×

Evenimente azi

Orange Evenimente azi

17.06.2024 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

17.06.24

Expozitia "Intre Romania si Franta. Un parcurs plastic remarcabil", la Palatul Sutu (17 nov. 2023 - 29 sept. 2024). Expozitia anuala a Pinacotecii Muzeului Municipiului Bucuresti are o importanta aparte pentru ca se inscrie in contextul mai general de celebrare a 30 de ani de francofonie in Romania. Mijlocul secolului al XIX-lea marcheaza momentul in care din ce in ce mai multi pictori romani vor pleca sa studieze arta la Munchen sau la Paris, contactul artistilor romani cu marea arta europeana devenind tot mai intens. Theodor Aman, intemeietorul Scolii de Belle-Arte din Bucuresti, alaturi de Gheorghe Tattarescu, va fi unul dintre primii pictori romani plecati sa studieze la Paris. In perioada studiilor, dar si in timpul calatoriilor sale in Occident, Aman a realizat cateva picturi reprezentand peisaje din Franta, cum ar fi curtea de la Contrexeville sau peisaje cu strazi la Spa, localitate situata in regiunea Valonia din Belgia. La Ecole des Beaux-Arts de la Paris, dar si in cadrul "scolii" neoficiale de la Barbizon se vor forma primii pictori importanti pentru istoria artei nationale: Theodor Aman (deja mentionat), Nicolae Grigorescu si Ion Andreescu, Stefan Luchian si aproape toti pictorii afirmati in perioada interbelica din spatiul romanesc. Parisul, sudul Frantei sau Bretania, peisajele urbane sau rurale din aceste zone au fascinat generatii intregi de artisti romani, demn de remarcat fiind chiar Nicolae Grigorescu, care viziteaza: Dinan, Dinard, Saint-Malo, Mont-Saint-Michel, tarmul Normandiei, Granville. Il vor urma, in alte calatorii initiatice: Nicolae Grant, Theodor Pallady, Gheorghe Petrascu, Max Wexler Arnold, Eustatiu Stoenescu, Stefan Popescu, Elena Popea, Iosif Iser sau Jean Alexandru Steriadi. Peisajele realizate, de exemplu, de Cecilia Cutescu Storck in Franta, Italia, Spania si Portugalia raman si acestea de referinta in arta romaneasca.

17.06.24

Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal National "Moldova" Iasi, organizeaza la Palatul Culturii, in perioada 10 noiembrie 2023 - 30 iunie 2024, expozitia "Industria casnica textila". Dedicata implinirii a 80 de ani de la infiintarea muzeului, expozitia aduce in atentia publicului colectia de unelte si instalatii taranesti, folosite in prelucrarea fibrelor textile vegetale (in, canepa) si a celor de natura organica (borangic, lana, par). Printre exponate se regasesc scarleici, ragile, darace, melita, fuioare, furci si roti de tors, fuse si drugi, raschitoare si vartelnite, urzitorul, ghergheful si stativele, precum si mostre de fibre si tesaturi.

18.06.24

UNFORGETTABLE FESTIVAL, 13-15 septembrie 2024, Romexpo, Bucuresti. Impreuna, in premiera mondiala: Lara Fabian, Al Bano si Romina Power, Gheorghe Zamfir, Havasi, Julien Dassin, Gipsy Kings, Garou, Daniel Lavoie, Chiara di Bari, Laura Bretan, Monsserat Marti Caballe, Elena Mosuc, Sorin Francu sub bagheta maestrilor dirijori: Daniel Jinga, Giora Linenberg, Alterisio Paoletti, alaturi de Orchestra Operei Nationale Bucuresti va vor incanta la UNFORGETTABLE Festival.

18.06.24

EUROPAfest, intre 5 si 14 iulie 2024. Cu 31 ani de existenta in Romania, EUROPAfest a pregatit o editie cu multa muzica buna. Ca in ultimii ani, accentul se pune pe jazz, din agenda nelipsind concertele explozive si intalnirile de seara intre public si artisti cu backgrounduri muzicale diferite. Festivalul debuteaza pe 5 iulie cu Opening Gala Concert - Jazz at the Palace, iar pe 13 iulie e Gala EUROPAfest 31, ambele concerte avand loc la Sala Auditorium a Palatului Regal / Muzeul National de Arta al Romaniei. Bucurestiul devine Capitala muzicii bune, gazduind peste 100 de artisti din 20 de tari, atat din state europene cu renume in jazz, precum Italia, Polonia, Franta, cat si din Statele Unite ale Americii, Israel sau Japonia. Agenda e bogata, un maraton muzical cu evenimente precum Summertime Jazz, It's Jazz Time, Jazz a Perfect Day, Italian Jazz Night. Fiecare concert e o explozie de bucurie si conecteaza audienta din Romania la noile tendinte ale pietei muzicale internationale.

18.06.24

Expozitia Un secol de pictura basarabeana. O suta de opere din colectia Muzeul National de Arta al Moldovei din Chisinau (28 martie - 30 iunie 2024). "Muzeul National de Arta al Moldovei din Chisinau prezinta publicului bucurestean o expozitie de pictura basarabeana, probabil cea mai importanta organizata la Bucuresti in ultimul secol. Cuprinzand o perioada de peste o suta de ani, in acelasi timp, evitand lucrarile cu tematica ideologica specifica epocii sovietice, selectia de lucrari ofera o privire asupra ansamblului principalelor caracteristici si tendinte estetice ale picturii basarabene. Expozitia probeaza consolidarea identitatii culturale comune, contribuind la integrarea plenara a creatorilor din Republica Moldova in arta romaneasca.", declara Tudor Zbarnea, director general, Muzeul National de Arta al Moldovei din Chisinau. Cele o suta de lucrari reprezinta o privire de ansamblu asupra scolii de pictura din spatiul actual al Republicii Moldova din perioada 1896 - 2021, cand au avut loc schimbari numeroase atat in plan politic, cat si la nivel cultural. Pe simeze se regasesc o serie de opere clasate in Tezaurul Patrimoniului Cultural National si alte creatii valoroase ale unor artisti care au reusit sa induca mediului artistic viziuni reformatoare asupra fenomenului picturii, promovand cu prioritate modelul occidental, orientat spre tendintele estetice inovatoare.