Cultura si divertisment

thumbs

Un sobolan urias african, antrenat sa detecteze mine terestre, a fost decorat cu medalia de aur pentru vitejie. Fa cunostiinta cu Magawa

Liga 1 Vineri, 18 Sep ora 18 va juca Chindia Targoviste - AFC Hermannstadt pe posturile Look

Cu Orange TV și aplicatia #OrangeTVGo poți fi alături de echipa ta.

26.09.2020, 13:55 Sursa: Mediafax

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Un sobolan urias african a fost premiat pentru "curajul aratat in misiunea sa de a salva vieti si pentru devotamentul sau".
Magawa a descoperit in Cambodgia 39 de mine terestre si 28 de munitii neexplodate, devenind cel mai de succes sobolan erou (HeroRAT) al organizatiei neguvernamentale Dezvoltarea Produselor pentru Indepartarea Minelor Antipersonal (APOPO), care se ocupa cu pregatirea sobolanilor pentru detectarea minelor terestre de la inceputul anilor 1990.
El a curatat de mine peste 141.000 de metri patrati de teren - echivalentul a 20 de terenuri de fotbal.
Magawa a fost recunoscut oficial pentru munca sa si a primit o medalie de aur miniaturala din partea organizatiei caritabile People's Dispensary for Sick Animals (PDSA), echivalentul pentru animale al medaliei George Cross, al doilea cel mai mare premiu in sistemul de onoruri al Regatului Unit acordat pentru acte de cel mai mare eroism, conform The Guardian . Pe micuta medalie se afla o inscriptie cu o coroana de lauri si cuvintele: "Pentru curajul animalului sau devotamentul in munca". El este primul sobolan din istoria de 77 de anii ai organizatiei, care a primit un astfel de premiu.
"A primi aceasta medalie este cu adevarat o onoare pentru noi. Lucrez cu APOPO de peste 20 de ani", a declarat Christophe Cocs, director executiv al organizatiei APOPO. Dar este importanta si pentru oamenii din Cambodgia si pentru toti oamenii din intreaga lume, care sufera din cauza minelor terestre."
El a spus ca sobolanii sunt animale inteligente si executa sarcini repetitive in schimbul unor recompense alimentare mai bine decat alte animale, iar marimea lor este un avantaj, traversand un pericol mai mic atunci cand merg prin campurile cu mine.
Sobolanii sunt antrenati pentru a detecta un compus chimic din interiorul explozivilor si au nevoie de un an de antrenament inainte de a merge in misiune. Lucreaza timp de aproximativ o jumatate de ora pe zi, dimineata devreme. Cand detecteaza minele, scurma la suprafata solului si ii alerteaza pe cei care le folosesc.
Magawa cantareste 1,2 kilograme si masoara 70 de centimetri lungime, dar greutatea lui nu este suficient de mare pentru a detona minele.
Animalutul, care acum are cinci ani si se apropie de varsta de pensionare (avand o durata de viata de circa opt ani), poate sa verifice o suprafata de marimea unui teren de tenis in 30 de minute, sarcina care unui specialist inarmat cu un detector de metale i-ar lua patru zile.
"Ceea ce face Magawa si ceea ce face APOPO este cu adevarat unic si remarcabil", a declarat directorul general al PDSA, Jan McLoughlin.
Cambodgia este tara cu cel mai mare numar de persoane pe cap de locuitor care au suferit amputari, mai mult de 40.000. In timpul conflictelor armate dintre anii 1975 si 1998 au fost amplasate pana la 6 milioane de mine, dintre care 3 milioane inca nu au fost localizate, potrivit PDSA. Asadar, munca lui Magawa este extrem de importanta, fiecare descoperire pe care o face reducand riscul de ranire sau de deces pentru localnici.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare