×

Burse

ASF vrea sa prelungeasca cu cinci ani norma care prevede investirea fondurilor de pensii in titluri...

ASF vrea sa prelungeasca cu cinci ani norma care prevede investirea fondurilor de pensii in titluri de stat in procent de peste 70% din active. Autoritatea estimeaza ca angajatii vor contribui in 2023 cu 16 mld. lei: "Implementarea acestui instrument se dovedeste a fi utila in conditiile in care este folosit chiar si de un singur administrator"

01.03.2024, 13:41 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a pus in consultare publica timp de 10 zile un proiect norma care prevede ca administratorii de fonduri de pensii private Pilon II si fondurile de pensii facultative Pilon III vor putea investi in titluri de stat romanesti sau alte altor state membre UE sau apartinand SEE in procent de peste 70% din valoarea totala a activelor pe urmatorii cinci ani.

"Art. 3. - Administratorul poate decide ca, pe o perioada de cinci ani de la data intrarii in vigoare a prezentei norme, sa investeasca in titluri de stat emise de Ministerul Finantelor Publice din Romania, de state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European, in procent mai mare de 70% din valoarea totala a activelor fondului de pensii private, prevazut la art. 25 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 411/2004 si la art. 87 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 204/2006", este articolul pus in dezbatere de ASF.

Autoritatea a permis depasirea pragului de 70% investitii in titluri de stat pentru prima oara in 2020 ca o modificare temporara, de un an, insa masura a fost prelungita si in anii 2021, 2022 si 2023. Norma nr. 14 aprobata anul trecut pentru modificarea si completarea Normei Autoritatii de Supraveghere Financiara nr. 22/2020 privind modificarea temporara a limitei maxime aplicabile investitiilor fondurilor de pensii private in titluri de stat urmeaza sa expire in aprilie 2024.

"Conform prevederilor art. 23 alin. (2) si ale art. 25 alin. (3) din Legea nr. 411/2004, precum si ale art. 85 si art. 87 alin. (3) din Legea nr. 204/2006, Autoritatea de Supraveghere Financiara poate decide sa nu aplice cerintele prevazute pentru investitiile in titluri de stat si poate modifica, temporar, procentul maxim al activelor, care poate fi investit in categoriile de active prevazute de cele doua legi, se arata in proiect.

In 2023, administratorii au notificat Autoritatii de Supraveghere Financiara intentia de a aplica prevederile Normei pentru un numar de cinci fonduri din cele 17 fonduri de pensii private. In cazul fondurilor de pensii administrate privat (Pilon II), un numar de doua fonduri din sapte aplica prevederile normei, iar in cazul fondurilor de pensii facultative, un numar de trei fonduri din 10 aplica prevederile normei.

"Pentru a se determina oportunitatea reala a investitiilor ce pot fi efectuate de catre fondurile de pensii private in anul 2024, a fost efectuata si o simulare asupra contributiilor aferente anului 2024 avand in vedere majorarea cotei de contributie de la 3,75% la 4,75% incepand cu contributiile aferente lunii ianuarie 2024 ce vor fi virate catre fondurile de pensii administrate privat incepand cu luna martie 2024. Mentionam ca pe parcursul anului 2024 sunt prognozate contributii totale in valoare aproximativa de 16 mld. lei. Astfel, implementarea acestui instrument se dovedeste a fi utila in conditiile in care este folosit chiar si de un singur administrator", mai scrie ASF in norma.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare