Alte sporturi

thumbs

Romania ar putea avea un complex sportiv ultra-modern, cu stadion nou si sala polivalenta de mare capacitate. Mingea e acum in terenul Companiei Nationale de Investitii

17.07.2019, 16:10 Sursa: Prosport

Sportul din Timisoara ar putea avea sansa sa renasca datorita unei infrastructuri moderne, pe model clujean! La Compania Nationala de Investitii (CNI) s-au predat terenuri pentru o sala polivalenta de 16.000 de locuri si un stadion modern. Daca Guvernul Romaniei va aloca bani pentru cele doua investitii, in orasul de pe Bega ar putea aparea un nou stadion, pe locul actualului "Dan Paltinisanu" si o sala noua, chiar langa arena de fotbal!

Timisoarei i s-a promis o sala polivalenta de 16.000 de locuri, care, pe langa meciuri de baschet, handbal sau volei, ar putea gazdui si concerte si spectacole, inca de dinainte de Europeanul de baschet feminin din 2015. Guvernul Romaniei nu a gasit insa bani in trecut pentru o asemenea investitie.

In sedinta de Consiliu Local Timisoara de luni, 15 iulie, alesii timisoreni au votat predarea terenului din spatele stadionului "Dan Paltinisanu" pentru sala polivalenta. Concret, este vorba de fosta parcare a arenei, precum si terenurile de antrenament actuale, utilizate vara aceasta de ACS Poli.

Astazi, 17 iulie, in plenul Consiliului Judetean Timis, alesii judeteni au votat pentru predarea terenului de sub stadionul "Dan Paltinisanu" catre CNI. De altfel, in campania electorala, Ministrul Dezvoltarii Daniel Suciu a precizat ca guvernul PSD-ALDE vrea sa ridice noul stadion la Timisoara. Initial, s-a vorbit oficial ca terenul trebuie predat gol, asadar, actualul stadion trebuia prima data daramat. Pana la urma, in iunie, presedintele CJ Timis, Calin Dobra, a punctat ca nu se va mai demola nimic pana cand CNI nu va aproba investitia si nu va avea studiul de fezabilitate si proiectul gata.

Printr-o postare pe pagina sa de Facebook, Calin Dobra a spus ca noul stadion care se va ridica la Timisoara va avea 30 de mii de locuri si va costa 50 de milioane de euro.

"Stadion nou pentru Timisoara!
Asa cum am promis, reusim sa construim un stadion nou in capitala Banatului, chiar daca parea de necrezut pentru unii! Stadionul "Dan Paltinisanu", asa cum il stim cu totii, este tot mai aproape sa devina istorie pentru ca am votat astazi, in sedinta de Consiliul Judetean, predarea catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice prin Compania Nationala de Investitii, a terenului.
Actuala constructie va fi demolata iar pe locul e i, C.N.I. va construi un stadion nou, cu 30.000 de locuri, in valoare de aproximativ 50 de milioane de euro, la standarde moderne, asa cum Timisoara merita de mult timp.
Consiliul Judetean Timis va asigura racordurile la utilitati, suprafetele de teren pentru depozitarea si organizarea santierului.
Sunt sigur ca n-o sa fim ocoliti de nostalgie, in momentul in care stadionul actual este la pamant pentru ca este o bucata din istoria sportului banatean si national dar trebuie sa facem loc performantei, in conditii moderne" , a scris presedintele Consiliului Judetean Timis.

Problema ramane complexa si din punct de vedere politic

Ideea unei sali de mare capacitate langa noul stadion, care va avea tot 30.000 de locuri, aproape ca actualul, este una de succes in orasele mari din Romania.

Vorbim de o situatie similara la Cluj sau Craiova , orase unde emulatie pentru sport e net superioara starii de plictiseala din sportul timisorean. Ramane insa de vazut daca CJ Timis nu va preda la CNI si propunerea sa pentru terenul pentru sala polivalenta, un teren aflat in afara Timisoarei, la intrarea in comuna periurbana Giroc, din sudul capitalei Banatului, departe de racordul la autostrada sau aeroport.

De altfel, atat pentru stadion, cat si pentru sala, PNL si PSD s-au sicanat reciproc in Timisoara de ani de zile. Noul Cod administrativ adoptat de Guvern a limpezit putin apele, in sensul ca proiectele de patrimoniu referitor la terenurile din domeniul public pot fi votate cu majoritate simpla, si nu cu doua treimi din numarul consilierilor locali sau judeteni, ca pana acum. Premisele jocurilor politice au scazut, iar CNI va decide acum daca face investitiile la Timisoara si cand, pentru ca terenurile necesare le-a primit deja.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare