Cultura si divertisment

thumbs

"Ochii pe mine! Vlad Craioveanu". Daniel Funeriu: O biblioteca scolara virtuala era prevazuta in lege din 2012, n-ar fi trebuit sa ne prinda pandemia nepregatiti

Liga 1 Vineri, 18 Sep ora 18 va juca Chindia Targoviste - AFC Hermannstadt pe posturile Look

Cu Orange TV și aplicatia #OrangeTVGo poți fi alături de echipa ta.

26.09.2020, 10:17 Sursa: Mediafax

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Cei trei invitati ai lui Vlad Craioveanu de vineri seara au fost din domenii total diferite: un actor, un istoric si un fost ministru al Educatiei.

Primul invitat in platoul Aleph news a fost Andi Vasluianu, unul dintre actorii semnatari ai scrisorii deschise catre autoritati sa deschida teatrele, cinematografele si salile de spectacole. Vasluianu spune ca inca nu a inceput sa joace, din octombrie vor incepe cele mai multe spectacole. Actorul e de parere ca statul ar fi trebuit sa se implice dupa aceasta redeschidere si sa plateasca testele actorilor inainte de a urca pe scena.


"Daca te uiti la ce se face afara si cat se investeste in arta, noi suntem departe. Am lucrat afara, vad scriituri profunde, noi avem un minus ca n-avem bani si toate scenariile sunt scrise in functie de asta. Eu am avut bafta ca am jucat foarte mult, sunt foarte multe spectacole de care sunt multumit", marturiseste Vasluianu.

Andi Vasluianu si-a amintit de un moment cand a ramas mut in fata unui actor strain Bruno Ganz, la o scena din filmul Tinerete fara tinerete, in regia lui Coppola. "Eram la masa mai multi actori romani si Bruno Ganz, cand a intrat Coppola si l-a rugat sa zica ceva. Cand Ganz a inceput sa vorbeasca, ne-a invaluit pe toti de la masa cu vocea lui, atunci am ramas mut".
Andi Vasluianu e un om caruia nu-I mai trebuie nimic, are tot ce-i trebuie, "o familie foarte misto". "Mi-am gasit linistea adevarata si nu-mi mai trebuie nimic, ma bucur de tot ce traiesc."

Actorul a amintit si de proiectul pe care il face in inchisori, lucreaza cu detinuti cu pentru actorie, iar unii dintre ei s-au gandit ca vor sa se faca actori. "Cred ca as fi mai bun pedagog decat sunt ca actor", spune Andi Vasluianu.
Ca sfaturi pentru cei care vor sa se faca actori, Andi le-ar spune sa nu uite niciodata de ce s-au apucat de meseria asta, el isi aminteste mereu ca a inceput sa fie actor ca sa se descopere pe el, sa invete textul si sa nu se loveasca de mobile.

Cel de-al doilea invitat al lui Vlad Craioveanu a fost Marius Oprea, care a facut dezvaluiri despre Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc.

Dupa numirea in functia de presedinte executiv a Alexandrei Toader, "lucrurile au luat-o la vale", Marius Oprea, care a lucrat acolo 7 ani ca detasat, a fost dat afara din Institut.

"Asa cum arata in momentul de fata cercetarea la Institut este in beneficiul unei singure persoane, presedintele executive al Institutului, care poate sa dispuna de aceasta cercetare cum vrea. Alexandra Toader este o buna executanta a unor dispozitii. Se intampla niste aberatii greu de imaginat intr-o institutie publica", spune Oprea.

Vreau sa traiesc intr-o democratie reala, sa dispara comunismul

"M. Oprea: Nu sunt patimas, eu nu vreau capul nimanui pe masa, vreau ca in tara asta comunismul sa dispara si sa traim intr-o democratie reala, nu intr-un stat captive in mainile mostenitorilor Securitatii si al Partidului Comunist.
V. Craioveanu: Inteleg perfect, avem si niste rani de vindecat si inca nu sunt vindicate, iar acest Institut cu asta ar fi trebuit sa se ocupe.
M. Oprea: Da, din pacate, iata ca nu se mai ocupa!"

Ultimul invitat de vineri seara a fost Daniel Funeriu. Fostul ministru al Educatiei a vorbit despre greselile facute de actualul guvern in aceasta ultima perioda
Funeriu a amintit de Legea Educatiei din 2012 care prevedea infiintarea unei Biblioteci scolare virtuale, astfel incat fiecare lectie sa fie pusa pe internet si pandemia sa nu ne mai prinda nepregatiti.

Biblioteca scolara virtuala era prevazuta din 2012

"In legea Educatiei din 2012 se prevedea existenta unei Biblioteci scolare virtuale. Din 2012 ar fi trebuit sa existe in Romania aceasta biblioteca, ca fiecare lectie sa fie disponibila pe internet, ori acest lucru nu s-a intamplat. Ne-am trezit in aceasta pandemie ca trebuie sa predam online si nimic nu era pregatit. Daca s-ar fi aplicat legea pe care am dat-o in mandatul meu, am fi avut si profesori bine pregatiti, si lectii online, lucrurile ar fi fost mult mai usoare. Eu as fi inceput scoala cel putin cu doua saptamani mai devreme pentru ca Romania are cel mai scurt an scolar din Europa, ai o materie pe care trebuie sa o predai si evident ca totul pare inghesuit, profesorii nu au timp s-o predea. As fi instaurat un control mult mai riguros a ceea ce se face la clasa."

Daniel Funeriu a dezvaluit ca maine ar testa toti profesorii din Romania si cine nu reuseste sa treaca de un standard minimal, afara!

Povestea asta cu meditatiile este o gogoasa umflata, o falsa profetie

"Povestea asta cu meditatiile este o gogoasa umflata, o falsa profetie, o minciuna pe care o bagam pe gat oamenilor ca sa-I tinem ocupati. Am trait in Franta, Japonia, Statele Unite, Germania. In toate aceste tari exista industrii ale meditatiilor, mult mai mari decat industria meditatiilor din Romania, Meditatii s-au dat, se vor da atata timp cat vor exista copii. Pentru ca sunt parinti care vor sa dea o pregatire suplimentara copiilor, fie pentru ca acestia nu invata la scoala, fie ca vor sa mearga la mari universitati. Nu meditatiile in sine sunt problema, ci promiscuitatea legata de meditatii, faptul ca vine copilul la tine in casa sa ii dai meditatii, faptul ca dai meditatii copilului de la clasa si ii dai o nota mai mare, faptul ca flusteresti materia ca sa vina copilul sa ii dai meditatii, astea sunt lucrurile pe care trebuie sa le evitam, Faptul ca sunt bani negri care nu sunt fiscalizati iarasi e o mare problema. Nu meditatiile sunt problema, ci modul in care sunt date in Romania, Nu m-am izbit in activitatea de ministru de aceasta mafie a meditatiilor, erau presiuni din alte zone."

Perioada de pandemie este o uriasa oportunitate de revalorificare a meseriei de profesor, "Trebuie sa facem ca profesorii sa-si reinventeze meseria. Romania nu a fost niciodata intr-o situatie mai favorabila!", considera Daniel Funeriu.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare