×

Evenimente azi

Orange Evenimente azi

29.03.2024 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

29.03.24

Muzeul de Arta Cluj-Napoca (MACN), institutie publica de cultura care functioneaza sub autoritatea Consiliului Judetean Cluj, gazduieste, in perioada 28 martie - 14 aprilie 2024, expozitia cu titlul "Povesti nespuse / Nieopowiedziane historie", eveniment care marcheaza prezenta, in premiera, pe simezele muzeului de arta clujean a artistilor, cadre didactice in acelasi timp, Departamentului Pictura din cadrul Academiei de Arta din Wroc?aw. Povestile, desi nerostite, au fost materializate in expozitie sub forma unei mari varietati de forme, culori si aranjamente. Energiile diverse, multitudinea de relatii si panorama larga a atitudinilor artistice se datoreaza diversitatii preocuparilor si experientelor artistilor participanti la aceasta expozitie. Cei 46 de expozanti sunt reprezentanti ai unor generatii diferite - de la decani la asistenti aflati la inceput de drum -, folosind tehnici si strategii diferite, operand cu mijloace de expresie diferite, pictori care se raporteaza la traditia mediului, precum si experimentatori.

29.03.24

"Datorita cererii incredibile, o a doua data a turneului mondial Coldplay Music Of The Spheres a fost adaugata pe 13 iunie pe Arena Nationala din Bucuresti. Coldplay anuntase initial un concert in Romania, pe 12 iunie 2024, pe Arena Nationala. Turneul incepe la Atena, pe 8 iunie, continua la Bucuresti, pe 12 si 13 iunie, la Budapesta pe 16 iunie, la Lyon pe 22 si 23. In iulie 2024 trupa va concerta la Roma, Dusseldorf si Helsinki, iar in august la Munchen, Viena si Dublin.

29.03.24

"Primavara naivilor" la Muzeul Viei si Vinului din Harlau (7 martie - 19 mai 2024). Continuand demersurile de promovare a artei naive si a colectiilor proprii, Muzeul Etnografic al Moldovei isi propune sa valorifice lucrarile ce ilustreaza anotimpul de primavara. Expozitia cuprinde peste 20 de lucrari din fondul Ion H. Ciubotaru, semnate de pictori naivi din Botosani, Bacau, Galati, Vaslui, Resita, Pitesti si Iasi. Inaugurat in anul 2006, Muzeul Viei si Vinului (Str. Logofat Tautu nr. 7, Harlau, jud. Iasi) este parte a Muzeului Etnografic al Moldovei, fiind structurat pe cateva coordonate etnologice fundamentale, menite sa ofere repere din cultura vietii traditionale romanesti din zona Harlaului. Expozitia sa permanenta de obiecte etnografice si tehnica populara prezinta publicului imaginea unui muzeu viu si mereu tanar.

29.03.24

"Traditii de primavara la romani", in perioada 21 februarie - 31 martie, la Muzeul de Arta Populara Constanta. Prin intermediul pieselor din patrimoniul institutiei (port popular, stergare, icoane pictate pe sticla si lemn, ceramica, obiecte de inventar pastoral, oua incondeiate) sunt ilustrate principalele momente ale primaverii, anotimp al reinvierii naturii, simbol al tineretii, al dragostei si al inceputurilor. Un bogat material foto-documentar completeaza expozitia.

30.03.24

Expozitia Eugen Raportoru. Patrimoniu, Palatul Parlamentului (2 noiembrie 2023 - 31 martie 2024). In Patrimoniu, instalatia realizata acum pentru Sala de Marmura a MNAC, Raportoru se raporteaza la specificitatea (de ordin istoric a) Muzeului. Prin utilizarea aceluiasi cocktail de vernacular si oficial, de pictura plus instalatie, de solutii standard combinate cu improvizatii, de materiale nobile cu unele descompuse, el construieste un memorial dedicat locului pe care Palatul (lui Ceausescu sau al Parlamentului) a fost edificat in mod abuziv dupa ce a fost transformat in moloz chiar acel cartier din care s-a ridicat Bucurestiul, oras evoluat de la asezare neolitica la capitala de secol XX, balcanica si moderna in aceeasi masura. MNAC ocupa fara forme legale acest simbol arhitectural al puterii politice, iar instalatia lui Raportoru ocupa ilegal Muzeul, adaugand astfel inca o veriga la lantul de evenimente menit sa pastreze vie amintirea unui dezastru la scara istorica, urbana si umana orchestrat de regimul ceausist in anii '70 si '80.

30.03.24

Expozitia "RE: IMAGINE BRASOV". Proiectul a fost initiat de Muzeul de Arta Brasov in 2023 si reuneste lucrarile a 20 de artisti contemporani brasoveni a caror inspiratie provine din patrimoniul construit al orasului. Acesta a oferit prilejul de-a transforma muzeul intr-un atelier de creatie in cadrul caruia artistii s-au lasat inspirati de istoria Brasovului, realizand o serie de opere de arta sub privirile vizitatorilor. Lucrarile vor fi prezentate publicului vizitator in Salonul Cerchez al Muzeului National Cotroceni, in perioada 9 februarie - 8 aprilie 2024.

30.03.24

Expozitie: "Munca Patriotica. Scene timpurii ale regimului comunist, din colectia Muzeului National Brukenthal", intre 28 februarie - 7 aprilie 2024. Expozitia va ofera ocazia unei incursiuni fascinante in istoria Romaniei, vazuta prin prisma unei selectii variate de lucrari de gravura semnate de artisti romani activi in anii 1940-1960. Aceasta expozitie ofera un tablou amplu si detaliat asupra modului in care arta a servit drept reflectie a devotamentului fata de tara si a cerintelor ideologiei comuniste. Prin meticulozitatea si subtilitatea reprezentarilor din gravurile expuse, artistii reusesc sa surprinda aspecte esentiale ale vietii cotidiene, evidentiind sacrificiile si angajamentul profund "in slujba patriei". In mod ingenios, acestia reusesc sa contureze un peisaj vizual care aduce in lumina nuantele si subtextele mesajelor propagandiste, combinand realismul cu expresivitatea estetica. Fiecare opera expusa conduce pe un fir narativ istoric complex, oferind privitorului o incursiune in diversitatea si complexitatea experientelor umane din acea perioada tumultuoasa.