×

Accesează
contul existent

Opinii

Iulian Anghel, ZF: Am avut alegeri locale, dar nu stim rezultatul lor, la opt zile de atunci....

Iulian Anghel, ZF: Am avut alegeri locale, dar nu stim rezultatul lor, la opt zile de atunci. Cunoastem candidatii la prezidentiale, dar nu stim data alegerilor

17.06.2024, 08:20 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

¬ Stim ca Nicusor Dan a invins-o pe Gabriela Firea la Bucuresti, ca Dominic Fritz a castigat la Timisoara, ca Emil Boc, la Cluj, a castigat un al saselea mandat de primar ¬ Dar, la opt zile de la finalul alegerilor locale, noi nu stim cum s-au impartit voturile "politice" nici la consiliile judetene, nici la cele locale.

Dupa ce, luni de zile, am stiut ca data celor doua tururi de scrutin pentru prezidentiale a fost fixata pentru septembrie, de coalitia PSD-PNL, aflam ca lucrurile nu sunt tocmai asa. Liberalii vor din nou alegeri prezidentiale in decembrie (cica in septembrie incepe scoala) iar social-democratii spun: "Pai nu am stabilit inpreuna ca sunt in septembrie si, cand am stabilit, nu stiati ca incepe scoala?" Iar Marcel Ciolacu, seful PSD spune chiar: Guvernul (adica el) stabileste data alegerilor si numeste pretentiile liberalilor drept "smecherii" care se vor opri la portile Palatului Victoria.

Povestea acestui tandem PSD-PNL care a functionat o vreme este ca, desi a mers cand s-au impartit banii, nu functioneaza cand este vorba de functii. PNL a pierdut, in favoarea PSD, sase consilii judetene, in alegerile locale. Or, presedintii consiliilor judetene si consiliile lor impart banii unui judet si impart functii bine platite. Administratia locala are o treime din bugetul general consolidat. Acum povestea localelor se indreapta spre prezidentiale cu un impact si mai mare. Pentru ca PSD si PNL sunt partide mari si, in functie de vremuri, pot pretinde, fiecare, sa conduca tara. Sunt si orgolioase, asa ca fiecare dintre ele va avea un candidat prezidential.

Cum arata lucrurile acum, candidatii vor fi seful PNL, Nicolae Ciuca, si cel al PSD, Marcel Ciolacu. Doar ca functia prezidentiala nu poate fi impartita cum a fost impartita guvernarea: jumatate tu, jumatate eu. Dupa cum au aratat datele alegerilor locale si europarlamentare, candidatul AUR, George Simion, care si-a lansat sambata candidatura la prezidentiale, nu are sanse pentru turul al doilea.

Asa ca disputa electorala va fi intre cei doi buni prieteni de la guvernare, Ciuca si Ciolacu.

Cum niciunul dintre cele doua partide nu vor un candidat comun (cel putin pe datele de acum) sau un tandem presedinte-premier, cineva va pierde. Tertium non datur. Or, si la PNL si la PSD, cel care a pierdut este trecut (prin traditie) pe linie moarta.

Acum Ciolacu, cu pistolul la tampla si cu perspectiva cumplita a trecerii in liga a treia a politicii sugereaza ca PSD l-ar putea sustine pe Mircea Geoana, secretar general adjunct al NATO si, foarte probabil, un candidat cu bune sanse la prezidentiale, dupa rizibilul episod al "Mihaela dragostea mea".

Geoana are acum sanse bune de razbunare, dar refuza (deocamdata) sprijinul PSD si spune ca a venit vremea independentilor.

Nu stim daca este chiar asa, PSD si PNL au avut scoruri inalte in alegerile din 9 iunie. AUR conteaza doar marginal, USR nu conteaza (nimeni de acolo nu vrea sa candideze dupa esecul neasteptat de la locale si europarlamentare).

Asa ca PSD si Ciolacu, ar trage lozul castigator daca l-ar lua pe Geoana de partea lor. Doar ca, dupa cum se vede, Geoana nu uita ca a fost dat afara din PSD (din pozitia de sef al partidului) dupa ce a pierdut alegerile prezidentiale in fata lui Traian Basescu. Ciolacu ar putea sa-i urmeze soarta (daca nu castiga), cu tot desertul ce va aparea in urma sa.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare