Liga 1

thumbs

EXCLUSIV | Ne pierdem valorile! Doi juniori talentati pot fi "suflati" de Germania, respectiv Ungaria. Povestea noului Clau-gol si a maghiarului premiant la clasa de limba romana

22.05.2019, 16:30 Sursa: Prosport

ProSport va prezinta povestile unor juniori Under 15- grupa cea mai mica pentru selectionatele FRF-. Gabriel Claudiu Niculescu joaca la Vfb Sttutgart, este selectionat la lotul Germaniei, iar oficialii FRF spun ca reprezentantii clubului svab nu vor sa-l lase la reprezentanta tricolora. Tatal, fost jucator la Buzau, pare ca isi doreste ca talentatul sau fiu sa reprezinte Germania. Daniel Csaki, pusti nascut la Budapesta, a fost chemat, la randul lui, la actiunile reprezentativei maghiare. Maghiarul de la FCSB este premiant la clasa de limba romana.

Inca de la instalarea la Casa Fotbalului, conducerea FRF a promis revitalizarea sectorului juvenil. In acest proces de anduranta, echipa lui Razvan Burleanu a fixat printre prioritati monitorizarea si selectia juniorilor aflati la cluburile din strainatate, un bazin important de selectie, mai ales ca in multe dintre tarile din vestul Europei, de la an la an, comunitatile de romani sunt din ce in ce mai numeroase, se dezvolta, multi dintre conationali fiind stabiliti peste hotare de ani buni.

In acest context, in cadrul Federatiei Romane de Fotbal a fost creat un departament de scouting, apoi, incepand cu 2014, FRF a organizat trialuri de selectie in Spania, Italia, Franta sau Germania, tari cu importante comunitati de romani.

Conform reprezentantilor Federatiei Romane de Fotbal, actiunile au fost primite cu entuziasm, sute de copii s-au prezentat la testari, iar unii dintre ei au ajuns chiar sa imbrace tricoul reprezentativelor tricolore.

Asa cum am spus, in mai toate cazurile, romanii stabiliti in strainatate au raspuns pozitiv, atat la evenimentele Departamentului de Scouting, cat si la telegramele de selectie.

Claudiu Gabriel Niculescu, un pusti extrem de talentat, nascut in 2004, legitimat in prezent la Vfb Stuttgart, sfideaza regula si, in ultimul timp, a devenit un caz pentru Departamentul de Scouting din cadrul FRF. Daca in general telegramele de convocare plecate in strainatate primesc raspunsuri pozitive, in cazul lui Niculescu, jucator chemat la nationala Under 15- cea mai mica grupa de varsta in acest moment la nivel reprezentativ al FRF-, telegramele raman fara ecou. O dezamagire, mai ales ca pustiul este un adevarat fenomen, iar forul german a sesizat potentialul buzoianului (un jucator polivalent, rulat cu succes in toate compartimentele) si l-a convocat la mai multe actiuni sub egida federatiei germane. Din pacate pentru noi, la mailurile nemtilor, Claudiu Gabriel Niculescu a raspuns, de fiecare data, pozitiv.

Astfel, Niculescu a fost prezent la actiunile reprezentativei Under 15 germane de la jumatatea lunii martie si de la sfarsitul lui aprilie (vezi facsimil), in timp ce solictarile transmise de FRF clubului VfB Stuttgart, pentru partidele amicale cu Moldova (octombrie 2018) si Ucraina (aprilie 2019), au intrat in spam.

ProSport a incercat sa afle ce se afla in spatele acestui refuz, iar surse din cadrul FRF au explicat ca parintii pustiului, stabiliti in Germania din anul 2015, tatal sau fiind fost fotbalist la Gloria Buzau -Daniel Niculescu "Pito"- prefera selectionata Germaniei in detrimentul reprezentativei noastre. " Au fost nenumarate discutii cu parintii juniorului, insa acestia au preferat sa-l orienteze pe copil spre nationala Germaniei, mai ales ca nemtii au fost hotarati ", au comentat surse din cadrul FRF.

Geolgau: "Cei de la Stuttgart ne-au spus ca-l pregatesc pentru Germania"

Pe cale oficiala, contactat de ProSport , Ion Geolgau, managerul Departamentului de Scouting din cadrul FRF, are o varianta un pic retusata. "Cunoastem acest caz, este vorba de un baiat foarte talentat, el este de multa vreme in atentia noastra, am discutat de mai multe ori cu tatal copilului, am trimis telegrame de convocare, insa clubul la care este legitimat (n.r. Vfb Stuttgart) refuza sa-l lase. Oficialii de acolo transmit ca-l pregatesc pentru nationala Germaniei. Nu vom renunta, din cate stiu, nemtii nu l-au folosit, l-au chemat de mai multe ori, insa nu l-au folosit, stiu si motivul, insa nu pot sa-l spun in acest moment. O sa tatonam si pe viitor, vrem ca pustiul sa joace pentru Romania", a declarat Ion Geolgau.

ProSport a incercat sa ia legatura cu tatal lui Claudiu Gabriel Niculescu, insa, pana la data publicarii articolului, acest lucru nu a fost posibil.

Csaki, ungurul premiant la sectia de romana, chemat de maghiari la nationala

Un alt caz interesant la aceasta grupa de varsta - reprezentativa Under 15- este al pustiului Daniel Csaki. Actualmente la FCSB, juniorul nascut la Budapesta, cu parinti de nationalitate maghiara (acestia locuiesc la Targu Mures) a fost convocat de vecinii de la vest la o actiune a federatiei care a avut loc in luna martie.

Povestea lui Csaki este foarte interesanta. FCSB l-a adus anul trecut de la Kinder Targu Mures, club partener al ros-albastrilor, juniorul fiind curtat intens de Academia Ferenc Puskas din Miercurea Ciuc (un proiect sustinut de Guvernul Ungariei pentru descoperirea de talente). Chiar daca la Miercurea Ciuc ar fi fost mai aproape de casa, Csaki a preferat sa mearga la Bucuresti, la FCSB. Antrenorul care l-a crescut pe Csaki de la 7 ani povesteste. "El s-a dezvoltat foarte bine din punct de vedere fizic, la varsta lui are 1,80 m, poate juca pe toate posturile la mijlocul terenului. Vara trecuta a ales sa mearga la FCSB, chiar daca Academia Ferenc Puskas era la 100 de km. Eu m-as bucura sa joace pentru Romania, recunosc ca e un pic frustrant sa-l pierdem in detrimentul Ungariei, insa daca ei l-au chemat la acest turneu de selectie, de ce sa nu se duca. Va spun ceva, pustiul este premiant din clasa a V-a pana in clasa VIII-a la sectia de limba romana, nu are vreo problema de comunicare, a ales sa plece departe de casa, iar din cate stiu eu, alegerea lui a fost si a parintilor", a povestit profesorul Pop Coriolan de la Kinder Targul Mures, tehnicianul care l-a descoperit pe Csaki.

Ultimele doua partide e pregatire disputate de reprezentativa Under 15 au adus doua esecuri. Astfel, la inceputul lunii aprilie, Romania a sustinut doua jocuri cu Ucraina, ambele pierdute de tricolorii antrenati de triumviratul Razvan Rotaru, Iulian Cojocaru, Adi Matei cu 0-1, respectiv 0-2.

Articole asemanatoare