Cultura si divertisment

thumbs

Radio Civic a inceput sa emita in premiera programe realizate de comunitati locale

31.05.2019, 17:39 Sursa: Mediafax

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Pentru prima data in Romania, doua licente pentru radiouri comunitare intra in unda. Licentele au fost acordate catre consortiul din proiectul european Grassroot Wavelengths, in 2018. Noile statii FM, cu tehnologii de ultima ora, emit din, si vor deservi, bazandu-se pe voluntari locali, doua comune din Romania.

Licentele pentru Radio Civic Varvoru de Jos (Dolj) si Radio Civic Sfantu Gheorghe (Tulcea) au fost acordate de Consiliul National al Audiovizualului din Romania pe 7 iunie 2018.

Unul dintre acestea a inceput sa emita joi, celalalt intra in unda sambata.

"Sunt doua posturi comunitare, pe bani europeni. Au intrat in unda si difuzeaza materiale care reflecta comunitatilor respective. La Sf.Gheorghe Delta, de unde vin acum, problema era un conflict intre autoritatea locala si agentia pentru Delta Dunarii, aceasta din urma incercand sa limiteze plaja din Sf.Gheorghe iar primaria a venit cu ideea ca in acest fel se pun probleme turismului. Acestea sunt subiecte din comunitate care ajung astfel la radio. Mai sunt probleme legate de pescuit sau prohibitie, dar si gospodine care descriu cum se acreste storceagul cu zer", a spus Rasvan Popescu, membru in Consiliului National al Audiovizualului (CNA) pentru MEDIAFAX.

Varvoru de Jos (Dolj) este o comuna de aproximativ 3000 de locuitori, in care agricultura este activitatea preponderenta. Sfantu Gheorghe (Tulcea) este un sat de pescari in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, cu o populatie de aproape 1000 de locuitori. Micile statii radio vor transmite semnal pe o raza de 10 km.

Statiile sunt construite pe platforma tehnica RootIO, care ofera toate functiile si conectivitatea unei statii mari, la 1 la suta din cost.

"Programul statiei ruleaza de pe un smartphone, fara sa existe nevoia fizica a unui studio. Audienta urmareste programele folosind radiouri FM obisnuite, dar poate interactiona cu statia apeland un numar de telefon sau prin intermediul Web-ului. Statiile au costuri de operare extrem de mici, ceea ce le face ideale pentru comunitati rurale. Acestea au un consum mic, sunt alimentate, in functionarea de baza, de la panouri solare, cu alimentarea de la retea ca back-up, fiind capabile, in plus, in cazul unor caderi de curent electric sau urgente, sa functioneze pe baterie timp de zile intregi. Conectivitatea statiilor inseamna ca pot primi orice continut audio de pe internet, cum ar fi stiri, podcast-uri, muzica sau inregistrari din surse nationale sau internationale, si le pot difuza prin intermediul unui emitator radio FM traditional. Intregul sistem este suficient de mic pentru a putea incapea intr-o simpla galeata goala de vopsea. La fel ca multe mici statii comunitare, vor emite mai ales pe baza muncii voluntare si al efortului comunitar", se arata in prezentarea proiectului.

Radioul FM este mai vechi de o suta de ani, dar este inca o forma vitala si importanta de media, in special pentru cei care se afla pe partea gresita a "prapastiei digitale", cei lipsiti de accesul la internet. Poate fi ascultat la munca sau in timpul sofatului, este gratuit si nu cere educatie. In era complexa a politicilor retelelor sociale, radioul inca ofera anonimitate utilizatorilor sai. Din aceste motive, radioul comunitar cunoaste o crestere in jurul lumii, comunitatile considerandu-l o forma perfecta de comunicare, dezbatere si divertisment, intr-o maniera rapida, si avand costuri mici.

"In felul asta atragi intr-un anumit circuit de exprimare comunitati care pana acum au fost condamnate la tacere, acum pot nu doar sa asculte un radio de acest fel ci pot chiar sa il faca", spune Rasvan Popescu.

Consiliul Europei si Parlamentul European au subliniat rolul fundamental al media comunitare in promovarea coeziunii sociale, ca un element cheie pentru intarirea participarii civice la discursul public. Statiile comunitare indica o noua directie pentru media romanesti, una in care cetateanul din zonele rurale poate sa transmita informatii intre comunitati, in interiorul acestora si in afara lor.

Consortiul Grassroot Wavelengths inoveaza tehnologii si modele comunitare, pentru mici statii de radio comunitar, care pot fi bine conectate si usor de pus pe picioare si intretinut. Proiectul are in vedere crearea a cate doua prototipuri de radiouri comunitare in Portugalia, Irlanda si Romania, cu scopul de a construi retele regionale descentralizate, conectate cu jurnalismul si informatia europene si internationale.

Consortiul spera sa foloseasca rezultatele proiectului pentru a sustine ajustarea politicilor nationale si a legislatiei in asa fel incat rolul social special pe care radiourile comunitare l-ar putea juca sa fie mai bine inteles de autoritati si reglementari mai progresiste sa fie adoptate.

Grassroot Wavelengths este un proiect european Horizon 2020 (Grant Agreement #780890), parte a programului Collective Awareness (CAPS). Consortiul proiectului include ActiveWatch (RO), Madeira-ITI (PT), AMARC (BE), University College Cork (IR), Romanian Center for Investigative Journalism (RO), RootIO (PT), CereProc (UK), Adenorma (PT) , Bere Island (IR), MedAlert (RO). Proiectul include lansarea unor statii radio si in Irlanda si Portugalia, pe langa Romania.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare