Liga Europa

thumbs

Vitoria Guimaraes, slaba intentionat? Portughezii au lasat o impresie modesta contra FCSB-ului, insa piesele grele sunt pregatite pentru retur. Unde a impresionat vicecampioana Ligii 1

23.08.2019, 08:07 Sursa: Prosport

Intr-un exercitiu de revenire pe care putini il asteptau, FCSB a facut una dintre cele mai reusite partide din acest sezon intr-un moment important. Echipa antrenata de Vergil Andronache a terminat la egalitate, 0-0 la Giurgiu, meciul tur din playoff-ul Europa League contra portughezilor de la Vitoria Guimaraes. In ciuda rezultatului, sperantele pentru calificare au parut sa ramana mari, lucru transmis la finalul partidei de catre jucatori, in interventiile televizate. ProSport iti prezinta patru aspecte de discutat dupa meciul FCSB - Vitoria Guimaraes.

Revenirea lui Pintilii

Cat timp a fost pe teren veteranul FCSB-ului, jocul de la centrul terenului a fost dominat de gazde. Revenirea lui Mihai Pintilii dupa circa 4 luni de absenta a fost vizibil in ajutorul echipei. Desi departe de forma fizica si sportiva de altadata, Pintilii a limpezit timp de mai bine de o ora jocul tactic al vicecampioanei. Dincolo de rolul sau clasic de inchizator, fotbalistul a fost legatura permanenta dintre linia defensiva, acolo de unde a luat baloanele, si benzile de viteza ale FCSB-ului, unica modalitate de exprimare ofensiva a gazdelor pana la intrarea lui Gnohere. Diferenta dintre FCSB cu Pintilii si FCSB fara Pintilii a fost vizibila foarte clar din minutul 66, atunci cand intrarea lui Oaida in locul veteranului epuizat de efort a produs schimbari in asezare si a oferit, pe tava, centrul terenului unor portughezi totusi incapabili sa fructifice avantajul.

Slabiciunile din defensiva Vitoriei

Laudata "in orb" de majoritatea specialistilor din fotbalul romanesc, Vitoria Guimaraes a aratat la Giurgiu o serie de slabiciuni care cu greu pot fi asociate cu o echipa ce ajunge pana in aceasta faza a competitiei. Cu niste atacanti mingicari, dar lipsiti de disciplina tactica, portughezii au suferit mult la finalizare, dar si pe faza defensiva. Falaye Sacko, malianul din flancul drept al apararii, a fost depasit aproape la fiecare incursiune in viteza a lui Florinel Coman si doar lipsa de inspiratie la finalizare si la pasa finala a facut ca septarul FCSB-ului sa nu faca diferenta pe tabela de marcaj.

Guimaraes, cal troian?

Totusi, a intalnit FCSB adevarata Vitoria? Diferenta intre "publicitatea" facuta echipei din Portugalia si realitatea de pe teren a fost uriasa, lucru observat inclusiv de catre fotbalisti. "S-a spus despre ei ca sunt buni, dar pe teren n-a fost chiar asa", remarca la finalul jocului si Mihai Pintilii. Raspunsul la aceasta dilema poate sa stea, insa, in abordarea antrenorului portughezilor. Pedrao, capitan de echipa si cel mai bine cotat fotbalist din lot, nu a fost folosit de catre Ivo Vieira la Giurgiu, iar Guedes, atacant titular in campionat, a fost introdus pe teren abia in ultimele minute ale jocului. Presa din Portugalia a scris pe larg despre abordarea "la siguranta" a lui Vieira si despre menajarea fotbalistilor importanti pentru fortarea calificarii in meciul de pe teren propriu.

Cine o baga in poarta?

In ciuda momentelor bune, in care a controlat si a avut posesie, FCSB a parut departe de gol. Ocaziile clare au lipsit, singurele momente de pericol real fiind fie pe fazele fixe, fie la ratarile lui Florinel Coman, cel care a ajuns din banda in pozitie de finalizare. In doua randuri, la bara rezultata din pasa lui Cretu si la ratarea mare dupa incursiunea lui Pintilii. Lipsa unui atacant-marcator este o problema vizibila usor pentru FCSB, iar intrarea unui Gnohere "pufos" nu a parut suficienta pentru a face diferenta. Astfel, dilema noului antrenor al viecampioanei, Bogdan Arges Vintila, ramane gasirea pentru retur a unei variante prin care in atac sa fie trimis un fotbalist capabil sa fructifice ocaziile pe care FCSB si le va crea in Portugalia. Iar accidentarile si subtirimea din punct de vedere valori a lotului ii ingreuneaza acestuia misiunea.

Calificarea in grupele Europa League se va juca in returul programat pe 29 august, de la ora 22:00.

Articole asemanatoare