Atletism

thumbs

Constantina Dita, la zece ani de la medalia de aur din Beijing: "M-a batut gandul sa revin". Campioana olimpica spune ce nu functioneaza in atletismul romanesc si de ce au dezamagit-o alegerile la presedintia FRA

26.03.2018, 17:45 Sursa: Prosport

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Singura romanca medialiata cu aur olimpic la maraton, Constantina Dita (48 de ani), a fost prezenta, luni, la Timisoara, pentru a promova evenimentul Liberty Marathon, competitie care va avea prima editie pe 2 iunie si care e organizata de Universitatea de Vest. Timpul pare ca nu a trecut deloc peste campioana de la Beijing din 2008, aceasta spunand ca ar putea alerga si acum un maraton, fara insa a visa la o medalie. Dita nu s-a ferit sa vorbeasca si despre carentele atletismului romanesc si a spus ca alegerile pentru sefia FRA i-au lasat un gust amar.

Atleta de 48 de ani este stabilita in statul Colorado din Statele Unite ale Americii si este inca destul de activa. Constantin Dita mai alearga la diverse competitii, chiar daca nu pe distanta de maraton. Si la evenimentul de la Timisoara, medaliata cu aur olimpic va fugi alaturi de participanti.

Constantina Dita a marturisit ca ar putea fugi si la Jocurile Olimpice de la Tokio, doar ca nu ar mai avea sanse sa se apropie de podium. "Nu m-am decis inca daca voi alergea la cursa populara sau la cros. In SUA mai alerg la evenimente pentru cauze. Sigur mi-as face baremul pentru Olimpiada, dar conteaza altceva. La un moment dat, vazand cum alerg la antrenamente, m-a batut gandul sa revin. As fi cea mai batrana atleta, deoarece as avea 50 de ani si jumatate si as intra din nou in Cartea Recordurilor. Dar sa vin in fata, nici nu se pune problema" , a marturisit Constantina Dita.

Pledoaria pentru eliminarea competitiilor cu miza la copii sub 13 ani

Maratonista a facut o comparatie cu activitatea sportiva la copii din SUA si Romania si a punctat ca peste Ocean, pana la 13 ani, nu exista campionate nationale si cei mici practica mai multe sporturi, de placere, pentru ca trecerea spre performanta sa se faca dupa debutul adolescentei.

"La noi se face o greseala. Se forteaza foarte mult ca cei mici sa faca sport de la o varsta foarte frageda. In SUA, nu sunt campionate nationale de copii. La noi, cand ajung la juniori, nu mai sunt buni de alergat. Mentalitatea in SUA este ca pana la 13 ani sa se faca mai multe sporturi, iar, apoi, copilul va alege ce-i place" , a explicat Constantina Dita, care s-a apucat de atletism la 18 ani.

"Noi ne multumim doar cu medaliile la Balcaniada"

Sportiva nascuta in judetul Gorj a spus ca si atletii romani muncesc, dar nu o fac cu suficienta ambitie, si ca exista o autosuficienta in sensul ca cei implicati se multumesc doar cu medaliile de la Campionatele Balcanice. "Eu, tot timpul in incurajez pe atletii nostri sa munceasca mai mult. Nu e vorba ca nu muncesc, dar nu destul pentru medalii. Noi ne multumim cu medaliile la Balcaniada, dar Romania a fost mereu prima la Balcaniada" , a punctat Dita.

Dezamagita de alegerile pentru conducerea FRA

Dita, care a concurat si la fotoliul de presedinte a Federatiei Romane de Atletisc, spune ca a fost extrem de dezamagita de reactiile celor din jur, dar si de modul de lucru de la nivel inalt din aceasta disciplina sportiva.

"Am acceptat functia de director in FRA, dar am renuntat vazand cum merg lucrurile. Lucrurile se schimbau de pe o zi pe alta. Am fost dezamagita de oamenii nostri din tara. Imi spuneau in fata ca sunt cea mai potrivita sa conduc federatia. Mai bine sa nu fi fals, fii corect. Acestia ar fi fost oameni cu care as fi lucrat daca as fi castigat alegerile" , a mai marturist Constantina Dita.

Libery Marathon este organizat de Universitatea de Vest din Timisoara in data de 2 iunie. Pe langa proba de maraton, se va alerga si semimaraton, cros de 8,4 km si o cursa populara de 4,2 km.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare