Sport

thumbs

Medicul Sorin Matican acuza Comitetul Paralimpic Roman ca ii refuza fiului sau participarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo

30.06.2021, 17:37 Sursa: Mediafax

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Medicul craiovean Sorin Matican reclama, intr-o scrisoare publica, faptul ca fiul sau, Theodor, a primit interzis sa participe la Jocurile Paralimpice de la Tokyo cu insotitor.

Theo are dreptul de a participa la competitia progamata sa se deruleze in perioada 24 august-5 septembrie in capitala Japoniei, in proba de paraciclism. Doar ca forul national paralimpic "refuza sa il includa pe Theo in delegatie", dupa cum sustine Sorin Matican.

Theo, 23 de ani, s-a nascut cu dizabilitati, avand un diagnosticul de paralizie cerebrala in forma diskinetica coreo-atetozica, care este descris prin prezenta unor tulburari de coordonare, de statica si dinamica, de mers si echilibru.

"Theo nu poate sa se imbrace sau sa se incalte singur", motiveaza doctorul Sorin Matican motivul pentru care cere Comitetului Paralimpic Roman sa-l accepte in delegatie.

SCRISOARE DESCHISA

Va rog sa veniti alaturi de Theo in fata acestei nedreptati din partea lui Novak si Comitetul National Paralimpic Roman!

"Dreptate pentru Theo!"

Am decis sa trimit aceste randuri catre toti romanii pentru ca sper in solidaritatea caracteristica noua, atunci cand suntem pusi in fata unui evident act de nedreptate. Si pentru ca am epuizat practic toate demersurile institutionale posibile pentru a rezolva o "problema" care nu ar fi trebuit sa existe, lovindu-ma de un zid pe care singur, este clar, ca nu pot sa il dobor.

Va scriu despre Theodor Matican sau Theo, asa cum ii spun toti prietenii. Theo este copilul meu, iar eu mi-am dedicat viata pentru el asa cum oricare alt parinte roman ar fi facut-o pentru copilul lui. Pentru ca el sa fie la fel cu semenii lui.

Theo este proaspat absolvent al Facultatii de Kinetoterapie si Motricitate Speciala si student in anul al III-lea la Facultatea de Educatie Fizica si Sportiva.

Theo este ciclist. Este multiplu campion national si european. S-a aflat timp de 12 saptamani pe locul 1 in clasamentul mondial, la categoria lui. A fost de 18 ori pe podumuri internationale, dintre care 14 la nivel de Cupa Europeana. Anul acesta, s-a clasat pe locul 7 la Cupa Mondiala, in luna mai si a obtinut doua medalii de bronz la campionatele europene din luna iunie.

Theo este deja un nume in ciclismul national si international si este sustinut permanent de Federatia Romana de Ciclism, careia vreau sa ii multumesc si pe aceasta cale.

Datorita performantelor lui, comunitatea din care face parte, i-a acordat la numai 23 de ani, titlul de "Cetatean de Onoare al Municipiului Craiova", o calitate cu care se va mandri toata viata.

Poate ca toate aceste rezultate nu ar fi iesite din comun daca nu v-as spune ca Theo este un tanar care s-a nascut cu dizabilitati avand un diagnostic grav, Paralizie Cerebrala in forma Diskinetica coreo-atetozica, care este descris prin prezenta unor tulburari de coordonare, de statica si dinamica, de mers si echilibru s.a.

Toate performantele sale au fost, evident, obtinute la concursuri de paraciclism si paralimpice, cu multa, multa munca, cu determinare, abnegatie si perseverenta. Theo poate fi un real model pentru alti tineri care sunt in aceeasi situatie si o dovada clara ca "se poate"!

Motivul pentru care am decis sa ma adresez romanilor este pentru ca vreau ca impreuna sa ii facem lui Theo dreptate!

Desi indeplineste toate criteriile pentru a fi nominalizat ca reprezentant al Romaniei la Jocurile Paralimpice de la Tokyo, desi a fost nominalizat in acest sens de Federatia Romana de Ciclism, Comitetul National Paralimpic refuza sa il includa pe Theo in delegatia sportivilor care vor reprezenta Romania, iar motivul este halucinant. "Theo nu are dreptul de insotitor la Jocurile Paralimpice".

Este de la sine inteles ca toate performantele obtinute pana in prezent de acest tanar nu ar fi fost posibile daca unul dintre membrii familiei nu ar fi fost langa el la competitii. Handicapul pe care il are este de tip 1A (handicap grav care necesita asistent personal). Theo nu poate sa se imbrace sau sa se incalte singur. Dar poate sa faca performanta si poate sa aduca Romaniei o medalie de aur la Tokyo. Incredibil? Perfect posibil!

Paienjenisul birocratic ridicat de Comitetul National Paralimpic in fata lui Theo are doar ratiuni subiective si, din pacate, suportul tacit al Ministerului Tineretului si Sportului si a domnului Ministru Eduard Novak. Despre elementele subiective ale acestei atitudini pot vorbi oricand pentru ca le cunosc. Nu vreau insa sa umbresc acest mesaj de solidaritate si strigat de ajutor cu povesti urate si decizii neprincipiale sau incorecte, intr-o lume in care implicarea pentru a ajuta ar trebui sa fie naturala si in afara oricaror "strategii" conjuncturale.

Succesul persoanelor cu dizabilitati reprezinta povesti despre curaj, despre munca, despre determinare, despre vointa. Dar si despre o societate sanatoasa, care spijina si sustine aceste persoane in lupta lor pentru normalitate.

Theo se pregateste de cativa ani sa participe la Tokyo. Institutiile statului roman vor sa ii taie aripile. Unui om, unui roman, unui campion! Acesta este motivul pentru care va chem alaturi de mine pentru a face dreptate acum cat nu este prea tarziu.

Veniti langa Theo! Sa fim impreuna cu el la Tokyo!

Sorin MATICAN

in numele lui Theo

ᅡ30.06.2021"

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare