Cultura si divertisment

thumbs

Premiul "Mihai Eminescu" Opera Omnia, lui Ovidiu Genaru. Premiul debut, pentru Anastasia Gavrilovici

15.01.2020, 18:14 Sursa: Mediafax

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Premiul National de Poezie "Mihai Eminescu" - Opera Omnia, ajuns la editia a XXIX-a a fost inmanat poetului Ovidiu Genaru. Era al saptelea an in care poetul era nominalizat.

Ovidiu Genaru s-a nascut la Bacau, in 1934. Cunoscut pentru scurt perioada in care povesteste ca a activat in calitate de gimnast si acrobat, Genaru urmat cursurile Institutului de Cultura Fizica din Bucuresti, din 1953 pana in 1957. A lucrat ca profesor de gimnastica la Scoala Sportiva din Bacau, 1957-1966. A fost redactor la revista "Ateneu", intre 1966 si 1974 , profesor la Institutul pedagogic, din 1974 pana in 1980 si muzeograf la Casa memoriala George Bacovia din Bacau, in perioada 1980-1998.

"Scrisul lui Ovidiu Genaru e senzual, plastic, curgator; ii lipseste insa - proza face si mai evident acest lucru - dimensiunea interogativa, reflexiva, altfel spus gravitatea. Iluzia cea mare place fara a tulbura. Dintr-o prea mare dezinvoltura, autorul risca sa para - ba, pe alocuri, chiar si sa fie - superficial. Cantitativ numeroase, "ingredientele" ocupa un spatiu exagerat in raport cu fondul", scria la un moment dat criticul Constantin Calin.

Pe numele real Ovidiu Bibire, poetul a fost deputat in Parlamentul Romaniei, in perioada 1992-1996, ales in judetul Bacau pe listele PDSR. "Este un poet vital, ingenios, mimetic, metaforele lui sunt indraznete si mobilitatea spiritului sau e mare. Priveste de departe nevrozele provinciei si nu se lasa cuprins de ele. Omul insusi e interesant si destinul lui in singuratatea provinciei nu cunoaste obisnuitele reactii cand e vorba de literatura.", nota Eugen Simion.

Poetul a publicat in 2018, antologia "Poezii 1967-2017", la editura Cartea Romaneasca, si volumul de texte inedite "La opt, faura cheii si alte patimi", la editura Junimea. Pentru cel din urma a primit in luna iunie 2019 Premiul Uniunii Scriitorilor, pentru a doua oara in cariera, dupa mai bine de patru decenii de la trofeul castigat in 1975. " Carti am mai scris dar roata norocului, capricioasa, s-a abatut rar pe la Bacau. Cam odata la 50 de ani. Eu am mai primit odata aceasta distinctie, haaat! in mileniul trecut, in 1974, pe cand, ma autocitez "Mita Biciclista de provincie, facea ultima cursa cu trupul ei de davincie". A fost, la Bacau, la Bacau intr-o mahala/ o mare dandana cu sampanie si frigarui. De data asta va fi cu apa plata, iaurt si valeriana. Intre cele doua evenimente s-a asternut un "hau istoric" in care tot scriind, scriind si asteptand, am imbatranit. Dar nu-i bai. Premiul de astazi arata ca si la 85 de ani se poate sa fii antum. In forma. Nu integral. Cam 80 la suta. Restul pana la 100% este reumatism si cardiologie. Pe scurt, poezia a fost pentru mine drogul care a facut sa-mi bata inima, chiar si duminica", spunea Genaru la decernarea distinctiei, in luna iunie.

Spectacolul, programat pe scena Casei de Cultura a Sindicatelor Botosani, a inclus si un recital extraordinar pe artistul Harry Tavitian. Organizatorii galei au fost Primaria Municipiului Botosani, Consiliul Local Botosani, Teatrul "Mihai Eminescu" Botosani si Fundatia Culturala "Hyperion-caiete botosanene" Botosani.

Fundatia Culturala "Hyperion-caiete botosanene" Botosani a realizat un sondaj, in perioada septembrie-noiembrie 2019, pentru nominalizarea scriitorilor vizati in cadrul Premiului National de Poezie "Mihai Eminescu" - Opera Omnia, ajuns la cea de a XXIX-a editie.

Poetii Adrian Alui Gheorghe, Leo Butnaru, Daniel Corbu, Vasile Dan, Nichita Danilov, Marian Draghici, Mihail Galatanu, Ovidiu Genaru, Bogdan Ghiu, Liviu Georgescu, Ion Gheorghe, Emil Hurezeanu, Nora Iuga, Ioan Moldovan, Ioan Es. Pop, Octavian Soviany, Cassian Maria Spiridon, Arcadie Suceveanu, Elena Stefoi, Grete Tartler, Lucian Vasiliu, Matei Visniec, Vasile Vlad, Calin Vlasie si George Vulturescu au fost inclusi in sondaj, iar nominalizati pentru obtinerea Premiului National de Poezie "Mihai Eminescu", astfel (in ordine alfabetica): Vasile Dan, Nichita Danilov, Marian Draghici, Ovidiu Genaru, Ioan Moldovan, Ioan Es. Pop, Matei Visniec, Cassian Maria Spiridon si Lucian Vasiliu.

Juriul care a decis premiantul sectiunii Opera Omnia a fost alcatuit din Nicolae Manolescu (presedinte), Mircea Mihaies, Daniel Cristea-Enache, Razvan Voncu, Ioan Holban, Vasile Spiridon si Gabriela Gheorghisor.

Debutul de poezie al anului 2019 pentru Premiul Eminescu Opus Primum: "Industria linistirii adultilor", de Anastasia Gavrilovici

Premiul sectiunii Opus Primum a Premiului National de Poezie "Mihai Eminescu" a fost decernat miercuri pentru volumul "Industria linistirii adultilor", de Anastasia Gavrilovici, publicat de Casa de Editura Max Blecher.

"Unii poeti de la editia asta mizeaza pe noutate si soc, pe voci smart, dar reci. Anastasia Gavrilovici mizeaza pe intensitate si empatie. "Industria linistirii adultilor" este un volum clasic care n-ar fi aratat bizar nici in anii 2000. pentru unele volume, acesta a fost un criteriu de excludere - prea ca in anii 2000, prea ca la inceputul anilor 2010. dar "Industria linistirii adultilor" realmente isi neutralizeaza eficient (desi fara efort, parca en passant) marcile de istoricitate. in poezia Anastasiei Gavrilovici, flash-uri biografice/vag narative, notate cu atentie la detalii, sunt alternate cu ganduri intr-o dezordine casual care compunand o succesiune de tip flux/reflux in fata realitatii. metaforele, desi imbraca si uniforme suprarealiste, au rolul mai curand de a stabiliza cadrul decat de a-l pulveriza. o stare generala de tristete este taiata din cand in cand prin imagini care iti incalzesc brusc inima", a notat criticul Mihai Iovanel, membru al juriului.

Anastasia Gavrilovici s-a nascut in 1995 si a absolvit Facultatea de Litere la Bucuresti, urmand un masterat la CESI. A fost premianta a concursului national pentru liceeni Licart, in 2014, pentru cea mai buna serie de poezie. A fost redactor al "Alecart" si "Zona noua", iar din 2016 face parte din redactia revistei "Poesis international". A tradus carti de Kurt Vonnegut si Ernesto Cardenal, iar "Industria linistirii adultilor" este volumul ei de debut.

Din juriul care a acordat distinctia sectiunii Opus Primum a Premiului National de Poezie "Mihai Eminescu" au facut parte Alexandru Cistelecan (Universitatea "Petru Maior" din Targu Mures), Mircea A. Diaconu (Universitatea "Stefan cel Mare" din Suceava), Mihai Iovanel (Institutului de Istorie si Teorie Literara "G. Calinescu" din Bucuresti), Alex Goldis (Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca) si Andrei Terian-Dan (Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu).

Premiul Opus Primus este acordat de Memorialul Ipotesti - Centrul de Studii "Mihai Eminescu".

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare