Banci si asigurari

thumbs

Fondurile de pensii private Pilon II au facut in mai investitii de 2,7 mld.lei si au active totale nete de 64 mld.lei

13.07.2020, 11:22 Sursa: Zf

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Cele sapte fonduri de pensii private Pilon II, alimentate din contributiile a 7,5 milioane de salariati, au incheiat luna mai cu active totale nete de 64,6 miliarde de lei, in crestere cu 2,7 miliarde de lei fata de luna aprilie, arata cele mai recente date ale Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).

Investitiile preferate ale fondurilor sunt titlurile de stat, cu o pondere de 64,6%, in crestere fata de nivelul de la finele lunii aprilie, de 63,7%. In cursul lunii mai, investitiile fondurilor de pensii private in titluri de stat s-au ridicat la 2,3 miliarde lei.

Tot in crestere au fost si plasamentele in actiuni, cu un plus de 990 milioane lei si o pondere de 19,5% in activele totale ale fondurilor de pensii.

In acelasi interval, ponderea depozitelor bancare s-a redus la 4,8%, fata de 5,4% in aprilie, investitiile in acestea diminuandu-se cu 277 milioane lei in mai.

Cele sapte fonduri si-au redus puternic investitiile in obligatiuni municipale, cu 121 milioane lei, acestea ajungand sa reprezinte 0,28% din active. In acelasi timp, plasamentele in obligatiuni corporatiste s-au diminuat cu 760 milioane lei, la o pondere de 5,5%.

Astfel, , la finele lunii mai, structura investitiilor fondurilor de pensii private Pilon II era formata din 64,6% investitii in titluri de stat, 19,5% in actiuni, 5,5% in obligatiuni corporative, 4,8% in depozite bancare, 2,95% in titluri de participare OPCVM, 2,2% in obligatiuni straine, 0,2% in obligatiuni municipale, iar restul in alte plasamente.

Numarul participantilor in cele sapte fonduri a crescut cu 8000 de salariati, pana la 7,54 milioane de participanti.

In Romania sunt sapte fonduri de pensii private - Aripi, AZT Viitorul Tau, BCR Pensii, BRD Pensii, Metropolitan Life, NN Pensii, Vital - care prin intermediul administratorilor investesc 3,75% din salariul brut pe care il primeste fiecare dintre cei 7,5 milioane de viitori pensionari.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare