×

Accesează
contul existent

Cultura si divertisment

Avertismentul și sfaturile unui medic format la Harvard pentru cei care beau ceai: poate avea...

Avertismentul și sfaturile unui medic format la Harvard pentru cei care beau ceai: poate avea efecte dăunătoare asupra sănătății

17.11.2025, 13:57 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Medicul Saurabh Sethi a indemnat oamenii sa isi revizuiasca obiceiurile privind consumul de ceai, deoarece acesta ar putea avea efecte daunatoare asupra intestinului si ficatului. Sethi, un gastroenterolog format la Harvard, s-a referit in special la britanici, mari consumatori de ceai. Ei consuma peste 100 de milioane de cesti de ceai zilnic, ceea ce inseamna aproximativ 36 de miliarde de cesti anual. Potrivit Asociatiei Britanice a Ceaiului si Infuziilor (UKTIA), 84% din populatia Regatului Unit bea ceai in fiecare zi. Medicul Saurabh Sethi a scris mesajul pe contul sau de Instagram care are 1,3 milioane de urmaritori, anunta Express. "Sunt gastroenterolog certificat si iata [cele] sapte obiceiuri proaste legate de ceai care iti distrug intestinele si ficatul", a explicat medicul. Prima problema este consumul de ceai pe stomacul gol. Sethi a indemnat oamenii sa nu bea o ceasca de ceai pe stomacul gol, ci sa se asigure ca mananca ceva inainte sau in timp ce savureaza ceaiul. El a continuat sa explice ca obiceiul de a bea ceai pe stomacul gol irita mucoasa stomacului din cauza aciditatii sale si a compusilor. Acest lucru poate duce ulterior la reflux gastric, greata si disconfort general. De asemenea, poate provoca deshidratare, deoarece ceaiul este un diuretic si poate interfera cu absorbtia fierului, in special pentru cei cu anemie. Ceaiurile indulcite trebuie limitate Ceaiurile indulcite sunt pe locul doi. Medicul le-a cerut oamenilor sa limiteze cantitatea de ceaiuri cu gheata sau ceaiuri cu lapte pe care o beau, din cauza continutului ridicat de zahar. "Ceaiurile cu gheata sau ceaiurile cu lapte pot contine 30-40 de grame de zahar", a calculat expertul. Aceasta inseamna ca un consum regulat al acestor tipuri de ceaiuri poate creste riscul ca cineva sa dezvolte afectiuni la ficat sau diabetul. Ceaiurile "detoxifiante" sau de slabit reprezinta alt pericol. S-ar putea sa nu fie atat de bune pe cat sunt promovate, avertizeaza medicul. Desi ar putea functiona in anumite situatii, medicul a spus ca ingredientul "de slabit" din aceste ceaiuri este de obicei un fel de laxativ care duce la deshidratare generala, dezechilibru electrolitic, precum si la leziuni intestinale. Nu trebuie sa se exagereze cu consumul de ceai verde Medicul le mai transmite oamenilor sa nu exagereze cu consumul de ceai verde. Asta desi consumul de ceai verde este in general cunoscut ca fiind o alternativa mai buna si mai sanatoasa in comparatie cu ceaiul negru obisnuit. Ceaiul verde contine suplimente asociate cu o toxicitate hepatica rara, "dar reala". Consumul de ceai prea fierbinte trebuie sa fie evitat. Sethi ii indeamna pe consumatorii de ceai sa astepte pana cand apa scade sub 65C inainte de a-l bea. El a explicat ca s-a dovedit ca un consum regulat de ceai la o temperatura mai mare de 65C creste riscul de cancer esofagian. Consumul de ceaiuri cu cafeina tarziu noaptea poate duce la perturbarea somnului. Acest lucru poate duce ulterior la imposibilitatea organismului de a se repara la fel de bine in timpul noptii, cum ar fi ficatul sau intestinele, mai sustine medicul britanic. Nu in cele din urma, medicul recomanda evitarea ceaiurilor cu bule din cauza cantitatii de zahar si a "caloriilor ascunse" pe care le contin.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.



Articole asemanatoare