Handbal

thumbs

Romania - Portugalia, preliminarii Euro 2020. Toate calculele tricolorilor pentru a ajunge la un turneu final continental dupa 24 de ani

12.06.2019, 11:42 Sursa: Prosport

Nationala masculina de handbal inca mai are sanse de calificare la Campionatul European din 2020, dar are nevoie de puncte in meciurile cu Portugalia (joi, ora 18:00, Sala Dinamo) si Franta (duminica, ora 19:00, Nantes), in Grupa 6 preliminara. Calculele arata ca orice este posibil, Romania insa trebuie sa mai si demonstreze ca poate.

Campionatul European din 2020 se va desfasura in premiera cu 24 de echipe nationale, astfel ca pe langa cele patru reprezentative deja calificate ( Austria, Suedia, Norvegia - tari organizatoare si Spania - campioana en-titre ), alte 20 de nationale vor obtine biletele pentru turneul final in urma calificarilor. In preliminarii sunt opt grupe preliminare x 4 echipe, astfel ca 62,5% dintre participante in aceasta faza a competitiei ajung la Campionatul European. Un procent mai mare ca oricand. Mai exact, se califica primele doua clasate in fiecare grupa plus cele mai bune patru natiuni situate pe locul 3, cu punctaj obtinut din intalnirile cu adversarele care au terminat pe locurile 1-2.

Inaintea partidelor din aceasta saptamana, Franta si Portugalia au cate 6 puncte in Grupa 6, in timp ce Romania si Lituania au cate 2 puncte. Cel mai realist scenariu prin care tricolorii pot reveni la un Campionat European dupa o pauza de 24 de ani este ocuparea locului 3. Pentru ca este greu de crezut ca fie Franta, fie Portugalia pot pierde ambele partide din aceasta saptamana, iar in plus, in meciurile directe, Romania sa castige la o diferenta mai mare decat a pierdut in tur (13-21 cu Portugalia si 21-31 cu Franta).

Intr-un clasament al echipelor clasate azi pe locul 3, Romania ocupa pozitia a saptea, asadar ar fi in afara Campionatului European:

Grupa 1: Polonia - 0p (golaveraj minus 14) Grupa 2: Serbia - 1p (-9) Grupa 3: Turcia - 0p (-15) Grupa 4: Olanda - 0p (-12) Grupa 5: Belarus - 2p (-2) Grupa 6: Romania - 0p (-18) Grupa 7: Italia - 0p (-22) Grupa 8: Muntenegru - 2p (-15)

Romania, Turcia si Italia sunt echipele care au la dispozitie doua meciuri in aceasta saptamana, pentru a acumula puncte in aceasta ierarhie, iar daca vor obtine maximum nu au cum sa rateze prezenta la Euro 2020.

Dar cele mai previzibile calcule sunt urmatoarele:

Muntenegru are cele mai mari sanse sa se califice la turneul final, avand in vedere ca mai are un meci acasa cu Ucraina. Poate urca si pe locul 2 daca Ucraina pierde si cu Danemarca pe teren propriu. In acest caz, Ucraina ar ajunge pe locul 3, avand insa azi deja asigurate 2 puncte pentru clasamentul "locurilor 3" si un golaveraj de "minus 1".

In Grupa 2, Serbia poate ajunge la 3 puncte, dupa un eventual succes cu Elvetia pe teren propriu, tot in ultima etapa.

In Grupa 1, Polonia poate urca pe locul 2, cu victorii in partidele cu Israel si Kosovo. Israel va ajunge pe locul 3 si in cazul in care nu ar obtine cel putin un punct cu Germania pe teren propriu, ar ramane cu 2 puncte si un golaveraj de cel putin "misus 17", calculand ca ar ceda la limita urmatoarele doua jocuri.

In Grupa 3, Turcia va avea de jucat cu Macedonia de Nord pe teren propriu si cu Islanda in deplasare, nordicii posibil calificati la ultimul meci.

In Grupa 4, Olanda are un meci cu Letonia in ultima etapa, in care isi poate imbunatati golaverajul de "minus 12"

In Grupa 5, Belarus mai are un meci in deplasare cu Bosnia. In acesta grupa, Cehia, Belarus si Bosnia ar putea avea toate cate 4 puncte, pentru un eventual clasament al "locurilor 3".

In Grupa 7, Italia va mai avea de jucat acasa cu Rusia si in deplasare cu Ungaria.

Ce ar trebui sa faca Romania

Tricolorii par obligati sa obtina cel putin trei puncte cu Portugalia si Franta , in cel mai realist caz, pentru a se califica la Euro. Doar cu o victorie in fata Portugaliei, nationalele din Grupele 2, 4, 5 si 8 nu ar putea fi depasite decat in cazuri exceptionale.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare