O echipa de tineri romani vrea sa faca un film despre "Experimentul Pitesti"

Film despre "Experimentul Pitesti"

Mai multi tineri romani si-au propus sa realizeze filmul "Herman" - care prezinta povestea uneia dintre cele mai dure inchisori din perioada comunista, cea de la Pitesti, unde s-a pus accent pe "reeducarea prin tortura", - si au inceput o campanie de colectare de fonduri pentru productia peliculei.

02 ianuarie, 16:48

Inspirat din viata celui mai infam tortionar al regimului comunist, "Herman" spune povestea inchisorii de la Pitesti. In film este vorba despre un tanar promitator care, din cauza unor circumstante cumplite, se schimba radical si devine unul dintre cele mai controversate personaje din istoria Romaniei, in doar cativa ani. Aparent un arhanghel al mortii, care a adus teroare si rusine in inimile si mintile multor prizonieri politici, in anii 1950, Herman a fost, de fapt, o marioneta a Securitatii Nationale, se arata in prezentarea filmului de pe site-ul indiegogo.com.

Echipa din spatele filmului este alcatuita din tineri pasionati de film si cinematografie: Alexandra Axinte (scenarist), Cosmin Dumitrache (operator camera), Stefan Sandulescu (operator de sunet) si Victoria Baltag (producator si regizor).

Ideea acestui film despre comunism a aparut in urma cu patru ani, cand Victoria Baltag a vizitat, pentru prima data, inchisorile comuniste din Romania, unde mai multi studenti, intelectuali, politicieni au murit torturati.

"Aceasta este o poveste care trebuie spusa si oamenii trebuie sa stie ce s-a intamplat in aceasta perioada", spune echipa filmului.

Filmul este o docu-drama care se concentreaza pe o poveste de viata reala. De asemenea, echipa proiectului isi doreste ca pelicula sa participe la Festivalul de Film de la Cannes si la alte competitii de profil.

Pentru realizarea acestui film, echipa a inceput o campanie de strangere de fonduri pe site-ul indiegogo.com, unde cei interesati - care vor sa ajute la realizarea acestei pelicule - pot dona bani.

Inceput in septembrie 1949, experimentul de la Pitesti a fost precedat de antecedentele de la penitenciarele Suceava si Targusor, unde s-a folosit pentru prima oara termenul de "reeducare", intentionandu-se convertirea ideologica la noile comandamente ale puterii comuniste, se arata pe site-ul CNSAS. Cum "elementele" cele mai active, recalcitrante si intratabile erau studentii incarcerati, apropiati sau membri ai Miscarii Legionare, s-a decis transferarea acestora la Pitesti si debutul unei formule de "reabilitare pe baze noi". Primele grupuri de studenti detinuti au fost transferate la Penitenciarul din Pitesti pe 4 februarie 1949.

Pitestiul a constituit prima incercare consolidata de aplicare a strategiilor informativ-operative, in mediu controlat, avand ca principale mize destructurarea constiintelor si obtinerea informatiilor compromitatoare, cu orice risc, independent de consecinte. Strategiile informativ-operative ale Securitatii au fost transferate in randul detinutilor prin practica recrutarilor si a culegerii de informatii, pe fondul unui scenariu ritual, marcat de cruzimi greu imaginabile. Coordonarea intregii actiuni a fost facuta de Teohari Georgescu (ministrul de Interne), Marin Jianu (ministru adjunct al MAI), Gheorghe Pintilie (seful D.G.S.P.), Al. Nicolschi (subdirector general in D.G.S.P.), Iosif Nemes (primul sef al Serviciului Operativ, inlocuit de lt.col. Tudor Sepeanu si apoi de mr. Coman Stoilescu), colonelul Misu Dulgheru (seful Directiei Anchete Penale) si Gavril Birtas (seful Directiei I, Informatii Interne).

Scopul torturilor, al batailor, al umilirii simbolice a fost - in prima instanta - obtinerea demascarilor. Realizarea lor nu garanta, insa, oprirea cruzimilor, cel implicat putand fi oricand subiectul violentelor. N-a existat un scop real al operatiunii de la Pitesti, altul decat exterminarea fizica a detinutilor sau exercitiul sadic al cruzimii. La sfarsitul lui august 1951, operatiunile de la Pitesti s-au incheiat prin transferul tuturor detinutilor implicati la penitenciarul Gherla. Au existat mai multe incercari de "exportare" a metodelor destructurante puse in practica la Pitesti, la Gherla, Brasov si Targu Ocna.

taguri

comunism , închisori , film

sus