Un pahar de vin roșu ar putea avea beneficii neașteptate pentru sănătate. Acest lucru este relativ cunoscut însă medicii au mers mai departe și au încercat să afle care este momentul ideal pentru a bea vin astfel încât acesta să producă beneficii asupra sănătății.
17.11.2025, 14:42 Sursa: mediafax.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Medicul Michael Mosley a dezvaluit ca o bautura populara poate oferi mai multe beneficii pentru sanatate, cum ar fi reducerea colesterolului, scaderea tensiunii arteriale si multe altele. Inainte de moartea sa, expertul a avut o serie de emisiuni la BBC Radio 4 in care a relatat, printre altele, ca un pahar obisnuit de vin rosu a imbunatatit nivelul colesterolului, potrivit Express. "In Israel, in 2015, oamenii de stiinta au luat 224 de diabetici abstinenti si i-au repartizat aleatoriu fie la un pahar mediu de vin rosu, fie la un pahar de vin alb, fie la un pahar de apa minerala la cina - in fiecare seara, timp de doi ani. Consumatorii de vin rosu au iesit invingatori, cu imbunatatiri semnificative ale scorurilor de colesterol si, poate surprinzator, ale calitatii somnului", a transmis medicul in emisiunea radio. Beneficiile nu se termina aici, deoarece unele dintre persoanele care au baut vin rosu au avut si un control mai bun al glicemiei, iar acest lucru se spune ca este departe de a fi o "coincidenta". "Un alt studiu din Spania a aratat ca consumul de vin rosu poate imbunatati raspunsul organismului la insulina, rezultand capacitatea de a elimina zaharul din sange mai rapid", s-a mai anuntat in cadrul emisiunii. Studiile au aratat si ce moment este cel mai indicat pentru consumul de vin Bautura trebuie consumata cu moderatie, in timpul mesei, expertii spunand ca acest lucru "este mult mai bun pentru dumneavoastra decat sa o consumati in alte conditii". Un studiu care a urmarit 312.000 de persoane timp de11 ani a constatat ca un pahar de vin consumat in timpul mesei a fost asociat cu un risc cu 14% mai mic de a dezvolta diabet de tip 2. Efectul protector a aparut numai atunci cand vinul a fost consumat cu mancare si cu moderatie. Tim Spector, profesor de epidemiologie la King's College London, a aprofundat si el subiectul in cadrul emisiunii de la BBC. El a spus ca s-a demonstrat ca vinul rosu imbunatateste microbiomul, conform datelor colectate de la aproape 5.000 de persoane. "Ceea ce am descoperit a fost ca consumatorii de vin rosu aveau un microbiom intestinal mai sanatos si mai divers decat cei care nu consuma alcool. Si, in general, consumatorii de alcool aveau un microbiom mai slab decat cei care nu consuma alcool", a transmis Spector. El a explicat ca microbiomul intestinal este unul dintre putinele aspecte ale corpului uman care nu este modelat de genetica, ci in intregime de factori de mediu si alimentari. Dovezile sugereaza ca "vinul rosu ar putea fi de fapt - in cantitati mici si modeste - bun pentru intestinele noastre." Moderatia este esentiala Doctorul Tim Spector a spus ca oamenii trebuie sa fie atenti la detalii. "Cu siguranta nu spunem ca alcoolul in sine este bun pentru tine", subliniind ca studiul a aratat ca odata ce un consumator se apropie de trei pahare de vin rosu pe zi, in medie, se pierde orice beneficiu. El a adaugat ca un pahar la masa este o cantitate rezonabila. "Totusi, ar trebui sa incercati sa evitati portiile mari pe care le-ati putea gasi, de exemplu, intr-un pub. Vorbim despre paharele de vin traditionale frantuzesti, unde ati bea intre sase pahare si o sticla", a explicat el. Concluzia este ca in cazul vinului rosu oamenii trebuie sa se limiteze la un pahar mic sau doua, cateva zile pe saptamana. Aceasta abordare poate sustine atat microbiomul intestinal, cat si inima.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.