×

Accesează
contul existent

Zf 24

ING Bank reduce estimarile privind cresterea economica din 2025 la 0,3% si vede un varf de 8% al...

ING Bank reduce estimarile privind cresterea economica din 2025 la 0,3% si vede un varf de 8% al inflatiei in septembrie-octombrie. "Desi ajustarea va aduce provocari, beneficiile pe termen lung includ o economie mai stabila si mai echilibrata si finante publice sustenabile"

17.07.2025, 10:22 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

ING Bank a redus estimarile privind cresterea economica din 2025 la 0,3% si se asteapta la un "varf de inflatie" in urmatoarele luni, cu o rata de peste 8% intre septembrie si octombrie, potrivit unui raport al bancii, care concluzioneaza ca ajustarea fiscala generata de masurile Guvernului va genera provocari, dar beneficiile pe termen lung includ o economie mai stabila si mai echilibrata si finante publice sustenabile.

"Guvernul Romaniei a adoptat un pachet amplu de consolidare fiscala, in valoare de aproximativ 5% din PIB-ul tarii in 2026 - cea mai ambitioasa consolidare fiscala de la criza financiara globala - ca raspuns la anii de deteriorare a finantelor publice. Desi ajustarea va aduce provocari - precum o crestere economica mai lenta, cresterea preturilor, posibile pierderi de locuri de munca si o cheltuire mai stricta a fondurilor publice - beneficiile pe termen lung includ o economie mai stabila si mai echilibrata si finante publice sustenabile", se arata in analiza ING Bank.

In acelasi timp, analistii bancii subliniaza ca totul va depinde in mare masura de executie.

In cazul in care masurile de ajustare fiscala vor fi corect aplicate, Romania ar putea iesi din aceasta perioada cu o pozitie mai solida: deficitul in scadere, inflatia sub control, iar economia pregatita sa accelereze, sustinuta de proiectele finantate prin fonduri europene.

In total, pachetul este estimat la aproximativ 5% din PIB, distribuit pe a doua jumatate a anului 2025 si pe parcursul anului 2026. Mai mult de jumatate din ajustarea fiscala este programata pentru 2026, bazandu-se pe pasii initiali facuti in a doua jumatate a lui 2025 (in valoare de aproximativ 1,2% din PIB), urmati de masuri mai substantiale in 2026 (circa 3,7% din PIB).

Strategia se bazeaza putin mai mult pe cresterea veniturilor - in jur de 2,5-2,6% din PIB - decat pe reducerea cheltuielilor, precizaeaza ING.

Pentru 2025, banca estimeaza aproape o stagnare a economiei, cu o crestere de doar 0,3%, fata de 0,8% cat estima anterior. In 2024, PIB a crescut cu 0,8%.

"Economia ar putea flirta cu stagnarea in 2025, cu riscuri de recesiune usoara daca apar socuri suplimentare. Combinatia dintre inasprirea fiscala si increderea scazuta face ca si aceasta perspectiva modesta de crestere sa fie supusa riscurilor in sens negativ".

Pentru 2026, banca mizeaza pe o redresare usoara, cu o crestere de 1,7% a PIB.

De asemenea, ING se asteapta ca Banca Nationala a Romaniei sa mentina ratele dobanzilor neschimbate in 2025, echilibrand riscurile inflationiste cu fragilitatea economiei.

In ceea ce priveste inflatia, analistii anticipeaza formarea unui varf in urmatoarele 6-9 luni, cu o inflatie de peste 8% intre septembrie si octombrie, si usor sub acest prag in decembrie.

Cu toate acestea, este important de subliniat ca aceasta crestere a inflatiei este asteptata sa fie temporara. Spre sfarsitul lui 2025 si in 2026, inflatia ar trebui sa revina pe un trend descendent.

In cazul deficitului bugetar, majoritatea estimarilor privind impactul pachetului fiscal sugereaza ca acesta ar putea fi redus la aproximativ 7,5-7,8% din PIB in 2025, si ar putea continua sa se imbunatateasca pana la aproximativ 6,0-6,2% din PIB in 2026.

"Tinand cont de posibilele efecte de runda a doua (cum ar fi venituri fiscale mai scazute din cauza cresterii economice mai lente), mentinem estimarile anterioare de un deficit de 7,5% in 2025 si 6,4% in 2026. Desi valorile deficitului vor parea in continuare mari, directia este cea care conteaza cel mai mult, iar in acest moment credem ca guvernul a plantat semintele pentru o reducere sustenabila a deficitului pe termen mediu".

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare