Iurie Leanca: Declaratiile lui Basescu despre unire creeaza probleme cruciale Republicii Moldova

Leanca: Declaratiile lui Basescu creeaza probleme

Declaratiile presedintelui Traian Basescu despre unire creeaza probleme cruciale Republicii Moldova, a declarat premierul moldovean "Iurie Leanca, intr-o emisiune a postului de televiziune National 4, informeaza site-ul Unimedia.md.

20 decembrie, 16:03

Premierul Iurie Leanca a precizat ca Republica Moldova are nevoie de altceva.

"Declaratia domnului Basescu nu ne ajuta, ci ne creeaza doar probleme cruciale. Salut declaratia premierului Ponta. Nu as vrea sa fac divizari, separari. Noi avem nevoie de altceva. Avem nevoie de o tara vecina, Romania. Sa aiba o voce credibila in cadrul Uniunii Europene, sa poate sa ne ajute in realizarea acestui obiectiv, acestui parcurs european. Parcursul european nu inseamna pierderea suveranitatii, sub nicio forma a statului Republica Moldova, ci doar faptul ca urmeaza sa fim un stat functional. Urmeaza sa ancoram Republica Moldova intr-un spatiu al prosperitatii, al stabilitatii, cu un sistem functional, fara frontiere, cu reglementari comune. Acesta este scopul cel mai importat al Guvernului de la Chisinau", a afirmat premierul Iurie Leanca, citat de Unimedia.md .

Presedintele Traian Basescu a declarat, la 27 noiembrie, inaintea summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius, ca "urmatorul proiect de tara pentru Romania este unirea cu R. Moldova". Ulterior, premierul Victor Ponta a afirmat ca "declaratia le da apa la moara comunistilor moldoveni". Declaratia a fost criticata si in presa rusa.

De asemenea, ambasadorul Germaniei la Chisinau, Matthias Meyer, a afirmat ca discutiile despre unirea acestor doua state sunt ca o "furtuna intr-un pahar cu apa". Ambasadorul a declarat ca Germania vede Republica Moldova ca stat aparte. Totodata, diplomatul german a subliniat faptul ca discutia despre unire nu ar trebui sa existe in aceste momente.

sus