BlackBerry Z10 negru

BlackBerry Z10 negru


  rating 4,3 din 5
punctaj obtinut
din 127 review-uri
functionalitate:


design:


raport calitate-pret:


experienta de utilizare:

 
recomandă:
 

roxana.jilaveanu despre BlackBerry Z10 negru


functionalitate:

design:

raport calitate-pret:

experienta de utilizare:
rating general


PRO

Multi au spus ca este iPhone 5 atunci cand m-au vazut cu el in mana, dar daca mai arunci o privire iti dai seama ca nu e nici pe departe un terminal de la Apple si nu spun asta intr-un sens rau, dimpotriva, telefonul chiar arata foarte bine.

Carcasa este din plastic, asa ca ma asteptam ca odata ce am deschis-o sa am senzatia de... o carcasa nu tocmai calitativa. Recunosc ca m-am inselat, nu a fost nici pe departe vorba despre asta ceva, ba chiar pot spune ca aproape ca nu iti dai seama ca se poate deschide, ceea ce este un lucru bun, nimeni nu vrea sa aiba senzatia ca se va deschide imediat, sa nu fie inchisa cum trebuie ori sa para ca se va crapa din moment in moment.

Nu am avut niciun moment in care sistemul de operare sa se blocheze, nu am descoperit pana acum niciun bug, este foarte rapid, fara pic de lag, aplicatiile se deschid instant, nu s-a incins niciodata oricat de multe aplicatii as folosi, iar iconitele aplicatiilor arata chiar bine. Asta in comparatie cu vechiul sistem de operare... cei care au un Blackberry acasa stiu foarte bine la ce ma refer si la cat trebuie sa astepti uneori pentru a intra intr-o simpla aplicatie sau pentru a inchide respectiva aplicatie – bine, acum era de asteptat cu specificatiile tehnice de mai sus, nu? In plus, am ramas surprinsa de lucrurile mici, acelea care fac diferenta si ne fac sa zambim.

De exemplu, atunci cand deblochezi telefonul ai un fel de “efect de umbra” intre pagina deschisa si ecranul de lock al telefonului. Blackberry World arata mult mai bine, iar aplicatiile arata aproape identic cu cele din AppStore sau Google Play, ba chiar de multe ori functioneaza fix la fel, deci trecerea de la un alt telefon la Blackberry nu este (cel putin pe partea aceasta) atat de brusca. De cealalta parte, numarul aplicatiilor este mult mai mic, deci nu avem de unde sa alegem foarte mult, sper ca dezvoltatorii sa schimbe asta cat de curand – in primul rand aplicatii de harti, as zice.

In alta ordine de idei, mi-a placut foarte mult modalitatea in care se inchid aplicatiile. Practic ajungi la un ecran cu toate aplicatiile deschise si le inchizi “ca la Windows” daca imi permiteti sa fac o paralela.

Si pentru ca tot vorbim despre experiente placute, Blackberry Hub poate fi accesat din orice aplicatie printr-un swipe de jos catre stanga ecranului. De aici putem vedea toate notificarile de la mail, la SMS-uri, Facebook sau orice altceva va mai trece prin cap, asa ca veti avea acces la toate informatiile foarte rapid.

Pentru cei care folosesc cloud-ul nu uit de Blackberry Remember cu Tasks si Memo. Aici poti integra usor orice din cloud de la text, fotografii, documente etc.

De la qwerty la full touch

Ma refer la tastatura, pentru ca marea schimbare este, desigur, lipsa tastaturii, fiind primul telefon de la Blackberry full touch. Cei care s-au obisnuit sa scrie mail-uri sau documente lungi de pe tastatura fizica vor avea ceva de furca la inceput, dar se vor obisnui, zic eu, repede. Si da, mailurile ajung si aici mult mai repede pe telefon, in sensul ca daca esti conectat de pe PC la mail si ai si telefonul langa tine vei vedea ca vor ajunge pe telefon inainte. 

Tot legat de tastatura, exista o delimitare clara intre litere (banda gri dintre randuri) care nu te lasa sa tastezi alta litera decat cea dorita. Apropo, daca vrei sa ascunzi tastatura in orice aplicatie esti va trebui sa tii apasat pe buton de pauza si dispare – am tinut sa mentionez asta pentru ca eu m-am uitat un pic la telefon inainte sa ma prind de gest.

 



CONTRA

Butonul de power / lock este sus, chiar in mijloc. Asta nu e neaparat un lucru bun, intrucat ajungi destul de greu la el, mai ales daca nu vrei sa-l manuiesti decat cu o singura mana (apropo, nu poti ajunge in orice punct al ecranului cu degetul mare, asadar cateodata este nevoie de ambele maini pentru a folosi terminalul) Data fiind dimensiunea telefonului este posibil ca in primele zile sa te incurce un pic pozitionarea butonului pe care-l folosesti ori de cate ori scoti terminalul din buzunar, dar zic eu ca te vei obisnui destul de repede. Pe partea dreapta lateral sunt alte trei butoane, cele din exterior de volum, iar cel din centru te duce catre o aplicatie pentru comenzi vocale. Si atat... in sensul ca nu exista niciun alt buton de home sau de back, nici macar in sistemul de operare, dar despre asta povestim un pic mai jos.

Partea nu tocmai minunata (cel putin in primele zile de utilizare) a fost lipsa butonului de home si lipsa si a celui de back. Pare simplu, dar cand trebuie sa te obisnuiesti cu “slide up” pentru a iesi dintr-o aplicatie, asta te incurca destul de mult in primele zile, chiar saptamani de folosire. Cred ca pana la urma orice nou sistem de operare vine cu o acomodare destul de greoaie la gesturile tactile la care raspunde telefonul, asa ca tind sa cred ca daca il veti folosi drept telefon principal situatia se va schimba. 

 

 

 

 
Consideri util acest review?

0 comentarii


comentariul tau iti poate aduce puncte doar daca esti autentificat.

adauga un comentariu

Am deja cont. Vreau sa ma autentific !

Utilizator nou. Vreau sa imi creez cont !

comentariu:

  Sunt de acord sa primesc de la Orange Romania mesaje despre noile oferte sau invitatii la chestionare online.



produse similare

BlackBerry Q10 alb


rating 4 din 5

1 review
100% dintre utilizatori recomanda

BlackBerry Q5 negru


rating 4,33 din 5

1 review
100% dintre utilizatori recomanda

BlackBerry Curve 9320 Negru


rating 4,5 din 5

8 review-uri
87% dintre utilizatori recomanda


top sales

Apple iPhone 15


rating 0 din 5
0 review-uri
0% dintre utilizatori recomanda
1

Samsung Galaxy A35 5G


rating 0 din 5
0 review-uri
0% dintre utilizatori recomanda
2

HONOR 90 5G


rating 0 din 5
0 review-uri
0% dintre utilizatori recomanda
3




sus