iPhone 4 8GB Black

culoare


Black White

capacitate


16 GB 32 GB 8 GB
  rating 4,43 din 5
punctaj obtinut
din 76 review-uri
functionalitate:


design:


raport calitate-pret:


experienta de utilizare:

 
recomandă:
 

Cristian despre iPhone 4 8GB Black


functionalitate:

design:

raport calitate-pret:

experienta de utilizare:
rating general


PRO

- Unul dintre cele mai bune smartphone-uri din lume.

- Telefonul este foarte bine făcut şi la acest capitol îşi merită banii în plus. Are forme bine definite, mult mai puţine rotunjiri decât iPhone 3GS şi se simte solid în mână. L-am descris anterior prin cuvântul “lingou” şi cred în continuare că i se potriveşte foarte bine.


- Îmi plac butoanele laterale de volum, aşa mari, rotunde şi bine separate precum sunt pe acest model. Le apeşi uşor cu mâna, dar apăsările accidentale sunt mult mai rare. Deasupra lor se găseşte un comutator manual, din nou foarte bine definit, care activează şi dezactivează efectele sonore ale telefonului (ringtone-uri şi alte atenţionări, inclusiv sunetul de declanşare a camerei foto).

- Pe laterala dreaptă a telefonului se găseşte slotul în care se introduce cartela microSIM. Atenţie, e vorba de un microSIM, o cartelă mult mai mică decât cea pe care o aveţi acum (detalii pe Wikipedia). Când vă cumpăraţi un iPhone 4, asiguraţi-vă că aţi trecut întâi pe la operatorul de telefonie mobilă şi i-aţi cerut un microSIM, altfel nu veţi putea efectua apeluri telefonice. Ca să introduceţi microSIM-ul chiar e nevoie de o agrafă sau ceva la fel de subţire. Credeam că e o glumă, dar s-a dovedit a fi realitatea; pur şi simplu căpăcelul ce protejează microSIM-ul nu poate fi scos decât cu ceva lung şi subţire ca o agrafă de hârtii.

- Singurul buton de pe partea frontală a telefonului este cel de Home. Aşa a fost iPhone-ul încă de la prima generaţie, aşa este în continuare. Mie nu mi-a plăcut sistemul şi voi explica mai încolo de ce.

- Lăsând la o parte butoanele şi revenind la impresia de soliditate pe care o oferă carcasa telefonului, trebuie totuşi amintit că este acoperit cu sticlă şi pe față şi pe spate. Sticla e continuată până în marginea telefonului unde face foarte bine muchie cu banda de aluminiu de pe lateral. Nu vezi îmbinări, nu le simţi la deget, nu există nici o zonă care la apăsare să “scârţâie”. E bine făcut, asta nu i-o poate lua nimeni.

- Totuşi, e sticlă. Dacă îl scapi pe jos e o şansă foarte mare să se spargă. Fotografiile trimite de un cititor (link) sunt relevante aici. Dacă te ştii genul căruia îi cade telefonul din buzunar sau îl aruncă prea uşor pe birou, e foarte posibil să îl spargi. Sticlă de pe spate e absolut inutilă din punct de vedere al utilizării (şi chiar şi al aspectului, unde putea fi înlocuită cu altceva), dar dublează şansă ca telefonul să se spargă pe undeva. Normal îl vei acoperi cu o husă, completă sau nu, siliconică sau de piele, deci sticla de pe spate chiar e inutilă.

- Ca dimensiuni este foarte apropiat de un HTC Desire, după cum am putut observa comparându-l cu al meu, are chiar şi aceeaşi grosime. Cântăreşte cu doar 2 grame în plus, chiar dacă la început parte a atârna mai greu în mână.

- Camera foto este bine amplasată în colţul telefonului, astfel că îl poţi ţine bine în mâna fără a-i acoperi obiectivul. Mi-a plăcut şi asta şi n-ar strica să înveţe şi alţii lecţia.

HARDWARE şi PERFORMANŢĂ

- Ecranul este superb. A fost botezat Retina Display şi se laudă cu o densitate mai mare de puncte decât poate vedea ochiul uman, cu alte cuvinte oricât de atent te-ai uitat la ei şi de oricât de aproape, nu vei vedea pixelii. Şi chiar nu se văd. Orice font, orice contur, orice detaliu cât de fin este desenat şi afişat perfect pe ecran. Ca tehnologie reprezintă o inovaţie semnificativă şi este superior oricărui alt telefon de pe piaţă.

- Diferenţa faţă de iPhone 3GS este gigantică. Puse unul lângă altul, ecranul de pe 3GS pare a fi mult inferior. Dacă acest aspect al calităţii ecranului are importanţă mare pentru voi, atunci puteţi face pasul de la 3GS la 4 fără nici un regret, câştigul este semnificativ. Ba mai mult, ecranul este perfect integrat în telefon şi nu ai senzaţia că se află la 2 milimetri sub sticla carcasei.

- În rest performanța telefonului prin meniuri şi utilizare zilnică nu este ceva ce poate fi uşor măsurat şi exprimat. Se mişcă bine, nu mi s-a părut niciodată că ar întârzia afişarea sau tranziţiile de la un ecran la altul, dar viteza de scroll şi cea de tranziţie sunt limitate din software. Mi-ar fi plăcut să treacă mai repede de la un ecran la altul şi să afişeze mai rapid diverse animaţii precum comutarea diverselor opţiuni de pe On pe Off. Sunt convins că telefonul ar putea să facă totul mult mai rapid, dar din păcate durata acestor animaţii a fost îngheţată de programatorii Apple şi e bătută în cuie. Probabil că Steve Jobs ar spune că face parte din experienţa Apple, dar astfel de animaţii şi tranziţii sunt frumoase în primele zile de butonare, însă pe mine nu mă mai interesează după acest prin interval de testare.

- Viteza adevărată a telefonului se poate vedea în câteva aplicaţii. Zoom-ul în fotografii se face imediat prin multitouch, telefonul filmează 720p şi face şi editări de filme prin iMovie, există multe jocuri foarte complexe ca grafică şi matematică şi rulează toate fără probleme.

- Problema antenei: nu am avut cartela microSIM şi nici n-am putut obţine una în cele câteva zile în care am avut telefonul pe mână. N-am dat telefoane, n-am primit, nu l-am conectat la reţea, nu ştiu dacă îi pică semnalul când îl strângi în mână. Sunt destul de sigur că în România (sau măcar în oraşe) semnalul este suficient de puternic încât problema de la americani să nu îşi facă simţită prezenţa şi la noi.

- Multitouch-ul e foarte bun şi nici nu mă aşteptam la altceva de la Apple.

- Semnalul WiFi e suficient de puternic pentru a-ţi asigura un transfer fluent de date în condiţii normale. Bluetooth-ul nu l-am încercat, dar de obicei are aceeaşi antenă cu WiFi-ul şi deci n-ar trebui să fie probleme.

- Bateria tine mai mult ca la alte smartphone-uri. Desigur, asta se datorează şi arhitecturii sistemului de operare şi a limitărilor impuse de Apple, aşa că nu ştiu dacă e ceva de laudă. Dacă eşti fan Apple şi poţi trece peste aceste limitări, atunci bateria generoasă te va mulţumi.

- Am apreciat integrarea limbii române în interfaţa telefonului, tastatura în română precum şi un predictor în limba noastră. iPhone 4 vine, după cum e obiceiul, cu o grămadă de limbi străini disponibile pentru selecţie, în timp ce alte telefoane abia includ 3-4, româna fiind chiar “pasăre rară” în lumea smartphone-urilor. De asemenea, traducerea mi s-a părut bine făcută şi nici un termen nu sună prosteşte.


CONTRA

- Pretul.

 
Consideri util acest review?

0 comentarii


comentariul tau iti poate aduce puncte doar daca esti autentificat.

adauga un comentariu

Am deja cont. Vreau sa ma autentific !

Utilizator nou. Vreau sa imi creez cont !

comentariu:

  Sunt de acord sa primesc de la Orange Romania mesaje despre noile oferte sau invitatii la chestionare online.



produse similare

Apple iPhone 4S 8GB negru


rating 0 din 5

fii primul care
adauga un review pentru Apple iPhone 4S 8GB negru

iPhone 4S 16GB Black


rating 4,5 din 5

20 review-uri
95% dintre utilizatori recomanda

Apple iPhone 5 16GB alb


rating 4,6 din 5

14 review-uri
100% dintre utilizatori recomanda


top sales

Apple iPhone 15


rating 0 din 5
0 review-uri
0% dintre utilizatori recomanda
1

Samsung Galaxy A35 5G


rating 0 din 5
0 review-uri
0% dintre utilizatori recomanda
2

HONOR 90 5G


rating 0 din 5
0 review-uri
0% dintre utilizatori recomanda
3




sus