Simion Hancescu, liderul Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), a punctat ca aceste vouchere pe care le-au pus pe masa guvernantii nu sunt venituri care vor contribui la pensiile profesorilor.
"Oamenii asteapta mariri salariale. Oamenii vor sa aiba venituri care sa conteze si pentru pensii. Aceste vouchere nu contribuie cu nimic la pensii. (...) Prin urmare, tot ce se intampla in continuare, ma refer la examene, responsabil este Guvernul Romaniei. Guvernul trebuie sa raspunda in fata elevilor si parintilor pentru ceea ce urmeaza", a detaliat el la proteste.
Pentru prima data, mediul privat a luat pozitie si reactioneaza la situatia din educatie. Astfel, companii precum Chimcomplex, Terapia si Bosch au iesit cu reactii publice prin care sustin marirea salariilor profesorilor.
"Majorarea salariilor profesorilor nu este doar o necesitate morala, ci si o investitie strategica in viitorul tarii noastre. Oferta guvernului trebuie sa reflecte recunoasterea meritelor si responsabilitatilor pe care le poarta profesorii in slujba educatiei si dezvoltarii nationale. Sarcinile si provocarile acestora nu ar trebui sa fie subestimate, iar compensarea lor trebuie sa fie in concordanta cu acestea", au transmis reprezentantii Chimcomplex.
Luni, profesorii au dat startul grevei generale, iar sindicatele din educatie spun ca 72% dintre cadrele didactice au participat. Profesorii cer ca salariul unui debutant, in functie de care se calculeaza toate salariile din educatie, sa ajunga la salariul mediu brut pe economie, care este de circa 6.900 de lei, adica 4.300 lei net. Efortul bugetar, calculat tot de guvern, ar fi fost de 8 mld. lei, adica putin peste 1,5 mld. euro.
Profesorii cer majorarea salariilor plecand de la principiul ca salariul profesorului debutant sa fie cel putin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea intregului personal didactic de predare urmand sa se realizeze in mod progresiv, in raport de functie, studii, vechime si grad didactic.
In plus, ei vor o regula ce presupune indexarea anuala a salariilor cu rata inflatiei, plata orelor suplimentare muncite de personalul didactic auxiliar si nedidactic, precum si acordarea sporurilor pentru conditii de munca personalului din invatamant.
De altfel, Legea educatiei a trecut luni de Senat, camera decizionala, si se afla la promulgare pe masa presedintelui Klaus Iohannis. Din lege au fost scoase cresterile salariale ale profesorilor.
Un profesor debutant castiga in Romania 2.400 de lei net pe luna in timpul anului scolar si circa 2.200 de lei in timpul vacantei.
Pentru a ajunge in varful ierarhiei salarizarii, adica la o crestere de 77%, trebuie sa petreaca in medie 40 de ani la catedra.
In anul scolar 2021 - 2022, numarul cadrelor didactice din invatamantul preuniversitar a fost de 210.317 , personalul didactic auxiliar a ajuns la 21.093 de persoane, personalul administrativ a fost de 7.564 de persoane, iar personalul de intretinere si operational a fost de 53.626 de persoane, dupa cum arata datele de la Ministerul Educatiei.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
06.06.2023, 13:19