Cultura si divertisment

thumbs

Sunt produsele vegane friptura, burgeri sau cirnati? PE se pregateste de un vot care va influenta definitiv denumirea lor

Liga 1 Vineri, 18 Sep ora 18 va juca Chindia Targoviste - AFC Hermannstadt pe posturile Look

Cu Orange TV și aplicatia #OrangeTVGo poți fi alături de echipa ta.

18.10.2020, 08:47 Sursa: Mediafax

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Discutiile privind inlocuirea termenilor burgeri si carnati cu "discuri" si "batoane" vegane se intensifica in UE inainte de votul la amendamentul privind etichetare alimentelor.

Masura a fost sustinuta de industria carnii si cea zootehnica si a castigat sprijinul comisiei agricole a Parlamentului European.

Votul vine odata cu cresterea popularitatii alternativelor vegane, stimulata de noii intrati pe piata inlocuitorilor care imita aspectul si gustul carnii adevarate. Pandemia a afectat procesatorii de carne si, de asemenea, a oferit un impuls pentru vanzarile de produse vegetale, care au crescut cu 73% in Europa in ultimii cinci ani, potrivit Euromonitor.

Deputatii europeni si militantii spun ca votul a ramas echilibrat. Daca va fi aprobata de majoritatea deputatilor, amendamentul, care face parte dintr-o reforma a politicii agricole comune a UE, va fi discutat ca parte a unor negocieri ulterioare intre parlament si guvernele UE. Masura va ajunge lege numai daca va fi agreata de ambele institutii.

Industria animalelor si a carnii sustine ca utilizarea termenilor si denumirilor legate de carne ii incurca pe consumatori. "Daca nu protejam produsele din carne, riscam sa inducem in eroare consumatorii si sa permitem deturnarea muncii desfasurate de crescatorii de animale de-a lungul anilor pentru a dezvolta produsele lor renumite", a declarat Copa Cogeca, asociatia fermierilor si cooperativelor europene .

Oponentii sustin ca o schimbare in etichetare ar incurca si consumatorii. Elena Walden, managerul de politici europene al grupului Good Food Institute, bazat pe plante, a descris o potentiala interdictie a UE drept "favorabila" consumatorilor, in timp ce Jytte Guteland, un europarlamentar suedez, a afirmat ca nume precum "burgerul vegetal" au existat pentru un perioada lunga de timp. "Este important sa-i ajutam pe consumatori sa faca alegeri favorabile climatului si sa manance mai putina carne", a spus ea.

Unii procesatori si distribuitori de carne au inceput sa ofere propriile produse vegane sau sa creeze parteneriate cu producatori alternativi de proteine, declansand mania fermierilor.

"Ce este carnea vegana?" a spus Antonio Tavares, un fermier portughez de porc care cultiva si cereale si legume. "Nu spun ca produsele vegane sunt daunatoare pentru sanatatea noastra, dar este un produs complet diferit. Un burger este carne. "

Statele membre ale UE au deja puterea de a emite propriile legi privind etichetarea produselor alimentare, in incercarea de a preveni inducerea in eroare a consumatorilor. La inceputul acestui an, Franta a adoptat o legislatie similara pentru a interzice utilizarea nomenclaturii carnii pentru inlocuitori vegetarieni si vegani.

Cu toate acestea, guvernul olandez a anuntat anul trecut ca producatorii de carne pe baza de plante pot folosi termeni precum "pui", atata timp cat este clar marcat ca produs vegan sau vegetarian.

Europa a restrictionat deja substituentii de lactate, atunci cand Curtea Europeana de Justitie a interzis, in 2017, utilizarea unor termeni precum "lapte", "unt" si "iaurt" pentru comercializarea produselor non-animale.

O miscare pentru a opri producatorii de carne pe baza de plante sa utilizeze nomenclatura legata de carne se raspandeste si in SUA, statele luand in considerare sau adoptand legislatia.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare