Erzurum, unul dintre cele mai vechi și mai bogate orașe și centre gastronomice ale bucătăriei turcești, a fost sărbătorit marți, 18 noiembrie, la București, după ce a fost inclus pe lista Orașelor Gastronomice UNESCO. Inițiativa i-a aparținut lui Ensar Duman, antreprenorul și consilierul medical originar din Erzurum.
19.11.2025, 20:53 Sursa: mediafax.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Erzurum a fost inclus, anul acesta, in lista "Oraselor Gastronomice" UNESCO", o recunoastere binemeritata si un motiv de mandrie pentru poporul turc. La Bucuresti, vestea recunoasterii gastronomiei din Erzurum a fost celebrata in cadrul unui eveniment cultural, turistic si gastronomic. Numeroase personalitati politice, oameni de cultura, diplomati si oficialitati s-au deplasat din Turcia in Romania, special pentru acest eveniment dedicat orasului care a reusit sa puna gustul bun pe harta lumii. Zeci de specialitati specifice zonei Erzurum au fost preparate pentru invitati in restaurantul iMZA Fine Cuisine din Bucuresti. Oaspetii s-au putut bucura atat de preparate cunoscute, de la branzeturi artizanale pretioase, kebap-uri suculente si frigarui rumenite, la specialitati traditionale zonei, gatite lent cu sosuri gustoase si, bineinteles, deserturi turcesti fine. A fost un regal culinar si o ocazie excelenta pentru invitati de a descoperi noi preparate traditionale din gastronomia turceasca. "Pentru mine a fost o mare onoare sa prezint orasul meu Erzurum. Un oras cu o istorie de peste 6.000 de ani, situat la o altitudine de aproape 2.000 de metri si cu partii de schi care insumeaza 87 de kilometri. La noi se organizeaza Olimpiadele de iarna, intreaga zona fiind turistica si extrem de ofertanta pentru iubitorii sporturilor de iarna. Anul acesta, Erzurum a fost inclus pe lista "Oraselor Gastronomice" din patrimoniul UNESCO. Eu sunt un cetatean nascut in Erzurum si am dorit sa prezint la Bucuresti gastronomia orasului meu prin acest program cultural, turistic si gastronomic. Cel mai mult m-a impresionat si emotionat felul in care a raspuns echipa din restaurant, Chefi si bucatari turci, cand le-am spus ce eveniment pregatim. S-au implicat total si au muncit cu drag, uniti de aceeasi bucurie. Erzurum este de acum Oras Gastronomic UNESCO, recunoscut la nivel mondial pentru gastronomia sa extraordinara. Multumesc Excelentelor lor, ambasadorilor prezenti la eveniment, stiu cat de pretios este timpul dumnealor si apreciez profund participarea fiecaruia. Multumesc diplomatilor, politicienilor, rectorilor, oficialilor din Erzurum care s-au deplasat la Bucuresti si tuturor invitatilor iubitori ai gastronomiei turcesti. Am avut alaturi si familia mea. Ii transmit ganduri bune tatalui meu, internat de doua zile in spital, si ii dedic acest eveniment, pentru orasul nostru drag, Erzurum", a declarat Ensar Duman, organizatorul evenimentului. La eveniment au fost prezenti ambasadorul Turciei la Bucuresti, Ozgur Kivanc Altan, dar si alti diplomati delegati in Romania, printre care ambasadorul Maronului, Hassan Abouyoub, ambasadorul Coreei de Sud, Rim Kap-soo, ambasadoarea Columbiei, Divia Cepeda, cea a Australiei, Alison Duncan, dar si Leonie Kowalenko, reprezentanta a Ambasadei Australiei. De asemenea, au participat rectorul Ataturk Universitesi din Erzurum, prof. dr. Ahmet Hacᅣmuftuoglu, primarul orasului Erzurum, Mehmet Sekmen, si primarul sectorului Palandoken, Muhammet Sunar, alaturi de oficiali romani, oameni de afaceri si iubitori ai gastronomiei turcesti. Erzurum, orasul de piatra si zapada din estul Turciei Erzurum, cel mai mare oras din Anatolia de Est, cu un trecut istoric ce dateaza din anii 4.000 i.Hr., ramane pana astazi un loc in care traditia, clima aspra si gastronomia unica modeleaza identitatea unei comunitati cu radacini adanci. Structura geografica a transformat Erzurum intr-un oras "de piatra si zapada", cu o arhitectura masiva, adaptata unui climat dur, dar cu o identitate culturala foarte puternica. Desi mai putin cunoscut turistilor romani fata de orasele celebre Istanbul, Antalya sau Cappadocia, Erzurum a devenit, in ultimul deceniu, un pol al turismului de iarna, dar si al celui cultural. De altfel, in Erzurum a avut loc Universiada de iarna 2011 si Festivalul Olimpic European al Tineretului din 2017. Printre atractiile principale din Erzurum se numara Cifte Minareli Medrese, simbol al arhitecturii selgiucide, unul dintre cele mai fotografiate monumente din estul Turciei, Yakutiye Medrese, muzeu si reper istoric al orasului, sau Muntele Palandoken, una dintre cele mai bune zone de schi din Turcia. In 2025, candidatura orasului Erzurum pentru includerea sa in lista Oraselor Gastronomice UNESCO a fost acceptata. Orasul si-a construit reputatia prin preparate cu identitate puternica, multe dintre ele au indicatie geografica si sunt strans legate de modul de viata din Anatolia montana.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.