Tenis

thumbs

Revolutie in tenis | De ce ITF a transformat radical jobul de profesionist in 2019? O jucatoare din Romania s-a revoltat public si conduce opozitia, Toni Nadal si un alt nume mare ii dau dreptate

14.03.2019, 23:06 Sursa: Prosport

de Valentin Lupu

In tenisul profesionist nu curge numai lapte si miere. Vedem varfurile, savuram victoriile Simonei Halep , dar ce se intampla in tabara de baza, acolo unde talente ca al ei se vor slefuite, munca e de sisif si doar putini razbat pentru a urca macar intr-atat incat sa simta aerul tare al inaltimilor circuitelor profesioniste?

Tinerii jucatori se lovesc, nu de azi de ieri, de n bariere in cautarea visului de a-si transforma ceea ce a fost candva o joaca de copil, mai apoi un hobby de adolescent, intr-o meserie in toata puterea cuvantului. Majoritatea de ordin personal, dar si altele, la fel de greu de trecut, generate de un sistem departe de a fi perfect. Conform unui studiu ITF, numai 600 de jucatori din intreaga lume pot trai efectiv din tenis! Spre exemplu, in 2013, din cei circa 14.000 de jucatori activi in circuitul profesionist, aproape jumatate nu au castigat niciun ban!

Loteria cu 0,001% sanse

Totusi, ca si la jocurile de noroc, mirajul unui potential venit cu multe zerouri atrage, pe principiul, mai mult sau mai putin rational, ca atata vreme cat exista chiar si o mica posibilitate de a da lovitura, de ce sa nu incerci? Conform unei serii de calcule ale unor specialisti in Economia sportului, un baiat de 18 ani aflat pe locul 100 in lume in 1997 a avut mai putin de a mia parte dintr-un procent (0,001%) sansa de a aduna din castiguri mai mult de 10 milioane de dolari de-a lungul carierei. Nu sunt asa multi bani cum ar parea, tinand cont de costurile anuale, care se invarteau in jurul a 40.000 $, nepunand la socoteala salariul antrenorului. Aceleasi studii au condus, pe cifre, la concluzia ca tenisul are unul dintre cele mai mari niveluri de inechitate dintre toate sporturile. Cei foarte bine clasati, atat la masculin, cat si la feminin, pot castiga sume consistente, in timp ce aceia clasati intre locurile 200 si 2000 se aleg cu te miri ce si mai nimic.

Ce si cum s-a schimbat acum

Reformele deja implementate de la inceputul actulului sezon, rezultatul unor analize care au durat trei ani, sunt fara precedent. Din intentia principala de a-i sprijini pe juniorii talentati la trecerea catre seniorat, inclusiv financiar, dar si pentru a atrage mai multi practicanti si organizatori de turnee, Federatia Internationala de Tenis a lansat de anul acesta circuitul ITF World Tennis Tour, noua umbrela ce comaseaza fostele ITF Pro si ITF Juniors. Concret, pe tablourile principale ale noilor concursuri cu premii de 15.000 si 25.000 de dolari apar locuri garantate (cinci la numar) oferite juniorilor de valoare, in ordinea clsamentului, pe langa wild-card-uri. De la implinirea varstei de 14 ani, atat baietii cat si fetele devin eligibili in a se inrola in noul circuit, ce, pe hartie, va asigura o trecere mai lina intre cele trei stadii ale sale: concursurile Juniors (care ofera puncte in clasamentul ITF Junior World Ranking), cele de 15k (castiguri financiare si puncte in clasamentul ITF World Tennis) si cele de 25k+ (premii in bani, iar in fazele superioare, atat puncte in ITF World Tennis, cat si puncte ATP, respectiv WTA).

"Beneficiile pentru tenis vor fi pe scara larga si pe termen lung - va creste numarul tarilor care vor gazdui concursuri si se va mentine caracterul global al sportului, cele mai mari talente vor fi mai eficient sprijinite. Vor seta o cale realista si sustenabila pentru mai multi jucatori de a se intretine prin tenis ", anunta ITF.Efectele: de la vis la realitate, sau aripi frante?

Toate bune si frumoase. Numai ca, in practica, noul sistem a atras deja numeroase voci care sustin contrariul, vorbind de piedici suplimentare pentru tinerii jucatori. Maria Patrascu, o jucatoare canadiana de 22 de ani nascuta la Bucuresti, a starnit furtuna cu a ei petitie online, ce se apropie de 15.000 de adepti. Pe site-ul change.org, oricine poate "semna" pentru "Schimbarea regulilor ITF", argumentele insirate fiind:

1. Reducerea drastica a numarului de jucatori care patrund in ATP (de la 2000 la sfarsitul lui 2018, la 750 in prezent), respectiv WTA (de la 1250, la 850).

2. Turneele cu premii de 15.000 de dolari nu mai sunt considerate profesioniste deoarece nu mai acorda puncte in ATP/ WTA

3. Multi jucatori continua sa participe in turneele de 15.000 de dolari (chiar si din primii 200 din lume) deoarece foarte multe se desfasoara in saptamani consecutive in acelasi loc. Ceea ce nu e cazul celor de 25.000 $. Asta inseamna ca toti jucatorii trebuie sa-si creasca semnificativ bugetele saptamanale pentru calatorii la turnee de 25.000 $ si mai mult (in care momentan multi nu au loc sa patrunda nici macar in calificari).

4. Toate turneele ITF au redus marimea tablourilor de calificari de la 128/64/48/32 la 24. In consecinta, sute de jucatori nu sunt nici macar capabili sa participe. Solutia teoretica, un tablou de precalificari, este la latitudinea organizatorului de turneu.


Maria Patrascu, alaturi de Simona Halep, la Toronto, in august 2015

Concluziile din finalul pledoariei Mariei Patrascu dau de gandit.

" Jucatorii care si-au pierdut clasamentul ATP/ WTA ca urmare a noului sistem nu mai sunt considerati profesionisti, ci doar cei care au puncte adunate in turnee cu premii de la 25.000 de dolari in sus (la masculin, numai invingatorul si finalistul turneelor de 25k primesc puncte ATP). Li s-a coborat statutul. Toti mai-marii jucatori pe care ii vedem la televizor azi si toate legendele tenisului si-au castigat primele puncte ca profesionisti jucand in turnee entry-level. Acest prim pas, atat de important, nu mai exista. Insasi esenta de a incepe o cariera profesionista, precum si de a o continua, va disparea pentru multi jucatori din intreaga lume daca aceste schimbari sunt mentinute. Multi au spus ca probabil vor abandona tenisul. (...) Poate ca jucatorii sunt singuri pe teren, dar acesta este un semnal pentru toti, de a-si uni fortele si a spune nu acestor schimbari. Pentru toti membrii echipelor lor, familiilor, fanilor, oamenilor din intreaga lume, de a se ridica impotriva acestei nedreptati. "

Mari nume dezaproba reformele

"Care ar trebui sa fie obiectivul ITF? Dupa parerea mea, acela de a promova sportul nostru si de a-l face mai disponibil tuturor jucatorilor. Noile reguli descurajeaza jucatorii"
Toni Nadal

"Sunt 100% de acord cu Toni. ITF ar trebui sa regandeasca aceste reguli. Trebuie sa-i ajutam pe jucatorii dintre locurile 100 si 1000 ATP si sa facem lucrurile sa se intample pentru ei, mai degraba decat sa-i descurajam".
Patrick Mouratoglou

Ivan Ljubicic, Judy Murray and Bob Bryan showed their disagreement with the Transition Tour. pic.twitter.com/YdE6G07zqf

- Luis (@lu_tenis) 27 februarie 2019


Romania a ramas cu numai 4 jucatori in ATP!

Si-asa in criza de efectiv in clasamentul profesionist masculin, odata cu schimbarile, tenisul romanesc se mai afiseaza cu doar patru reprezentanti in intreaga ierarhie mondiala: Marius Copil (locul 76), Dragos Dima (330), Nicolae Frunza (564) si Bogdan Ionut Apostol (625).

In WTA, ierarhia la zi arata mult mai roz pentru noi, Romania figurand cu nu mai putin de 27 de reprezentante: Simona Halep (2), Mihaela Buzarnescu (31), Irina Begu (70), Sorana Cirstea (98), Ana Bogdan (106), Monica Niculescu (127), Alexandra Dulgheru (161), Irina Bara (165), Alexandra Cadantu (239), Andreea-Amalia Rosca (244), Elena Gabriela Ruse (253), Jaqueline Cristian (363), Irina Fetecau (395), Gabriela Talaba (402), Laura Andrei (406), Cristina Dinu (457), Miriam Bulgaru (486), Nicoleta Dascalu (501), Andreea Ghitescu (589), Ilona Ghioroaie (637), Andreea-Loredana Rosca (668), Oana Georgeta Simion (701), Cristina Ene (730), Andreea Prisacariu (744), Andreea Mitu (799), Alexandra Damaschin (822) si Georgia Craciun (853).

Interesant e ca, privind spre viitor, catre noile generatii, situatia pare a se inversa: in ITF World Tour Juniors, stam mai bine la baieti decat la fete!

Cum stam in noile ITF World Tour Rankings

Juniori - Baieti (5 romani in Top 300)
6 Filip Jianu
71 Nini Dica
83 Cezar Cretu
91 Nicholas Ionel
129 Sebastian Gima

Juniori - Fete (3 in Top 300)
229 Oana Corneanu
232 Fatima Keita
286 Raluca Tudorache

Simplu masculin (5 in Top 300)
89 Nicolae Frunza
98 Dragos Dima
198 Bogdan Ionut Apostol
243 Edris Fetisleam
270 Vasile Ghilea

Simplu feminin (12 in Top 100)
2 Ilona Ghioroaie
11 Georgia Craciun
18 Andreea-Loredana Rosca
34 Ioana Gaspar
38 Cristina Ene
41 Elena Cadar
55 Oana Georgeta Simion
67 Alexandra Damaschin
80 Miriam Bulgaru
90 Andreea Mitu
92 Andreea-Amalia Rosca
93 Irina Fetecau


Maria Patrascu a devenit vocea jucatorilor de tenis de pretutindeni

Articole asemanatoare