12.07.25
Expozitia "Metamorfoze culturale din secolele XVII-XVIII: mostenirea si influenta epocii lui Constantin Brancoveanu" (21 mai - 31 august 2025), Ansamblul Palatului Brancovenesc din Potlogi, Dambovita. Expozitia isi propune introducerea vizitatorului atat in intimitatea vietii private a familiei domnesti, cat si in aspectele generale ce definesc epoca domnului nascut in Brancovenii Romanatiului (azi jud. Olt). Pornind de la neamul boieresc caruia ii apartinea, cu inrudiri pe multiple paliere, evidentiem activitatea politica, relatia cu biserica, implicarea in viata culturala si il insotim pe domn pana la martiriul din anul 1714, prin etalarea unor bunuri de patrimoniu provenind din colectiile Muzeului Municipiului Bucuresti si ale Complexului National Muzeal "Curtea Domneasca" Targoviste.
12.07.25
"Costume populare din zona Clujului", la Palatul Reduta Memorandumului 21, Cluj-Napoca, Cluj (7 mai - 27 iulie 2025). Expozitia aduce in prim-plan piese vestimentare autentice de patrimoniu din Campia Transilvaniei, Dealurile Clujului si Muntii Apuseni, punand in valoare diversitatea, rafinamentul si unitatea costumelor traditionale locale.
12.07.25
Expozitia "MAI IUTE CA MOARTEA. 70 de ani de la prima catapultare a unui pilot militar roman". Expozitia va fi deschisa la Muzeul National de Istorie a Romaniei in perioada 29 mai - 10 august 2025. Piesa centrala a expozitiei, adusa in atentia publicului larg, este scaunul de catapultare, un subsistem vital din compunerea avioanelor militare moderne, proiectat pentru salvarea pilotului in situatii de urgenta. Astfel, organizarea expozitiei dedicate implinirii a 70 de ani de la prima catapultare a unui pilot roman este un eveniment important atat din punct de vedere istoric, cat si educativ.
12.07.25
Expozitia "Povesti (intre)tesute" a artistei decoratoare Victoria Caraiman Pastuch, intre 15 iulie - 9 august 2025, la Muzeul National al Literaturii Romane (Calea Grivitei, nr. 64-66). Expozitia reuneste cele mai noi lucrari de tapiserie realizate in tehnica traditionala haute-lisse, la razboiul de tesut vertical, si este un "jurnal" de calatorie al artistei prin diverse colturi ale lumii, dar si prin vecinatatile locului de obarsie.
13.07.25
Expozitia tematica "Primii Cantacuzini in patrimoniul Muzeului Municipiului Bucuresti", la Palatul Sutu (12 dec. 2024 - 27 iulie 2025). Proiectul expozitional isi propune sa prezinte publicului inscrisuri in care membrii familiei Cantacuzino sunt mentionati in calitate de martori, prin dregatoriile avute in cadrul Sfatului domnesc, apoi sunt prezenti in diversele tranzactii pe care le-au incheiat, dar au fost si emitenti de hrisoave sau de porunci, asa dupa cum este cazul lui Serban Cantacuzino vv. si al lui Stefan Cantacuzino vv. Totodata, nu sunt neglijate nici tipariturile - Biblia de la Bucuresti sau Biblia lui Serban Cantacuzino, ca si Istoria politica si geografica a Tarii Romanesti, aparuta in limba greaca, la Viena, in 1806, la care ilustrii reprezentanti ai acestei familii si-a adus o substantiala contributie.
13.07.25
Expozitia tematica "Portretul: Imagine si Oglindire", la Palatul Sutu (28 noiembrie 2024 - 31 august 2025). Practicat inca din Antichitate, portretul ocupa un loc ambiguu in ierarhia genurilor. De-a lungul istoriei, reprezentarile fizionomice in arta s-au indepartat voit de realism; portretistica imperiala a fost de multe ori idealizata, iar artistii au optat de multe ori pentru stilizarea trasaturilor. In Renastere, figura umana a prezentat un interes crescut pentru artisti, perioada in care portretul atinge maturitatea. Portretul a suscitat interesul pictorilor romani inca de la inceputul secolului al XIX-lea, traditia occidentala facandu-si simtita prezenta si pe meleagurile romanesti. Expozitia "Portretul: Imagine si Oglindire" are cel putin doua maniere de a fi explorata. Pe de o parte avem linia verticala a cronologiilor de reprezentare a portretului. Pe de alta parte, avem o linie orizontala de reprezentare a portretului, si anume unul imaginat, ideal, de la tiparul canonic la abstractizarile contemporane.
13.07.25
Superstarul Post Malone vine pentru prima data in Romania la a zecea editie a festivalului Untold. Organizatorii au anuntat joi primii artisi pentru festivalul programat in perioada 7-10 august 2025 in Cluj-Napoca. Cu peste 80 de milioane de discuri vandute, cu 59,5 miliarde de ascultari pe Spotify, Post Malone se numara printre cel mai bine vanduti artisti din toate timpurile. A castigat 10 premii Billboard Music Awards, trei American Music Awards si un premiu MTV Video Music si a fost nominalizat de 18 ori la premiile Grammy.