Atletism

thumbs

Un studiu realizat pe 24 de persoane arata ca atletii care zambesc consuma mai putin oxigen. Cum procedeaza kenyanul Eliud Kipchoge

27.05.2020, 06:46 Sursa: Prosport

Alergatorii care zambesc in timpul curselor consuma mai putin oxigen, au un ritm mai economic si au un nivel mai scazut de efort, dezvaluie un studiu realizat de universitatile din Ulster si Swansea, relateaza EFE. Atletismul, cea mai corupta disciplina din primul trimestru al anului 2020. Ce loc ocupa Romania in clasamentul coruptiei din sportul mondial Cercetatorii au efectuat un studiu cu ajutorul unui grup de 24 alergatori care au purtat o masca pentru masurarea consumului de oxigen si care completau in timp ce zambeau perioade de efort de 4-6 minute pe banda de alergare. Economia ar fi de 2,8 la suta, un procent incredibil Concluziile, publicate in Psychology of Sport and Exercise, dezvaluie ca alergatorii cu zambetul pe buze consuma mai putin oxigen, alearga intr-un ritm mai economic si depun un efort fizic mai scazut comparativ cu cei din grupul de control si cei care se incrunta, scrie Agerpres. "A rezultat o economie de 2,8% pentru cei care zambeau fata de cei care au grimase", a precizat Noel Brick, profesor de psihologia exercitiului de la Universitatea din Ulster, coautor al studiului. O economie de 2,8%, pentru un atlet normal care alearga un maraton in 4h20min sau 4h45min, poate garanta un castig de cinci minute pe distanta clasica de 42,195 km. Kenyanul Eliud Kipchoge, detinatorul recordului mondial la maraton, care anul trecut la Viena a coborat sub 2 ore, performanta care nu a fost insa omologata, alearga mereu cu un zambet larg pe fata sa. El explica faptul ca zambeste pentru a se relaxa si pentru a invinge durerea.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare