×

Accesează
contul existent

Banci si asigurari

BNR: Avutia romanilor creste, dar inegalitatile raman importante: 10% din populatie detin circa 60%...

BNR: Avutia romanilor creste, dar inegalitatile raman importante: 10% din populatie detin circa 60% din totalul avutiei. Cat pastreaza romanii in numerar si depozite, cat au in actiuni si fonduri de investitii si cat in asigurari fata de alte tari?

18.06.2024, 00:07 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

¬ Cea mai importanta pondere in portofoliul de active financiare al romanilor continua sa fie ocupata de numerar si depozite, de 35% in 2023, insa tendinta este de scadere ¬ Totusi, populatia din Polonia are o preferinta mai ridicata pentru numerar si depozite (52% din activele financiare ale polonezilor), in timp ce in Ungaria populatia se delimiteaza prin detinerile cele mai mari de titluri de natura datoriei fata de celelalte tari (14% din activele financiare vs. 2% in Romania) ¬ In Cehia si Ungaria ponderile plasamentelor in actiuni si fonduri de investitii sunt mai mari decat in Romania.

Avutia neta a populatiei a continuat sa creasca si a ajuns sa reprezinte aproximativ dublul venitului brut disponibil (T4/2023), insa inegalitatile se mentin importante, 10% din populatie detinand circa 58% din totalul avutiei nete, sustine BNR.

Avutia neta a populatiei este calculata ca valoarea totala a activelor nefinanciare si financiare detinute de romani minus datoriile acestora.

"Situatia bilantiera a sectorului populatiei se mentine robusta, fiind totodata remarcata o tendinta de diversificare a metodelor de investire. Avutia neta a populatiei reprezinta aproximativ dublul venitului brut disponibil (T4/2023), evidentiind importanta acesteia pentru resursele economice ale populatiei si pentru rezilienta in perioadele de stres. Totusi, inegalitatile se mentin importante in termeni de avutie, dat fiind faptul ca 10 la suta din populatie detine circa 58 la suta din totalul avutiei nete", arata BNR in cea mai recenta editie a Raportului asupra stabilitatii financiare.

In ceea ce priveste partea de avutie financiara a populatiei, BNR remarca faptul ca in perioada postpandemica aceasta a crescut intr-un ritm sustinut, pe fondul acumularii de investitii in instrumente de tipul fondurilor de pensii (+31% in T4/2023 vs. T4/2022), titlurilor (+40% in T4/2023 vs. T4/2022) si actiunilor cotate (+28% in T4/2023).

Cea mai importanta pondere in portofoliul de active financiare al romanilor continua sa fie ocupata de activele lichide si mai putin riscante, respectiv numerarul si depozitele, de 35% in T4/2023, in scadere totusi de la 43% cu 5 ani in urma.

Pe de alta parte, ponderea detinerilor populatiei sub forma de plasamente in fonduri de pensii private este in crestere, ponderea ajungand la 11% din totalul activelor financiare la T4/2023 vs. 9% in T4/2018, reiese din datele BNR.

"Emisiunile de titluri de stat Tezaur si Fidelis s-au bucurat de succes in randul populatiei, aceste programe incurajand cresterea detinerilor de titluri de stat prin randamentele atractive. Astfel, valoarea instrumentelor de natura titlurilor de stat in portofoliul de investitii al populatiei s-a majorat de peste 4 ori din 2018 pana in prezent. Cuantumul total al subscrierilor in anul 2023 prin programul Tezaur s-a ridicat la 12,2 mld. lei cu o valoare de 42,5 mii lei pe subscriere (calculata ca raport intre valoarea totala a subscrierilor si numarul acestora), in timp ce prin programul Fidelis au fost subscrise titluri de stat ce totalizeaza 9,4 mld. lei, valoarea pe subscriere fiind de 147,2 mii lei", se mai arata in raportul BNR.

Fata de situatia din zona euro una dintre principalele diferente consta in ponderea mai ridicata in zona euro a asigurarilor, pensiilor si garantiilor standardizate, remarca specialistii de la banca centrala.

In ceea ce priveste economiile similare din regiune, exista eterogenitati importante in structura activelor financiare.

Astfel, populatia din Polonia are o preferinta mai ridicata pentru numerar si depozite (52% din activele financiare), in timp ce in Ungaria populatia detine intr-o mai mare proportie titluri de natura datoriei (14% din activele financiare vs. 2% in Romania).

In anul 2020, pe fondul restrictiilor si incertitudinilor determinate de declansarea pandemiei, rata de economisire a crescut semnificativ, intrucat veniturile populatiei s-au mentinut relativ constante, in timp ce cheltuielile au scazut mai accentuat.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare