Atletism

thumbs

ANCHETA | Cum a dat MTS aviz favorabil pentru distrugerea unei baze sportive extrem de valoroasa, prin istorie, suprafata si pozitionare? Reactie din partea unui reprezentant al Guvernului: "Era de vis, acum nu mai e nimic!" | Episodul 4

19.08.2019, 20:31 Sursa: Prosport

Ideea desfiintarii Complexului Sportiv Tractorul pentru ridicarea unui hotel, dupa ce in prealabil a fost construit si un supermarket, nu poate fi trecut cu vederea de miscarea sportiva din Brasov. Culmea, Ministerul Tineretului si Sportului, cel care ar trebui sa-si protejeze domeniul si sa contribuie la dezvoltarea lui, a acceptat cu foarte multa lejeritata ca baza sportiva, extrem de valoroasa prin istoric, suprafata si pozitionare, sa fie rasa efectiv de pe harta sportului. Iar sportul s-a ales doar cu ceva in "exil". Probabil ca nici MTS-ul nu stie cu ce!

"In ceea ce priveste conditia construirii prealabile a unei alte baze sportive, aceasta este in TOTALITATE indeplinita, avand in vedere ca s-a construit o noua baza <>, similara cu Baza sportiva propusa pentru desfiintare.

De asemenea, avand in vedere ca prin lucrarile deja realizate si a proiectului si autorizatiilor obtinute privind modernizarile si constructiile deja edificate, precum si cele care vor fi edificate, noua baza sportiva ofera conditii pentru desfasurarea activitatilor sportive indeplinind conditiilor impuse de standardele in sport", se specifica in proiectul ajuns pe masa Guivernului, cu care Ministerul Tineretului si Sportului a fost de acord.

CITITI AICI un articol cu privire la similitudinile dintre fostul Complex Sportiv Tractorul si baza Campo Verde din Ghimbav, cu pista de atletism de 7.000 metri patrati, transformata intr-una 1.800 de metri care nu poate fi omologata nici pentru un concurs de copii!

Fosta sala sportiva de jocuri a fost transformata intr-un supermarket inca de acum cativa ani, iar in loc a fost ridicat un ... balon pentru a fi justificata daramarea arenei. MTS a fost de acord cu demararea procedurii de initiere a unui hotarari de Guvern pentru schimbarea destinatiei sau desfiintare a bazei sportive, in conformitate cu prevederile Art 77 din Legea nr 69/2000 a Educatiei Fizice si Sportului. Cde spune, de fapt, Legea? " Schimbarea destinatiei sau desfiintarea unor baze sportive apartinand domeniului public ori privat al statului sau al unitatilor administrativ-teritoriale se va putea face numai prin hotarare a Guvernului si cu construirea prealabila a altor baze sportive similare celor desfiintate"!


Tot ce a mai ramas din Tractorul Brasov, o baza sportiva care a fost gazda de-a lungul timpului pentru 28 de discipline sportive!

CITESTE SI: Camere cu suprafete de peste 50 de metri patrati dupa demolarea Tractorului! Cum era prezentat Complexul Sportiv din Brasov, desfiintat cu acordul Guvernului: "Un stadion cu 10.000 de locuri..."

In tentativa de a deslusi multe mistere in tot acest subiect, ProSport a stat de vorba cu Marian Rasaliu, prefectul Brasovului, practic reprezentantul Guvernulu. Printre atributii, prefectul asigura la nivelul judetului aplicarea si respectarea Constitutiei, a legilor, a ordonantelor si a hotararilor Guvernului, a celorlalte acte normative, precum si a ordinii publice.

As vrea sa abordam tenma desfiintarii Complexului Sportiv Forex - ex Tractorul Brasov. Cum se vede toata aceasta treaba la nivel de Prefectura, pentru ca d-voastra, ca si institutie, sunteti reprezentantul Guvernului in teritoriu?
Noi nu avem niciun fel de atributii in toata aceasta problema, dar pot sa va spun punctul meu de vedere vizavi de ce se intampla la nivel de sport in Brasov.

Care este punctul d-voastra de vedere?
Vizavi de baza sportiva la care faceati referire, la fel ca si multe alte baze sportive desfiintate, in general acestea au functionat pe langa intreprinderile mari care aveau si cluburi. Iar eu, toata tineretea mi-am petrecut-o la un astfel de club facand sport, iar mai mult de 10 ani la Clubul Sportiv Tractorul care avea o gramada de discipline sportive. Era de vis, acum nu mai e nimic! Cred ca cei care ar trebui sa faca sa existe o miscare mai ampla in Brasov sunt cei de la Municipiu, care ar trebui sa gandeasca o structura, astfel incat sa fie sustenabila din toate punctele de vedere. Brasovul a avut o echipa de fotbal foarte buna, FC Brasov , care nu mai exista, a avut printre altele si sectie de patinaj viteza, printre cele mai bune din tara ( n.r. si chiar la nivel mondial prin Mihaela Dascalu ). Nu mai avem asa ceva.

D-voastra, ati fost intrebat in toata aceasta perioada despre desfiintarea Complexului Sportiv?
Nu, pe noi nu ne intreaba nimeni nimic cand e vorba despre constructii, ma refer la nivel de concept de proiect.

Dar Guvernul, inainte sa ia Hotararea pentru desfiintarea bazei sportive, v-a intrebat daca totul este in regula ce se intampla acolo?
In primul rand, autoritatea publica locala trebuie sa se ocupe de tot ceea ce inseamna proiecte de genul acesta. Daca nu exista un start de aici si un proiect de aici, atunci lucrurile sunt asa cum sunt. Exista aici un plan, din cate stiu eu, construirea unei Sali Polivalente, care sa inglobeze mai multe facilitati sportive, dar mai mult de atat, nu pot sa va spun.

Dar credeti ca in acest caz s-a respectat Legea Sportului 69/2000?
La ce va referiti?

Schimbarea destinatiei sau desfiintarea unor baze sportive se poate face numai cu construirea prealabila a altor baze sportive similare celor desfiintate.
Regret foarte mult ca nu mai exista o miscare sportiva organizata in judetul Brasov, profesionist facuta, iar ceea ce se intampla din punct de vedere al administrarii fostelor sau actualelor baze sportive, intra direct in sarcina Primariei Brasov. Daca vom fi sesizati ca nu s-a respectat vreo lege sau s-a incalcat vreuna, cu siguranta ca noi vom face demersurile pe linia noastra de control, acolo unde avem atributii.

Articole asemanatoare