Stra-stranepotul autorului romanului "Dracula", in vizita in Romania

Stra-stranepotul lui Bram Stoker, in Romania

Dacre Stoker, stra-stranepotul lui Bram Stoker, autorul romanului "Dracula", va face o vizita in Romania, in cadrul careia va merge la Hotelul-Castel din Pasul Tihuta, construit in anii '80, pentru a se documenta pentru realizarea unui ghid de calatorii.

13 noiembrie, 21:56

Potrivit unui comunicat transmis, miercuri, de Ana-Maria Muscar, director al Hotelului-Castel Dracula, Dacre Stoker, stra-stranepotul lui Bram Stoker, va veni in Romania, pentru prima oara, spre sfarsitul lunii.

"Datorita popularitatii romanului "Dracula" al lui Bram Stoker, Romania a devenit o tinta pentru nenumarati turisti care vor sa vada si sa calce pe locurile care au legatura cu legenda faimosului vampir - Contele Dracula. Pana astazi, familia Stoker s-a abtinut sa se implice in aceste activitati. Acest lucru se va schimba acum, cand stra-stranepotul Dacre Stoker face echipa cu autorul si fotograful olandez Hans Corneel de Roos", se arata in comunicat.

Potrivit sursei citate, cei doi lucreaza la "Dracula, Bram Stoker, ghid de calatorii", care va aparea in curand pe piata.

"Ghidul pe care l-au planuit va conduce catre niste locuri care nu sunt descrise in literatura de pana acum despre romanul "Dracula", cum ar fi locurile unde Bram Stoker a crescut si a trait, in Dublin sau "Scholomance", misterioasa Scoala a Diavolilor, unde Contele Vampir si-a invatat magia neagra. Autorii noului Ghid de calatorii intentioneaza sa colaboreze cu site-urile deja existente in Romania si care sunt asociate cu legenda lui Dracula", a spus Muscar.

Ea a adaugat ca, in perioada 19-29 noiembrie, Dacre Stoker si Hans de Roos, insotiti de producatorul de filme al Travel Channel, Aaron Saagers, vor vizita Romania pentru a-si intalni partenerii de aici.

"Aditional Ghidului de calatorii, echipa produce o serie tv complementara, care va insoti calatoria lor. Ei vor explica de ce Bram Stokernu a dorit sa faca legatura intre Contele Dracula si personajul istoric, Vlad Tepes. Proprietarii si managementul Hotel-Castel Dracula sunt onorati ca sunt colaboratorii autorilor in proiectul acestui ghid de calatorii si ca ii vor gazdui la Piatra Fantanele", se mai arata in comunicat.

Potrivit sursei citate, in romanul "Dracula" al lui Bram Stoker, Borgo Pass (Pasul Tihuta) joaca un rol vital. Prin acest pas, tanarul avocat Jonathan Harker calatoreste intr-o trasura de la Bistrita spre directia Bucovina, pana cand este preluat de caleasca vampirului Conte Dracula.

Hotelul-Castel Dracula a fost construit in anii '80 la initiativa lui Alexandru Misiuga, la vremea aceea sef al turismului bistritean. El a citit romanul "Dracula" al lui Bram Stoker a carui actiune se desfasoara in tinutul Transilvaniei si a observat ca atat descrierile care privesc orasele Cluj si Bistrita, Pasul Bargau (denumit in prezent Tihuta - n.r) din Carpati, trecatoare care uneste Transilvania de Moldova, cat si descrierile altor locuri, respecta intru totul realitatea.

Misiuga a construit si o statuie a romancierului Bram Stoker in apropierea castelului. Ea a fost realizata de un student la arte plastice si a costat 2.000 de lei.

O asociatie din Londra l-a numit pe Alexandru Misiuga Baron al Casei Dracula si i-a oferit insemnele ei, un inel cu cap de mort. Misiuga a murit in urma cu cativa ani.

Personajul principal al romanului lui Bram Stoker este un vampir, Contele Szekler, poreclit Dracula. Actiunea romanului se desfasoara in tinutul Transilvaniei, despre care autorul afirma urmatoarele: "Am citit ca toate superstitiile acestei lumi sunt adunate pe copita Carpatilor, ca si cum acolo ar fi centrul unui anume adanc imaginativ".

taguri

stoker , tihuta

sus