Liga 1

thumbs

EXCLUSIV | Cauzele care au dus la infarctul suferit de Eugen Neagoe explicate de Pompiliu Popescu, fostul medic al Generatiei de Aur: "La nationala nu fuma!". Cat va sta in spital si sfaturi ce-l vor tine in viata: "Sa aiba grija la ceea ce-i spun acum"

22.07.2019, 13:37 Sursa: Prosport

Pompiliu Popescu a venit la FRF in 1990 si a lucrat alaturi de selectioneri ca Emeric Ienei, Cornel Dinu, Anghel Iordanescu, Victor Piturca, Loti Boloni sau Razvan Lucescu. A avut grija de sanatatea unor nume uriase ale fotbalului romanesc, Gica Hagi, Gica Popescu sau Misa Klein, dar l-a ajutat si pe fostul mare ziarist sportiv Ioan Chirila. La nationala l-a cunoscut si pe Eugen Neagoe, care a fost secund al lui "Piti".

Acum, diagnosticul pus actualului antrenor al lui Dinamo este stop cardio-respirator prin tahicardie ventriculara resuscitat. Sindrom coronarian acut in observatie. Tabagism.

"Eugen Neagoe a suferit un infarct miocardic, pe intelesul tuturor, care a survenit intr-o perioada de stres maxima, in timpul meciului. Conteaza foarte mult ca a fumat si a baut cafea, amandoua au substante nocive, nicotina si cofeina, si au efect asupra vaselor coronare, cele care iriga muschii inimii. Fondul era deja unul de stres...plus colesterolul. Toate sunt la baza afectiunilor coronariene.

De asemenea, am vazut ca era cu sacoul pe el...Caldura maxima a fost un factor important si socul pe care- l suporta organismul e nefast. Norocul lui a fost ca e era asistenta calificata la fata locului", a declarat Pompiliu Popescu la ProSport LIVE.

Camerele tv au suprins un moment petrecut chiar inainte de a i se face rau pe banca tehnica. Doctorul echipei Dinamo, Liviu Batineanu, i-a oferit antrenorului o sticla cu un lichid ce culoare galbuie. "Se prezinta ca o bautura energizanta ceea ce ati vazut ca i s-a dat lui Neagoe, te hidrateaza in primul rand. Apoi a chemat ajutoare, asistenta de la ambulanta. A procedat corect medicul lui Dinamo".

Excesele care au dus aici ar fi fumatul excesiv - s-a spus ca neagoe a fumat trei pachete de tigari duminica si a baut peste patru cafele - dar Popescu ofera o alta varianta. "Am colaborat la nationala, nu a fost nicio problema cu el de natura medicala si am ramas suprins ca s-a zis ca a fumat trei pachete de tigari, ca la nationala nu fuma sau o facea extrem de rar...Ca sa fumezi trei pachete si pe caldura si-n stres..."

Ce face Eugen Neagoe dupa infarct

Pompiliu Popescu a explicat ce trebuie sa faca Eugen Neagoe in perioada urmatoare. "Sunt foarte multi antrenori care au stent, dar trebuie sa puna stop tigarilor, sa tina regim, sa-i scada colesterolul. Va fi pus pe anticoagulante o perioada. Va trebui sa-si aleaga echipe care nu-i provoaca stres. I-as recomanda sa-si vada de sanatate, sa aiba grija la ceea ce am spus. Daca alegerea lui va fi tot Dinamo, va trebui sa aiba mare grija. Nu va putea sta departe de fotbal, asa incat...sa fie mai atent" , a mai spus medicul.

"In spital o sa stea 7-10 zile si va fi monitorizat pe o perioada mai lunga, 3-6 luni. Sigur ca activitatea o poate relua, dar trebuie sa iasa din conditia care i-a provocat asa ceva. Recomandare tuturor sportivilor care fumeaza: sa se lase de tigari. Daca nu vor, sa fie mai ponderati, nu excesivi", a incheiat Pompiliu Popescu.

Articole asemanatoare