Externe

thumbs

Uniunea Europeana va conditiona alocarea fondurilor UE de situatia statului de drept si combaterea coruptiei

06.07.2020, 21:24 Sursa: Mediafax

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Respectarea normelor statului de drept si combaterea coruptiei vor fi conditii pentru alocarea fondurilor europene, inclusiv a celor pentru relansare, afirma Vera Jourova, vicepresedinte al Comisiei Europene, agentia Reuters notand ca avertismentul este adresat mai multor tari UE, inclusiv Romaniei.

Liderii tarilor si institutiilor Uniunii Europene depun eforturi pentru aprobarea noului buget comunitar destinat perioadei 2021-2027 si a fondului de relansare economica post-pandemie, fondurile apropiindu-se de nivelul de 2.000 de miliarde de euro. Conditiile acordarii acestor fonduri, referitoare la reformele economice si respectarea standardelor democratice, reprezinta principalele elemente de disensiuni inaintea aprobarii.

"Statul de drept trebuie sa fie o conditie pentru distribuirea fondurilor UE", afirma Vera Jourova, vicepresedinte al Comisiei Europene si comisar UE pentru Valori si Transparenta.

Printre conditii, oficialul UE a mentionat, potrivit agentiei de presa Reuters, exigente precum un "sistem judiciar functional" si mecanisme puternice de combatere a coruptiei.

"Nu as vrea sa vad blocarea alocarii fondurilor, dar trebuie sa avem in sistemul nostru juridic unele garantii ca, in cazul in care lucrurile intr-adevar nu merg bine intr-un stat membru, atunci banii contribuabililor nu pot fi platiti", a atras atentia Vera Jourova.

Agentia de presa Reuters noteaza ca declaratia reprezinta un avertisment adresat in principal unor tari precum Polonia, Ungaria, Romania si Bulgaria. "Este un avertisment adresat Poloniei si Ungariei, care au avut dispute cu Uniunea Europeana privind gradul de control guvernamental asupra instantelor judiciare si judecatorilor, dar si Romaniei si Bulgariei, care raman afectate de coruptie si de saracie la multi ani dupa aderarea la Blocul comunitar", observa agentia Reuters.

Bugetul Uniunii Europene in perioada 2021-2027 urmeaza sa ajunga la nivelul de 1.100 de miliarde de euro. Liderii statelor europene si ai institutiilor UE incearca sa aprobe noul proiect bugetar multianual si planul de asistenta financiara in scopul redresarii economice propus de Comisia Europeana, in valoare de 750 de miliarde de euro.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare