Osemintele a 594 de militari romani vor fi reinhumate in Rusia, de Ziua Armatei Romane

Osemintele a 594 de militari romani vor fi

Un preot militar roman va oficia, marti, in Federatia Rusa, ceremonia de reinhumare a osemintelor a 594 de militari romani cazuti in luptele de la Stalingrad (astazi, Volgograd), in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, in contextul sarbatoririi Zilei Armatei Romane.

24 octombrie, 18:46

Potrivit unui comunicat de presa emis, luni, de Ministerul Apararii Nationale (MApN), evenimentul va avea loc la Rossoska, in Federatia Rusa.

MApN va fi reprezentat la ceremonia de reinhumare a osemintelor a celor 594 de militari identificati in punctul de lupta Gromki de o delegatie condusa de secretarul de stat pentru relatia cu Parlamentul, informare publica si cresterea calitatii vietii personalului, Otilia Sava. La manifestare au mai fost invitati si reprezentanti ai Ministerului Afacerilor Externe, oficiali din Federatia Rusa si atasati militari straini acreditati la Moscova.

"Proiectul de inhumare a osemintelor militarilor romani intr-un singur cimitir a fost demarat de Oficiul National pentru Cultul Eroilor inca din anul 2014. Inaugurat in anul 2015, cu prilejul Zilei Armatei Romaniei, Cimitirul de Onoare Romanesc de la Rossoska se intinde pe o suprafata de aproximativ 6.000 metri patrati. Configuratia acestui prim cimitir romanesc de onoare din Federatia Rusa este inspirata din modelul crucii latine - simbol primordial al crestinismului, al biruintei si al mantuirii", se arata in comunicat.

Statul roman a realizat primele exhumari in regiunea Volgograd anul trecut, cand au fost identificate ramasitele a 72 de militari romani, care ulterior au fost reinhumate cu prilejul inaugurarii cimitirului.

MApN anunta ca in anii urmatori va continua centralizarea osemintelor eroilor romani cazuti in campania din regiunea Volgograd, Republica Kalmakia, cat si din tinutul Krasnodar.

Pe timpul Campaniei din Est (iunie 1941 - martie 1944), pentru intervalul 15 noiembrie 1942 - 15 martie 1943, estimarile indicau 15.566 de morti, 67.183 de raniti si 98.692 de disparuti in Armata Romana.

sus