George Simion - de la "Noii Golani" la "Marsul pentru Basarabia". Cine este liderul unionistilor

George Simion - de la "Noii Golani" la "Marsul

Liderul marsului pentru unirea Basarabiei cu Romania, George Simion, ridicat sambata de politie pentru ca a incercat sa forteze cordonul de jandarmi din zona Guvernului, a devenit cunoscut drept lider al gruparii "Noii Golani", in 2009 mai exact, cand a aprins lumanari in fata casei lui Ion...

23 octombrie, 18:33

Numele lui George Simion a devenit cunoscut in fruntea gruparii "Noii Golani", care s-a dorit a fi continuatoarea curentului civic studentesc din Piata Universitatii anului 1990. Tot Simion este cel care, potrivit presei sportive, a impus in mediul suporterilor de fotbal brandul "Basarabia Pamant Romanesc".

Barbatul in varsta de 30 de ani a devenit insa cu adevarat popular dupa ce, in 2009, a aprins lumanari in semn de doliu in fata casei lui Ion Iliescu, de pe strada Atena din Capitala. Jandarmii l-au ridicat atunci pentru "deranjarea ordinii publice".

Un an mai tarziu, pe 10 iunie 2010, George Simion a aruncat cu bani inspre fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, la o lansare de carte a acestuia de la Romexpo. Simion i-a reprosat atunci lui Ion Iliescu ca nu trebuie sa lanseze carti despre istoria comunismului in Romania, fiind ulterior scos cu forta de catre oamenii de ordine ai complexului Romexpo. Tanarul i-a acuzat atunci pe jandarmi si pe oamenii de ordine, dupa ce a fost scos afara, ca il apara pe "criminalul Iliescu". Simion a fost scos afara cu forta, fiind practic aproape dezbracat de tricou si s-a intins pe ciment.

El este cel care a pus in 2011 bazele, alaturi de alte persoane, pentru platforma unionista "Actiunea 2012", al carei scop este unirea Republicii Moldova cu Romania.

In mai 2015, Simion a fost expulzat si a fost declarat persoana indezirabila pe teritoriul Republicii Moldova, insa Curtea de Apel de la Chisinau a decis in septembrie ca nu exista motive pentru a fi declarat persona non-grata.

De altfel, pe 27 august 2015, premierul de atunci al Romaniei, Victor Ponta, aflat intr-o vizita oficiala la Chisinau, a fost intampinat de 200 de tineri care purtau masti cu imaginea lui George Simion, cerand dreptate pentru activistul roman expulzat, care a primit interdictie de a intra in R.Moldova cinci ani, a relatat site-ul Moldova.org. Tinerii au cerut atunci ridicarea imediata a interdictiei abuzive aplicate unionistului George Simion, reformarea justitiei si numirea unui procuror general european, precum si continuarea drumului firesc al populatiei dintre Prut si Nistru, inceput in 1991, prin infaptuirea urmatorului pas din parcursul propus de Miscarea de Renastere Nationala - Unirea cu Romania.

George Simion a primit, de asemenea, pe 5 februarie 2016, in vama Albita - Leuseni, o noua interdictie de a intra pe teritoriul Republicii Moldova. Potrivit documentului pe care l-a primit in vama, i-a fost interzisa intrarea pe teritoriul Republicii Moldova pentru ca "a fost semnalat inadmisibil in sistemele informationale autorizate nationale". "Consemn nominal", motivul trecut in documentul emis de vamesi, insemna, potrivit legislatiei din Republica Moldova, ca existau informatii despre persoana respectiva pentru care nu i se permite intrarea sau iesirea in/din Republica Moldova. George Simion a precizat atunci pentru agentia de presa MEDIAFAX ca a luat legatura cu misiunea diplomatica a Romaniei la Chisinau pentru rezolvarea problemei si ca a cerut Guvernului Filip sa i se ridice interdictia.

Simion, alaturi de alti reprezentanti ai platformei unioniste, a organizat sambata, pentru al cincilea an la rand, Marsul pentru Basarabia, el fiind ridicat timp de cateva ore de catre jandarmi, din cauza ca ar fi incercat sa forteze cordonul de jandami afat in zona Calea Victoriei.

Duminica, el a fost cel care a purtat discutii cu reprezentantii principalelor partide politice, despre unirea Romaniei cu Republica Moldova.

"Am auzit si eu tot felul de scenarii, ca sunt omul unuia sau altuia, insa eu nu fac jocul nimanui. Eu lupt pentru unire si atat, nu pentru interesul politic al cuiva", a declarat George Simion, duminica, pentru agentia de presa MEDIAFAX.

sus