Politic-Social

thumbs

Nelu Tataru: "Nu avem parghii sa-i verificam pe cei care ies la cerere din spital". Recomandarile ministrului Sanatatii

06.07.2020, 22:32 Sursa: Mediafax

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Persoanele externate trebuie sa tina legatura in permanenta cu medicul de familie si cu Directia de Sanatate Publica (DSP), dar n-au o obligatie sa stea acasa, iar autoritatile nu au parghii pentru a-i verifica, a explicat Tataru, luni seara, la Digi24 .
"Noi doar le-am putut recomanda o izolare voluntara", a spus Nelu Tataru. Ministrul a spus ca spera sa nu existe o crestere exponentiala a cazurilor, avertizand ca in lipsa parghiilor, transmisia comunitara a virusului se va accentua. In prezent, a aratat ministrul, suntem cam la nivelul saptamanilor 2-3 din luna aprilie, intr-o a doua cocoasa a primului val de infectari. "Ne-am bucurat prea devreme", crede demnitarul, accentuand ca ar putea fi amanate in continuare noi masuri de relaxare.
"Recomand pastrarea izolarii pentru cei pozitivi, chiar daca nu mai este obligatoriu. Portul mastii in contactul cu familia acestei persoane, regulile de igiena, grija in spatiile comune", a mai spus ministrul.
Intre cele 550 de persoane care au cerut externarea se numara si pacienti asimptomatici, dar si simptomatici." Dupa ce au solicitat externarea, incepand de vineri, medicii le-au facut o examinare completa, le-au explicat riscurile si tratamentul, masurile de precautie, dar si faptul ca ar putea intra sub incidenta Codului penal daca o eventuala ancheta epidemiologica va dovedi ca s-au aflat la originea infectarii altor persoane", a punctat Tataru.
In acest context, ministrul spera ca proiectul de lege elaborat pentru a pune in concordanta legislatia cu deciziile CCR, care a fost transmis catre Parlament, va fi analizat si votat in regim de urgenta, astfel incat sa intre in vigoare in maximum o saptamana.

"Oamenii nu vor mai fi externati la termen, e o boala contagioasa. Am explicat ce inseamna si carantinarea bunurilor, carantinarea unei zone, tot ce trebuie pentru gestionarea unei pandemii. Speram ca legea sa intre in vigoare intr-o saptamana", a conchis seful de la Sanatate.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare